Fact checking-ul săptămânii: Imagine trucată despre bombardamentele din Ucraina și atribuită în mod fals BBC

Fact checking-ul săptămânii: Imagine trucată despre bombardamentele din Ucraina și atribuită în mod fals BBC
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Informații de context

O temă constantă de la declanșarea invaziei militare din Ucraina, în fapt este aceea că mass media, în special mass media internaționale „mint”, „fabrică războiul”, „amplifică războiul”. În acest sens, pe rețelele sociale au circulat multe video-uri sau fotografii trucate atribuite acestor mass media cu caracter de simbol pentru spațiul public occidental (CNN, BBC, The Guardian). Aceste video-uri sau fotografii au fost puse în circulație pentru a consolida această temă, a „mass media care mint”, a „sistemului care minte” (mass media fiind portretizate ca „parte a sistemului”, ca „unelte ale sistemului”).

Care sunt faptele?

ADVERTISING

O astfel de fotografie este și cea de mai sus, atribuită în mod eronat ca aparținând/ fiind pusă în circulație de către BBC. Fotografia prezintă două clădiri în flăcări și este însoțită de descrierea: „Breaking News: Forțele ruse au bombardat două blocuri de apartamente în Ucraina”. Faptul că fotografia conține sigla BBC induce ideea că ar fi vorba despre un reportaj recent despre războiul din Ucraina realizat de postul britanic de televiziune.

Postările de pe rețelele sociale care au pus în circulație această fotografie subliniază caracterul ei contrafăcut, dar atribuie, în mod eronat, responsabilitatea pentru trucarea ei postului britanic de televiziune, îndemnând utilizatorii să nu mai creadă „propaganda occidentală a posturilor de televiziune”. În unele situații, conținutul postărilor nu precizează alte detalii, iar sursa de proveniență a fotografiei nu este indicată.  Postarea a fost distribuită și pe unele pagini care se prezintă drept „pagini de amuzament”, însă fără a se indica în mod clar dacă postarea reprezintă un conținut de satiră.

ADVERTISING

O căutare a imaginii cu ajutorul Google Images arată că fotografia nu are legătură cu evenimentele de astăzi din Ucraina. Potrivit rezultatelor căutării, imaginile au fost suprinse în timpul atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, asupra turnurilor gemene World Trade Center din New York, SUA.

Rezultatele de căutare Google a presupusului titlu din limba engleză „Breaking News: Russian Forces Bomb 2 Blocks of Flats in Ukraine” indică faptul că o asemenea știre, însoțită de fotografia din postări, nu a fost publicată de postul BBC sau de alte surse de știri. Mai mult, o căutare pe site-ul BBC nu conduce la nici un rezultat corespunzător pentru știrea menționată în imagine.

ADVERTISING

Aceeași imagine înșelătoare a circulat recent pe rețelele sociale și în Lituania.

Evaluarea noastră: imagine trucată

Evenimentele surprinse în imagine prezintă atentatele din 11 septembrie 2001, din New York, și nu au legătură cu războiul din Ucraina. În baza analizei noastre, apreciem că fotografia a fost editată/ fabricată pentru a include sigla postului BBC News.

Narațiuni alimentate de astfel de postări:

  • „presa mainstream minte/ ascunde adevărul/ manipulează”;
  • „presa mainstrea publică informații fabricate despre războiul din Ucraina”;
  • „războiul din Ucraina este fabricat/ o farsă/ invenție”.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

google.com – Rezultatele căutarii imaginii cu ajutorul Google Images

google.com – Rezultatele căutare presupusului titlu din limba engleză „Breaking News: Russian Forces Bomb 2 Blocks of Flats in Ukraine”

bbc.com – Rezultatele căutării titlului pe site-ul BBC

delfi.lt – Plinta suklastota nuotrauka: 2001 m. rugsėjo 11 d. kadrą susiejo su karu Ukrainoje

antifake.ro – Imagini fabricate și atribuite în mod fals CNN


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇