Fact checking-ul săptămânii: Val de știri false despre revoltele din Franța: imaginea cu protestatari înarmați ce ar fi deturnat o dubă de poliție este de fapt un cadru de film

Fact checking-ul săptămânii: Val de știri false despre revoltele din Franța: imaginea cu protestatari înarmați ce ar fi deturnat o dubă de poliție este de fapt un cadru de film

Context

Franța a fost cuprinsă de un val de revolte la nivel național, după un tragic incident soldat cu împușcarea mortală a unui tânăr de 17 ani de către poliție, în suburbia pariziană Nanterre. Imagini ale tulburărilor sociale din Franța, ce s-au răspândit în mai multe orașe, sunt distribuite masiv pe rețelele sociale. Pe lângă videoclipurile autentice, circulă și afirmații false și înșelătoare, cu potențialul de a crește tensiunile.

Persoana care a făcut postarea inițială a clarificat ulterior că imaginea avea doar scop „ilustrativ”, dar nu înainte să fi fost redistribuita de zeci de mii de ori.

ADVERTISING

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Migrații și refugiații sunt extrem de violenți”;

„Imigranții amenință stilul de viată european”;

„Există un plan ascuns pentru a înlocui europenii adevărați cu imigranți non-europeni” („great replacement theory”).

Evaluarea noastră:

Deși Franța se confruntă în prezent cu revolte la nivel național, este esențial să înțelegem că nu toate informațiile difuzate pe rețelele sociale sunt corecte sau relevante pentru situația actuală, cum este cazul imaginii descrise ca „Franța, fotografia zilei”, care a strâns peste 1,7 milioane de vizualizări. Această imagine a fost confirmată de BBC și Reuters ca fiind de fapt un cadru din filmul francez “Athena” (2022).

ADVERTISING

Într-un mediu de informații și dezinformări, este important să verificăm sursele și să analizăm în detaliu informațiile înainte de a le distribui. În contextul actualelor tulburări din Franța, s-au răspândit narațiuni eronate, cum ar fi ideea că „migrații și refugiații sunt extrem de violenți” sau că „există un plan ascuns pentru a înlocui europenii adevărați cu imigranți non-europeni”. Astfel de mesaje nu fac decât să alimenteze frica și tensiunea, exacerbând și mai mult situația actuală.

Astfel de postări sunt înșelătoare și potențial periculoase, dat fiind faptul că susțin afirmații false și distorsionează percepția asupra evenimentelor din Franța. Recomandăm utilizatorilor să acorde o atenție sporită verificării surselor de informare și să se abțină de la redistribuirea de conținut care nu a fost confirmat de surse credibile și prestigioase.

Disclaimer!

ADVERTISING

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com – Fact Check-Photo of people commandeering a French police van is a screenshot from a movie

Apnews.com – An image of a people commandeering a police van is from a Netflix movie, not protests in France

Bbc.com – False posts about French riots spread online


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇