O rachetă reutilizabilă va lansa sateliți pe orbită. A fost realizată prin printare 3D

O rachetă reutilizabilă va lansa sateliți pe orbită. A fost realizată prin printare 3D
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O rachetă complet reutilizabilă, construită integral prin printare 3D, va lansa sateliţi pe orbită peste aproximativ trei ani, dacă totul se va derula conform planurilor anunţate marţi de startup-ul californian Relativity Space.

Relativity Space a prezentat detalii despre lansatorul spaţial Terran R, o rachetă cu două trepte care va fi folosită pentru transportarea sateliţilor pe orbită la costuri reduse şi care se află la baza ambiţiilor anunţate de această companie, care şi-a propus să ajute omenirea să stabilească primele baze permanente pe Marte, transmite miercuri Space.com.

„Terran R este un vârf tehnologic şi de performanţă pentru inovare şi proiectare în domeniul rachetelor”, a declarat Zach Dunn, vicepreşedinte al Relativity Space, citat într-un comunicat.

ADVERTISING

"Complet reutilizabilă şi realizată în întregime prin printare 3D, Terran R se va dovedi un instrument excelent pentru nevoile din ce în ce mai complexe ale clienţilor din industria marilor constelaţii de sateliţi, reprezentând totodată un salt important spre atingerea misiunii noastre de a construi baze industriale extraterestre pentru omenire", a mai susţinut el.

Terran R aduce o creştere importantă de putere şi performanţă faţă de racheta cu două trepte Terran 1, o rachetă ieftină, construită de asemenea prin printare 3D, ce urmează să fie folosită de compania Relativity Space încă din cursul acestui an, după ce compania a semnat contracte cu nouă clienţi pentru a transporta diverse încărcături pe orbita Pământului.

Terran 1 are 35 de metri înălţime şi un diametru de 2,3 metri, putând transporta pe orbita joasă a Pământului o sarcină maximă de 1.250 de kilograme.

ADVERTISING

Prima treaptă a rachetei este propulsată de nouă motoare Aeon 1, construite tot de startup-ul californian, în timp ce treapta superioară dispune de un motor Aeon optimizat pentru a asigura propulsia în condiţiile vidului cosmic.

Motoarele Aeon, ce sunt alimentate cu oxigen lichid şi cu metan, sunt de asemenea construite prin printare 3D, la fel ca şi restul rachetei.

Această strategie de producţie îi permite companiei Relativity Space să construiască rachete cu până la de 100 de ori mai puţine piese decât cele ale companiilor concurente.

În plus, procesul de fabricaţie este foarte rapid, fiind nevoie de mai puţin de 60 de zile pentru construirea un vehicul complet.

Noua rachetă Terran R urmează să fie lansată pentru prima oară în 2024. La fel ca şi în cazul rachetei Terran 1, lansarea se va face de la baza spaţială din Cape Canaveral, pe coasta atlantică a Floridei.

Terran R va avea lungimea de 66 de metri şi un diametru de 4,9 metri. Această rachetă va putea transporta pe orbita joasă terestră o încărcătură de până la 20.000 de kilograme.

ADVERTISING

Prima treaptă a rachetei va fi propulsată de şapte motoare Aeon R, o variantă îmbunătăţită a motorului Aeon 1.

Treapta superioară a rachetei Terran R va fi propulsată de un motor Aeon optimizat pentru condiţiile de vid spaţial, la fel ca şi în cazurel rachetei Terran 1.

Compania Relativity Space, ce a fost înfiinţată în 2015, a anunţat că noua rachetă Terran R va fi complet reutilizabilă.

"Există o relaţie organică între printarea 3D şi caracterul reutilizabil, oferind un avantaj de neegalat pentru a concepe cea mai bună rachetă complet reutilizabilă", a declarat CEO-ul Relativity Space, Tim Ellis, citat în comunicatul companiei.

"Relativity a fost înfiinţată cu misiunea de a construi rachete întregi prin printare 3D şi de a construi o bază industrială pentru omenire pe Marte", a mai precizat Tim Ellis.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇