Fact-checking-ul săptămânii: Videoclip fabricat și atribuit în mod fals BBC, potrivit căruia Ucraina ar fi furnizat arme organizației teroriste Hamas

Fact-checking-ul săptămânii: Videoclip fabricat și atribuit în mod fals BBC, potrivit căruia Ucraina ar fi furnizat arme organizației teroriste Hamas
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Context

În contextul atacurilor teroriste împotriva Israelului, în care au murit mii de oameni, rețelele sociale au fost invadate de știri false despre evenimentele în desfășurare din Orientul Mijlociu. O astfel de postare de pe platforma X promovează informația falsă potrivit căreia Ucraina ar fi trimis arme organizației teroriste Hamas, prin referire la un presupus reportaj BBC, dovedit între timp ca fiind fabricat.

Videoclipul viralizat, care circulă mai ales pe conturile sociale de limbă rusă, susține că Ucraina ar fi trimis organizației Hamas arme donate de NATO, chiar înainte de atacul asupra Israelului. Institutului pentru Studierea Războiului a confirmat că operațiunile de dezinformare rusești s-au intensificat în urma atacului Hamas.

ADVERTISING

Rusia promovează o serie de narațiuni ostile pentru a sabota sprijinul militar acordat Ucrainei de către Occident, dar și pentru demoralizarea populației ucrainene. În cadrul raportului Antifake – „Un an de război împotriva Ucrainei: bătălia pentru opinia publică” – puteți parcurge cele mai relevante narațiuni strategice promovate de Rusia în perioada februarie 2022 – februarie 2023.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Ucraina este un stat eșuat.”

„Ucraina nu poate fi de încredere.”

ADVERTISING

„Statul ucrainean și conducerea lui sunt lipsite de orice etică.”

Evaluarea noastră:

Știre fabricată. Nu este prima dată când apare afirmația că Ucraina ar vinde arme către Hamas. BBC nu a realizat un videoclip în care să se afirme că site-ul de investigații Bellingcat ar fi dovedit implicarea Ucrainei în traficarea armelor NATO către organizația teroristă Hamas. Ambele organizații de presă, BBC și Bellingcat au infirmat public această știre.

Menționăm faptul că știrile false sunt concepute pentru a manipula percepțiile și a distorsiona realitatea. În acest caz, dezinformarea care se referă la o presupusă acțiune a Ucrainei urmărește, cu precădere, să saboteze sprijinul internațional pentru această țară, prin asocierea negativă cu evenimentele catastrofale din Orientul Mijlociu. Altfel spus, aceste informații false nu numai că distorsionează adevărul, ci și pot deturna discuțiile constructive, amplificând narațiuni false sau inflamatoare.

Disclaimer!

ADVERTISING

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Newsguardtech.com – Israel-Hamas War Misinformation Tracking Center: 15 Myths About the Conflict and Counting

Apnews.com – BBC did not report that Ukraine is sending arms to Hamas, a video was fabricated

France24.com – No, this video does not show Ukrainian arms deliveries to Hamas

Leadstories.com – Bellingcat Did NOT Conclude Ukraine Smuggled Weapons to Hamas – Claim Comes From Fake BBC Video


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇