Fact checking-ul săptămânii: Relatări distorsionate cu privire la Regulamentul Sanitar Internațional al OMS

Fact checking-ul săptămânii: Relatări distorsionate cu privire la Regulamentul Sanitar Internațional al OMS
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Recent, în spațiul online românesc, în special pe rețelele sociale, a circulat un videoclip care susține că „Organizația Mondială a Sănătății a fost învinsă”, iar „Regulamentul internațional (IHR) prin care încerca să obțină și mai multe puteri executive asupra statelor membre a fost respins de 47 de state din Africa”. Potrivit videoclipului, „OMS a încercat să obțină și mai multe puteri”, însă „47 de state din Africa au respins noile reglementări”.

De fapt, modificările propuse nu prevăd „puteri de lege internațională pentru OMS” sau „mai multe puteri executive pentru directorul general al OMS”. Grupul țărilor din Africa a avut, într-adevăr, unele rezerve, dar cu privire la modul de distribuire echitabilă a vaccinurilor și medicamentelor către țările în curs de dezvoltare. Pe 28 mai, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat rezoluția, iar țările membre, inclusiv grupul țărilor din Africa, au ajuns la un compromis în privința Regulamentului Sanitar Internațional.

Informații de context 

Pe rețelele sociale circulă un videoclip care susține că „Organizația Mondială a Sănătății a fost învinsă”, iar „Regulamentul internațional (IHR) prin care se încerca să se obțină și mai multe puteri executive asupra statelor membre a fost respins de 47 de state din Africa” sau că „OMS pregătește ofensiva pentru septembrie când va încerca să obțină și mai multe puteri, în paralel OMS nu renunță la încercarea de a obține un tratat pandemic cu putere de lege internațională cu scopul de impune tiranie medicală pe tot globul”. Aceste informații distorsionate/ înșelătoare s-au viralizat rapid, videoclip-ul adunând, pe unul dintre conturile unde a fost postat, peste 32 de mii de distribuiri.

Care sunt faptele?

În perioada 22-28 mai 2022, la Geneva (Elveția), a avut loc Adunarea Mondială a Sănătății, care a reunește anual delegațiile din toate statele membre ale OMS. Principalele funcții ale Adunării Mondiale a Sănătății sunt de a determina politicile Organizației, de a numi directorul general, de a supraveghea politicile și de a revizui și aproba bugetul.

În cadrul reuniunii, au fost abordate numeroase probleme curente, inclusiv reforma financiară, modificările Regulamentului Sanitar Internațional (IHR), pandemia în curs de desfășurare și impactul războiului din Ucraina. Potrivit Reuters, mai multe țări africane s-au opus la o propunere inițiată de SUA de reformare a Regulamentului Sanitar Internațional.

Regulamentului Sanitar Internațional stabilește obligațiile juridice ale membrilor OMS cu privire la viitoarele urgențe de sănătate și focare de infectări. Statele Unite au propus 13 reforme care urmăresc să autorizeze desfășurarea echipelor de experți în locurile de contaminare și crearea unui nou comitet de conformitate care să monitorizeze implementarea regulilor.

Printre propunerile pentru noul regulament se regăsește și modificarea articolului 59 al IHR, care va permite scurtarea perioadei de implementare a reformelor sanitare, de la 24 la 12 luni. Contrar afirmațiilor eronate care au circulat preponderent în spațiul online, nici articolul 59 al IHR, nici ale alte modificări propuse nu prevăd „un tratat pandemic cu putere de lege internațională” și nici „mai multe puteri executive pentru directorul general al OMS”.

Este adevărat că un grup format din mai multe țări din Africa și-a exprimat anumite rezerve în legătură cu această schimbare, spunând că toate reformele ar trebui abordate împreună, ca parte a unui „pachet global”.  Potrivit Moses Keetile, secretar permanent adjunct în Ministerul Sănătății din Botswana, „regiunea africană împărtășește opinia că procesul nu ar trebui accelerat.”

Potrivit Reuters, diplomații reuniți în cadrul întâlnirii OMS au considerat că obiecțiile ridicate de grupul țărilor africane ar reprezenta, de fapt, o strategie de a obține concesii în legătură cu distribuția echitabilă a vaccinurilor și medicamentelor. Aceasta în contextul în care, în timpul pandemiei COVID-19, țările mai bogate au reușit să beneficieze de vaccinuri și tratamente cu mult timp înaintea țărilor în curs de dezvoltare.

Deși rezoluția a fost aproape anulată, pe 28 mai, țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au ajuns la un compromis cu privire la modificările aduse Regulamentului Internațional. Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat rezoluția inițiată de SUA, care stabilește termenul pentru intrarea în vigoare a amendamentelor la Regulamentul Internațional de Sănătate (IHR). În urma compromisului, s-a convenit oficial că orice modificare a regulamentului va intra în vigoare în 12 luni.

Evaluarea noastră: relatări distorsionate

În baza analizei noastre, considerăm că afirmațiile potrivit cărora „47 de state din Africa care au respins Regulamentul Internațional prin care OMS încearcă să obțină și mai multe puteri executive” reprezintă relatări distorsionate/ înșelătoare ale rezervelor – reale – exprimate de grupul țărilor din Africa cu privire la modul inechitabil de distribuire a vaccinurilor și a medicamentelor. Țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, inclusiv grupul țărilor din Africa, au ajuns la un compromis și au adoptat modificările aduse Regulamentului Internațional Sanitar.

Antifake a analizat recent o afirmație înșelătoare similară despre România care „va acorda suveranitatea țării asupra problemelor de sănătate Organizației Mondiale a Sănătății”. 

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

  • „OMS încearcă să obțină și mai multe puteri”;
  • „OMS vrea să restrângă drepturile și libertățile cetățenilor”; „OMS vrea să obțină controlul total al populației și națiunilor”;
  • „OMS nu renunță la încercarea de a obține un tratat pandemic cu putere de lege internațională;
  • „OMS a impus tirania medicală/ dictatura medicală pe tot globul”.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

reuters.com – Africa objects to U.S. push to reform health rules at WHO assembly

reuters.com – First steps in reforming global health emergency rules agreed at WHO meeting

politico.eu – Countries reach deal on changes to global health rules

antifake.ro – Afirmații lipsite de dovezi despre „cedarea suveranității naționale către OMS”

who.int – Seventy-fifth World Health Assembly

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇