Primul oraș plutitor din lume care se adaptează la creșterea nivelului mării (Foto&Video)

Primul oraș plutitor din lume care se adaptează la creșterea nivelului mării (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Orașul viitorului, o soluție inginerească la creșterea nivelului mării, va fi construit din trei platforme, cu o suprafață totală de 6,27 hectare, și va avea 12.000 de locuitori.

Proiectul prezentat recent la sediul ONU din New York reprezintă o soluție pentru orașele de coastă expuse la eroziunea țărmului și la amenințarea schimbărilor climatice, în special la unul dintre efectele acestora, creșterea nivelului oceanelor, informează World Economic Forum.

Se estimează că, până în 2050, fără limitarea emisiilor de carbon, peste 800 de milioane de oameni din 570 de orașe din toată lumea vor trăi sub amenințarea creșterii nivelului mării.

ADVERTISING

Costurile provocate de acest fenomen și de inundații ar putea ajunge la 1.000 de miliarde de dolari, arată datele publicate de C40 Cities Climate Leadership Group, o organizație care reunește 97 de orașe din întreaga lume.

Din fericire, există o soluție: orașul plutitor, un proiect realizat de OCEANIX, o companie din New York, în colaborare cu municipalitatea din orașul sud-coreean Busan și UN-Habitat, Programul Națiunilor Unite pentru Așezări Umane.

Orașul viitorului va fi conceput prin asamblarea a trei platforme cu o suprafață totală de 62.726 de metri pătrați (6,27 hectare) și va oferi la început locuințe pentru 12.000 de persoane, având potențialul de a ajunge la 100.000 de locuitori.

ADVERTISING

Construirea metropolei plutitoare va începe în 2023.

Fiecare platformă va avea un scop specific - locuit, cercetare și găzduire - iar podurile care le vor lega de țărm vor forma o lagună, oferind spațiu de recreere pe apă.

OCEANIX-BUSAN_06-Peoples-Alley-Night1
Cei 12.000 de locuitori se vor bucura de toate condițiile moderne de trai, cu un consum minim de resurse. Foto: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

Un alt element-cheie al orașului plutitor va fi sustenabilitatea. OCEANIX Busan va avea șase sisteme integrate dedicate energiei, hranei, apei, reziduurilor, transportului și regenerării habitatului de coastă pentru a-și recicla cât mai mult posibil deșeurile.

OCEANIX-BUSAN_02-Aerial-from-Land
Orașul plutitor va fi autonom și nu va fi afectat de creșterea nivelului mării. Foto: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

Panourile solare plutitoare și cele montate pe acoperișuri vor furniza necesarul complet de energie electrică.

ADVERTISING

Fiecare locuință își va trata și recicla apa și va folosi cât mai puține resurse. Hrana va fi asigurată de fermele urbane.

OCEANIX-BUSAN_10-Top-Aerial
Podurile care vor lega cele trei insule vor forma o lagună destinată relaxării. Foto: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

Prototipul prezentat la New York nu este primul proiect al unui oraș plutitor.

În septembrie 2021, regele Willem-Alexander al Olandei a inaugurat Biroul Plutitor din portul Rotterdam, o construcție cu emisii zero de carbon, capabilă să se adapteze la creșterea nivelului mării.

Constructorul, compania olandeză Dutch Docklands, va începe anul acesta construirea unui oraș plutitor în Maldive, arhipelagul din Oceanul Indian cu peste 80% din suprafața atolilor situată la doar un metru deasupra nivelului mării.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇