O specie de cerbi din SUA ar putea deveni ”rezervor” de Covid. Șansele de eradicare a pandemiei scad dramatic

O specie de cerbi din SUA ar putea deveni ”rezervor” de Covid. Șansele de eradicare a pandemiei scad dramatic

Oamenii de știină au dovezi că virusul SARS-Cov-2 se răspândește masiv într-o specie de cerbi, iar descoperirea ar avea implicații majore în evoluția pe termen lung a pandemiei de coronavirus.

Încă de la izbucnirea pandemiei, au existat câteva semne că cerbii cu coadă albă ar fi extrem de susceptibili la a lua virusul și multe dintre animale chiar s-au îmbolnăvit în SUA, potrivit National Public Radio.

Pas cu pas către dovezi

În septembrie 2020, o serie de simulări computerizate au sugerat că virusul SARS-CoV-2 s-ar putea strecura cu ușurință în celulele cerbilor.

Recent, o cercetare asupra cerbilor cu coadă albă din SUA a confirmat că 40% dintre ei au anticorpi împotriva SARS-CoV-2.

ADVERTISING

Mai mult decât atât, veterinarii de la Pensylvania State University au identificat infecții active în cel puțin 30% din cebii testați în Iowa în 2020.

Studiul lor, publicat online săptămâna trecută, sugerează că cerbii cu coadă albă ar putea deveni ceea ce este numit ”un rezervor” de SARS-CoV-2. Asta înseamnă că animalele pot transporta virusul la infinit și îl pot împrăștia înapoi la oameni, periodic.

Dacă este adevărat, asta ar distruge orice speranță de eradicare a virusului în SUA și din întreaga lume, spune virusologul veterinar Suresh Kuchipudi, de la Penn State, co-autor al studiului.

”Dacă virusul are oportunități să găsească o alternativă la gazdele umane, apare fenomenul numit ”rezervor”, prin care virusul poate circula în continuare chiar dacă întreaga populație devine imună. Astfel, devine din ce în ce mai complicat să eradicăm virusul”, spune el.

ADVERTISING

În cadrul studiului, Kuchipudi și colegii săi au căutat virusul SARS-CoV-2 în ganglionii limfatici ai aproape 300 de cerbi cu coadă albă, dintre care 100 sălbatici (fie accidentați pe marginea drumului, fie vânați), explică microbiologul veterinar Vivek Kapur de la Penn State, alt cercetător care a coordonat studiul.

”Am fost surprinși să obținem atâtea rezultate pozitive”, spune el.

În plin val pandemic, erau infectați mai mulți cerbi decât oameni

Din luna aprilie până în decembrie anul trecut, 30% din cerbii incluși în test au avut un test PCR pozitiv. Apoi, pe timpul iernii, intre 23 noiembrie 2020 și 10 ianuarie 2021, 80% dintre cerbii testați erau infectați.

ADVERTISING

În vârful valului de îmbolnăviri, prevalența virusului în rândul populației de cerbi era de până la 100 de ori mai mare decât în rândul oamenilor care locuiau în Iowa.

În același interval, echipa a secvențiat 100 de mostre de virus și a identificat aceleași variante care circulau în rândul oamenilor.

Se pare că animalele ar fi luat adesea virusul de la oameni, apoi virusul s-a răspândit printre animale.

Linda Saif, virusolog la Colegiul de Medicină Veterinară din Ohio State University spune și ea că oameni sunt cei care infectează cerbii cu coadă albă, o populație de aproximativ 30 de milioane de exemplare care trăiesc în America de Nord și în America Centrală.

Chiar dacă virusul nu îmbolnăvește, efectiv, animalele, noile date de la cercetarea din Iowa sunt îngrijorătoare.

”Acum, întrebarea este: Pot cerbii să dea înapoi virusul oamenilor? Sau pot transmite animalelor care pasc pe aceeași pășune? Nu știm răspunsurile la aceste întrebări, dar dacă răspunsul este pozitiv, atunci este cu adevărat îngrijorător”, spune ea.

Un alt aspect îngrijorător, spune Saif, este dacă virusul poate evolua în organismul cerbilor, riscând să dezvolte noi variante de virus.

Situația, asemănătoare cu cea a nurcilor bolnave de Covid

Cercetătorii au documentat deja un astfel de scenariu analizând problema nurcilor din fermele din Olanda și Polonia, explică ea.

În cadrul studiilor în cauză, fermierii au fost cei care au transmis virusul animalelor. Pe măsură ce virusul s-a răspândit printre nurci, acesta a suferit mutații și a generat noi variante. Noile variante de virus s-au transmis ulterior la oameni, au concluzionat cercetătorii.

Până la urmă, va fi mult mai complicat să mergem pe urmele evoluției noilor variante, spune Kuchipudi.

”Dacă vrem să fim proactivi în ceea ce privește noile variante, ca să nu fim surprinși când apare una nouă, trebuie să monitorizăm în continuare evoluția virusului SARS-CoV-2 în sălbăticie. Mai ales în rândul animalelor care au potențial de a acționa ca rezervor, precum cerbii”, mai spune el.

O.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇