Un tânăr venezulean care aproape a fost înghițit de o balenă cu cocoașă vorbește despre experiența extraordinară prin care a trecut.
Întâmplarea s-a petrecut în largul coastei chiliene, unde caiacistul Adrián Simancas se afla împreună cu tatăl său. Adrián Simancas vâslea deja de două ore când ceva uriaș a ieșit din apă și l-a tras sub suprafață, scrie The Guardian.
„Am văzut culorile albastru închis și alb înainte de a simți o textură vâscoasă care mi-a atins fața. Am închis ochii ca să mă pregătesc pentru impact, dar a fost moale, ca și cum aș fi fost lovit de un val”, a spus tânărul de 24 de ani pentru The Guardian.
Într-un eveniment extrem de rar, Simancas a fost aspirat complet în gura unei balene cu cocoașă. A închis ochii și și-a ținut respirația.
„Când gura balenei s-a închis în jurul meu și m-a tras în jos, m-am simțit ca într-un vârtej, întins și rotindu-mă. Dacă m-ar fi mâncat, aș fi murit. Nu era nimic ce aș fi putut face”, a continuat el.
Totul a durat câteva secunde. Înainte să-și dea seama, Simancas s-a simțit tras la suprafață de vesta sa de salvare. Nevătămat, dar șocat, și-a strigat tatăl, care vâslea alături de el și care surprinsese incidentul cu o cameră video la 360 de grade montată pe pluta sa.
Videoclipul a devenit viral, provocând un val de comentarii la nivel global, comparându-l pe Simancas în mod glumeț cu personaje precum Pinocchio și Iona.
Totuși, oamenii de știință spun că bărbatul nu a fost niciodată în pericol de a fi înghițit.
„Balenele cu cocoașă au un esofag mic și se hrănesc cu pradă de dimensiuni reduse (pești mici), deci nu ar putea ‘devora’ sau ‘înghiți’ un om”, a explicat María José Pérez Álvarez, biolog marin la Universidad de Chile și Base Millennium Institute. Ea a adăugat că balenele cu cocoașă nu au dinți, ci plăci asemănătoare unor perii, pe care le folosesc pentru a capta și filtra prada. „Nici nu l-ar fi putut mușca”, a adăugat ea.
Deși Simancas a scăpat nevătămat, Pérez Álvarez avertizează că interacțiunile dintre oameni și balene trebuie evitate cu orice preț: „O balenă cu cocoașă are aproximativ 18 metri lungime. Ar fi putut să-l lovească puternic cu o parte a corpului său, chiar și neintenționat, iar persoana ar fi putut fi rănită”.
Guillermo Meza, care conduce o companie specializată în tururi de caiac, este de părere că Simancas s-a aventurat prea departe în larg.
„Eu nu aș fi mers niciodată atât de departe pe mare cu o plută gonflabilă”, a spus el. A mai avertizat și că cei doi bărbați au fost mult prea aproape de balenă. „Recomandăm păstrarea unei distanțe de peste 100 de metri, iar dacă balenele se apropie de noi, rămânem complet nemișcați”, a explicat el.
Legea chiliană prevede că distanțele legale de observare trebuie să fie de cel puțin 100 de metri față de orice balenă. Simancas și tatăl său sunt amândoi pasionați de natură și activități în aer liber, iar Simancas susține că niciunul dintre ei nu a văzut balena și nu s-a apropiat intenționat de aceasta.
„Marea era foarte liniștită. Ajungeam la capătul golfului când a apărut balena. Nu am văzut bancuri de pești sau vreo mișcare ciudată. Balena s-a repezit din spate. A fost o surpriză totală”, a spus el.
Simancas spune că experiența i-a însuflat un respect mai profund pentru natură și că, pe viitor, va lua măsuri de siguranță și mai stricte - în special să rămână mai aproape de țărm.
C.S.