Informații de context
Diverse postări și articole care circulă în mediul online prezintă imaginea unui tabel cu lista variantelor de COVID-19 și data la care acestea vor fi „lansate”. Imaginea conține și logo-urile Organizației Mondiale a Sănătății, Forumului Economic Mondial, Universității Johns Hopkins și Fundației Bill și Melinda Gates, sugerând că aceste instituții s-ar afla în spatele “planului” de a anunța o nouă variantă în fiecare lună.
Documentul este fabricat și circulă încă din iulie 2021, fără asumarea directă din partea unei surse. Nu este clar de unde provine tabelul și nu există nicio dovadă că ar fi asumat de entitățile citate. Reprezentanții Forumului Economic Mondial, OMS și Fundației Bill și Melinda Gates au confirmat pentru Reuters că acest document nu are legătură cu organizațiile lor.
Care sunt faptele?
Toți virușii suferă o mutație naturală în timp, care poate fi determinată de numărul mare de persoane infectate și de răspândirea largă a virusului la nivel global. Experții în sănătate publică susțin că este imposibil de prezis cu certitudine când vor apărea noi variante ale unui virus în rândul populației (vezi declarația dr. Christopher Murray, cercetător în domeniul sănătății publice și director al Institutului pentru măsurători și evaluări în domeniul sănătății din cadrul Universității din Washington, potrivit căruia „este imposibil de prezis cu certitudine când vor apărea noi variante ale unui virus în rândul populației”).
Nu există dovezi că variantele COVID-19 sunt planificate, așa cum susțin postările de pe rețelele sociale, iar datele din tabel nici nu se potrivesc cu momentul real în care variantele SARS-CoV-2 au fost identificate până în prezent. Spre exemplu, tabelul indică faptul că varianta delta „va fi lansată în iunie 2021”, deși această variantă a fost documentată pentru prima dată în India, în octombrie 2020 fiind considerată variantă de interes în aprilie 2021, „variantă de îngrijorare” în luna mai și variantă dominantă în acest moment.
Recent, mai multe postări pe rețelele sociale susțin eronat că data de „lansare” a variantei Omicron a fost mutată din mai 2022, în luna noiembrie 2021 sau că ar exista o semnificație ascunsă în spatele deciziei de a sări peste două litere ale alfabetului grecesc pentru a denumi noua variante.
Pe 26 noiembrie, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat o nouă variantă de coronavirus drept variantă de îngrijorare. De data aceasta, OMS a sărit peste două litere, pentru a evita unele confuzii cu privire la utilizarea celor două litere ale alfabetului grecesc („Nu” și „Xi”).
Evaluarea noastră: document fabricat, prezentat cu aer de autenticitateADVERTISING
Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), noile variante ale unui virus apar din cauza răspândirii virusului, care a suferit mutații. Cu cât numărul oamenilor infectați este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele ca un virus să sufere mutații. Conform declarației președintelui departamentului de imunologie și boli infecțioase al TH Chan School of Public Health din cadrul Universității Harvard, Sarah Fortune, „virusul va încerca întotdeauna să evolueze pentru a-și asigura propria supraviețuire”.
Noile tulpini apar prin procesul de selecție naturală atunci când tulpina este suficient de puternică pentru a învinge sistemul imunitar al gazdei. Mai mulți experți medicali consideră că variantele noi ale virusului SARS-CoV-2 sunt predispuse să se dezvolte în rândul populațiilor care au un răspuns imun slab la coronavirus, spre exemplu, populațiile cu densitate ridicată și cu acces redus la servicii medicale.
Narațiuni alimentate de astfel de postări/ articole:
- Pandemia de COVID-19 este o „plandemie”, ar fi fost „planificată” sau „înscenată” de anumite organizații, despre care am mai scris anterior aici, aici sau aici;
- Autoritățile medicale „mint”, inventează pretexte pentru a prelungi pandemia și pentru a instaura „dictatura medicală”;
- Gravitatea pandemiei și a noilor variante ale virusului sunt tot o „invenție” a autorităților și a mass media mainstream.
Tips & tricks pentru a nagiva în siguranță mediul informațional
Pe baza exemplului analizat, pentru a naviga mai în siguranță spațiul informațional, sugerăm:
- să verificăm sursa unei informații și întregul site/ profil/ grup de social media unde apare o anumită informație, pentru a ne face o opinie cu privire la linia editorială/ istoricul de publicare/ vocabularul folosit;
- să utilizăm un motor de căutare pentru a afla mai multe detalii despre sursa datelor statistice sau a imaginilor;
- să nu dăm, în mod automat, crezare unor informații medicale, încadrări sau interpretări incomplete, din motivul că ne confirmă îndoieli, suspiciuni, credințe sau interpretări anterioare.
Sursele noastre:
reuters.com – Fact Check-Bogus document claims to show ‘release dates’ of COVID-19 variants
apnews.com – Schedule of ‘planned COVID-19 variants’ is fake
who.int – Tracking SARS-CoV-2 variants
who.int – WHO announces simple, easy-to-say labels for SARS-CoV-2 Variants of Interest and Concern
covid.cdc.gov – Monitoring Variant Proportions
fullfact.org – Covid variants weren’t planned
ecdc.europa.eu – Infographic: Mutation of SARS-CoV-2 – current variants of concern
politifact.com – COVID-19 vaccines do not create the virus’ variants
cals.ncsu.edu – A Primer on Coronavirus, Variants, Mutation and Evolution
nytimes.com – The W.H.O. skips forward two Greek letters, avoiding a Xi variant.