Fact checking-ul săptămânii: Informarea înșelătoare despre schimbările climatice împrumută un vocabular familiar: „minciuna globală”, „conducători din umbră” și „Noua ordine mondială”

Fact checking-ul săptămânii: Informarea înșelătoare despre schimbările climatice împrumută un vocabular familiar: „minciuna globală”, „conducători din umbră” și „Noua ordine mondială”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În spațiul online, diverse articole și postări pe rețelele sociale susțin că schimbările climatice reprezintă „o minciună globală”, „o imensă escrocherie ” și un plan de „reducere masivă a populației la nivel planetar”. Aceste articole sugerează că „teoria schimbărilor climatice este în realitate un mijloc prin care conducătorii din umbră ai planetei ne manipulează pentru a reuşi instaurarea Noii Ordini Mondiale”, „planeta n-are nevoie de nicio salvare”, iar „nivelul dioxidului de carbon creşte şi coboară fără prezenţa vreunei activităţi umane”. Aceste articole și postări pe rețelele sociale susțin că, dacă am îndepărta peste noapte toate maşinile de pe stradă, acest lucru n-ar produce nicio schimbare în nivelul dioxidului de carbon din atmosferă”, „odată cu topirea gheţarilor, nivelul apei nu va creşte atât de mult pe cât s-ar crede” sau că „nivelul de dioxid de carbon din trecutul planetei a fost de 18 ori mai mare decât în prezent”.

ADVERTISING

În fapt, fenomenul schimbărilor climatice este susținut de un corpus impunător de dovezi științifice adunate de-a lungul multor ani. Acestea arată că, în ultimii 50 de ani, a avut loc o creștere vizibilă atât a temperaturii medii anuale la nivel global, cât și a concentrației de dioxid de carbon din atmosferă. Cercetătorii consideră că încălzirea globală nu reprezintă un „proces natural”, iar activitățile umane din perioada postindustrială au determinat schimbările actuale la nivelul atmosferei, oceanului și al pământului. Într-o majoritate covârșitoare, cercetătorii din domeniul climei au căzut de acord că temperatura medie globală astăzi este mai mare decât în ​​perioada preindustrială și că activitatea umană este cel mai important factor care a determinat această creștere.

Contrar afirmațiilor înșelătoare care sugerează că „temperatura globală nu s-a modificat”, potrivit analizei de temperatură publicate de Institutul Goddard pentru Studii Spațiale (GISS) din cadrul NASA, temperatura medie a suprafeței planetei a crescut cu aproximativ 1,18 grade Celsius, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Această schimbare a fost determinată în mare parte de emisiile crescute de dioxid de carbon în atmosferă și de alte activități umane. Cea mai accelerată pantă a încălzirii a avut loc în ultimii 40 de ani, ultimii șapte ani înregistrând temperaturile cele mai ridicate, de când se fac astfel de măsurători.

ADVERTISING

În 1998, revista Nature a publicat o serie de date care au arătat fluctuațiile de temperatură relativ stabile de-a lungul sutelor de ani, urmate de o creștere bruscă, în special în ultimii 50 de ani. Cei mai mulți oameni de știință afirmă că această schimbare bruscă este legată de emisiile produse de om în perioada postindustrială.

În august 2021, Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), un grup de experți creat de ONU, a lansat cel de-al șaselea raport de evaluare privind schimbările climatice. Raportul arată, fără echivoc, că „încălzirea atmosferei se datorează factorului uman”.

Potrivit NASA, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă rezultată din activitățile umane a crescut cu 47% de la începutul Revoluției Industriale. Activitățile umane (în primul rând arderea combustibililor fosili) au crescut fundamental concentrația de gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului, încălzind planeta. Se estimează cu o probabilitate mai mare de 95% că gazele cu efect de seră produse în urma activităților umane, cum ar fi dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot, au cauzat o mare parte din creșterea observată a temperaturii Pământului în ultimii 50 de ani.

ADVERTISING

Drept urmare, pe măsură ce planeta s-a încălzit, s-au înregistrat evenimente și schimbări meteorologice majore, precum topirea accelerată a ghețarilor și a calotelor de gheață, creșterea nivelului mării, intensificarea valurilor de căldură, precipitații abundente, creșterea în intensitate a uraganelor. Calotele de gheață din Groenlanda și Antarctica au scăzut în masă. Datele de la NASA Gravity Recovery and Climate Experiment arată că Groenlanda a pierdut în medie 279 de miliarde de tone de gheață pe an între 1993 și 2019, în timp ce Antarctica a pierdut aproximativ 148 de miliarde de tone de gheață pe an.

În România, dezbaterea publică privind schimbările climatice se află de abia la început, dar prezintă deja semnele timpurii ale polarizării ideologice și identitare, asociindu-se altor teme care au creat și creează convulsii la nivelul opiniei publice.

Surse:

climatefeedback.org – Ice cube meme misrepresents physics of sea level rise to claim melting ice has no effect

factcheck.org – No, Climate Change Isn’t ‘Made Up’

climate.gov – Climate Change: Global Sea Level

climate.nasa.gov – Climate Change: How Do We Know?

ipcc.ch – Climate Change 2021 The Physical Science Basis

politifact.com – 2008 quote does not reflect scientific consensus: Humans do cause global warming

politifact.com – Yes, excess carbon dioxide in the atmosphere is a problem for Earth

eu.usatoday.comFact check: Scientific consensus says humans are dominant cause of climate change

eu.usatoday.com – Fact check: Photos show no change in sea level over 99 years but don’t disprove climate change

grace.jpl.nasa.gov – Greenland Ice Loss

climate.gov – Isn’t there a lot of disagreement among climate scientists about global warming?

climate.gov Climate Change: Annual greenhouse gas index

geosci.uchicago.eduOn the Temperatures of the Terrestrial Sphere and Interplanetary Space

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇