Fact checking-ul săptămânii: Declarații fabricate și atribuite în mod fals lui Jacques Attali

Fact checking-ul săptămânii: Declarații fabricate și atribuite în mod fals lui Jacques Attali
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Diverse articole și postări pe rețelele sociale susțin că Jacques Attali, economist, scriitor și consilier al președintelui francez Francois Mitterand, ar fi declarat într-un interviu că „viitorul va fi despre găsirea unei modalități de reducere a populației” , astfel „va fi creată o pandemie pentru a reduce populația prea mare” și „vaccinarea va fi o modalitate de a curăța societatea”. Unele surse sugerează că citatul este preluat dintr-un interviu publicat în cartea „L’Avenir de la Vie”, scrisă de Michel Salomon, în 1981.  În cadrul interviului, Attali a concluzionat că eutanasierea ar putea fi un instrument pentru societățile viitoare. Acesta nu pledează pentru „uciderea în masă a persoanelor în vârstă”, dar s-a pronunțat împotriva prelungirii infinite a vieții. Acest fragment a fost scos din context, iar afirmația cu privire la eutanasiere a fost denaturată și completată de alte declarații fabricate cu privire la „planificarea unei pandemii”, „curățarea societății prin vaccinare” sau „eutanasierea bătrânilor”.

În spațiul online românesc, acest conținut toxic, având la bază o afirmație trunchiată, scoasă din context și completată de afirmații fabricate din ce în ce mai virulente, este pus în circulație și amplificat atât de utilizatori reali, dar mai ales de rețele de troli (vezi mai jos câteva indicii referitoare la conturile de troli). Aceste conturi neatuentice răspândesc, în mod sistematic, informații dovedit false despre “moartea asistentelor în spitale din cauza vaccinului”, promovează comparații între vaccin/ certificatul verde și “Auschwitz”/ “nazi-pass”, vorbesc despre “plandemie” și “coloniavirus”, despre “antichrist” sau “mitropolitul jidanilor”. Astfel de conținuturi sunt apoi distribuite pe alte rețele sociale, TikTok, YouTube, Instagram, mesageria Whatsapp, site-uri sau bloguri (unele cu extensia .md), creând iluzia omniprezenței și a faptului că acesta este “adevărul” despre vaccinare și despre măsurile de management al pandemiei.   

ADVERTISING

Afirmațiile fabricate și atribuite în mod fals lui Jacques Attali au circulat a mai multe limbi, printre care și engleză, franceză, spaniolă și rusă. În spațiul online românesc,  fragmentele de text atribuite lui Jacques Attali menționează:

„În viitor va fi vorba despre găsirea unei modalități de reducere a populației. Vom începe cu vechiul, pentru că de îndată ce depășește 60-65 de ani, omul trăiește mai mult decât produce și costă scump societatea. Apoi cei slabi și apoi cei inutili care nu aduc nimic în societate pentru că vor fi din ce în ce mai mulți, și mai ales în cele din urmă cei proști. Eutanasierea vizează aceste grupuri; eutanasierea va trebui să fie un instrument esențial al societăților viitoare, în toate cazurile.”

„Vom găsi ceva sau îl vom provoca, o pandemie care vizează anumite persoane, o criză economică reală sau nu, un virus care îi va afecta pe bătrâni sau pe mari, nu contează, cei slabi vor ceda la el, cei temători și cei prostul va crede și va cere să fie tratat. Vom fi avut grijă să planificăm tratamentul, un tratament care va fi soluția.”

Cele mai recente afirmații atribuite lui Jacques Attali sugerează că:

ADVERTISING

„Virusul va ajuta la realizarea selecției naturale a idioților, iar vaccinarea împotriva acestuia este o modalitate de a curăța societatea de bătrîni, bolnavi, lași și proști.”

Unele surse menționează că fragmentul ar fost scris de Attali, deși nu este indicată o carte sau publicație a autorului, iar alte surse sugerează că citatul a fost preluat din cartea „L’Avenir de la vie”, scrisă de Michel Salomon.

„L’Avenir de la vie” („Viitorul vieții”), lansată în 1981, reprezintă o colecție de interviuri realizate de Michel Salomon. În carte sunt abordate și unele întrebări despre prelungirea vieții, sinuciderea sau eutanasierea în societățile din viitor.

AFP a consultat o copie a pasajului din cartea „L’Avenir de la vie” și nu a găsit acest citat. Au fost identificate  doar două asemănări dintre fragmentul care circulă în spațiul online și pasajul din carte, și anume: „De îndată ce depășește 60-65 de ani, omul trăiește mai mult decât produce și costă scump societatea” și „Într-adevăr, din punctul de vedere al societății, este de preferat ca mașina umană să se oprească brusc, decât să se deterioreze treptat.”

ADVERTISING

Afirmațiile ulterioare despre „eutanasierea bătrânilor, provocarea unei pandemii, crearea unui virus care îi va afecta pe bătrâni” și, cel mai recent, „curățarea societății prin vaccinare” nu se găsesc în cartea „L’Avenir de la vie” sau în alte publicații scrise de Attali.

Referitor la interviul publicat în 1981, Jacques Attali a fost întrebat dacă ar fi „posibil și de dorit ca oamenii să trăiască până la 120 de ani?”. Jacques Attali a răspuns:

„De îndată ce cineva depășește 60-65 de ani, trăiește mai mult decât produce și costă scump societatea. Prin urmare, conform logicii societății industriale, obiectivul nu va mai fi  prelungirea speranței de viață, ci asigurarea că, într-o anumită durată de viață fixă, oamenii trăiesc cât mai bine, dar în așa fel încât cheltuielile cu sănătatea să fie cât mai mici, din punct de vedere al costurilor pentru comunitate”.

Ulterior, jurnalistul Michel Salomon lansează următoarea întrebare: „Lumea viitoare, liberală sau socialistă, va avea nevoie de o etică biologică, pentru a crea o etică a clonării sau a eutanasiei, de exemplu?”. Jacques Attali a oferit răspunsul următor:

 „Eutanasierea va fi unul dintre instrumentele esențiale ale viitoarelor noastre societăți, în toate cazurile. Într-o logică socialistă, pentru început, problema este după cum urmează: logica socialistă este libertatea, iar libertatea fundamentală este sinuciderea; în consecință, dreptul la sinucidere directă sau indirectă este o valoare absolută în acest tip de societate. Într-o societate capitalistă, dispozitivele care vor face posibilă eliminarea vieții atunci când este prea insuportabilă sau din punct de vedere economic prea costisitor vor apărea și vor repreenta o practică obișnuită. Prin urmare, cred că eutanasierea, fie că este o valoare a libertății sau o marfă, va fi una dintre regulile societății viitoare.”

Attali a dat un răspuns lung la întrebare și, deși a concluzionat că eutanasierea ar putea fi un instrument pentru societățile viitoare, nu a pledat pentru „uciderea în masă a persoanelor în vârstă”, dar s-a pronunțat împotriva prelungirii infinite a vieții.

Însă, acest fragment a fost scos din context, iar afirmația cu privire la eutanasiere a fost denaturată și completată cu alte afirmații fabricate. Nu este prima dată când această declarație a făcut obiectul unei manipulări. Potrivit France Info, găsim astfel manipulări și în 2007, 2009 sau 2014: de fiecare dată au fost preluate, trunchiat, unele afirmații reale, însă au fost completate de un conținut fabricat și complet distorsionat.

În 1982, un articol din Le Monde arăta că la un an de la apariția cărți „L’Avenir de la Vie”, existau deja distorsionări crase ale interviului acordat de Attali.  În 1984 Attali a câștigat un caz de defăimare împotriva unui jurnal medical care îl acuza că susține eutanasierea persoanelor în vârstă.

În aprilie 2021, Jacques Attali a declarat că fragmentul de text care i se atribuie este total inventat și defăimător: „Noua versiune este doar o extensie delirantă a citatului fals pe care îl condamnasem pentru defăimare în 1983”.

Înainte de a ne lăsa convinși de „adevărul” unui astfel de citat, recomandăm:

  • să îi verificăm sursa și acuratețea, folosind motoarele de căutare (ex. Google), care pot oferi detalii despre contextul în care au fost făcute, dacă au fost făcute, de către cine;
  • să verificăm sursa citatului prin consultarea arhivelor online dedicate discursurilor/interviurilor/publicațiilor ale personalităților respective sau putem consulta site-urile organizațiilor de fact-checking;
  • să verificăm contextul și data publicării, astfel încât să verificăm că nu avem de-a face cu o reciclare a unui conținut mai vechi, adaptat unui nou context;
  • să recunoaștem elementele ce pot indica  comportamentul unui cont fals/ neautentic pe rețele sociale:
    • tipul conținutul și frecvența cu care acesta este publicat (contul promovează frecvent conținut clickbait, senzațional, părtinitor, promovează surse care prezintă informațiile incomplet sau trunchiat);
    • identitatea contului (lipsesc informațiile și datele personale);
    • autenticitatea imaginii de profil (putem verifica cu ajutorul unui motor de căutare de tip Google Images); activitatea contului (nu publică conținut personal, nu răspunde la comentarii).

Sursele noastre:

factcheck.afp.com – Posts falsely claim leading French economist Jacques Attali discusses depopulation in a book

factuel.afp.com – Attention à cette fausse citation de Jacques Attali sur l’euthanasie des seniors

snopes.com – Did Jacques Attali Encourage Pandemic-Driven Euthanasia?

lemonde.fr – M. Jacques Attali gagne en appel son procès en diffamation contre une revue médicale

mythdetector.ge  – What is Written in Jacques Attali’s Book “Verbatim” and Who Fabricated French Politician’s Quote?

liberation.fr – Non, Jacques Attali ne promeut pas l’euthanasie des plus de 65 ans.

francetvinfo.fr – Désintox. Non, Jacques Attali n’a pas publié un plaidoyer en faveur de l’euthanasie des plus faibles

 

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇