India a lansat prima sa misiune de observare a Soarelui (Video)

India a lansat prima sa misiune de observare a Soarelui (Video)

India a lansat sâmbătă prima sa misiune de observare a Soarelui, la o săptămână după ce aceasta devenise prima ţară din lume care a plasat cu succes un vehicul spaţial la polul sudic al Lunii, o regiune până acum neexplorată.

Sonda Aditya-L1, denumită după cuvântul hindus atribuit Soarelui, a fost lansată la ora locală 11:50 (06:20 GMT) de la principalul centru spaţial al ţării, situat în Sriharikota, informează AFP.

"Lansarea a fost un succes, totul decurge normal", a anunţat un oficial al Organizaţiei Indiene de Cercetare Spaţială (ISRO) de la centrul de control al misiunii, în timp ce vehiculul spaţial se îndrepta spre partea superioară a atmosferei terestre.

ADVERTISING

Misiunea transportă instrumente ştiinţifice pentru a observa straturile exterioare ale Soarelui în timpul unei călătorii de patru luni. Statele Unite şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au plasat deja pe orbită vehicule spaţiale pentru a studia Soarele, începând cu programul Pioneer al NASA din anii 1960, însă aceasta va fi o premieră pentru India.

Atât Japonia, cât şi China şi-au lansat propriile misiuni de observare a Soarelui de pe orbita Pământului.

Cu toate acestea, dacă va avea succes, cea mai recentă misiune a ISRO va fi prima plasată pe orbită în jurul Soarelui de către o naţiune asiatică. "Aceasta este o misiune ambiţioasă pentru India", a declarat vineri astrofizicianul Somak Raychaudhury pentru NDTV.

Raychaudhury a declarat că sonda va studia ejecţiile de masă coronală, un fenomen periodic care implică descărcări enorme de plasmă şi energie magnetică din atmosfera Soarelui. Acestea sunt atât de puternice încât pot ajunge pe Pământ şi perturba funcţionarea sateliţilor.

ADVERTISING

Aditya va ajuta la prezicerea acestor fenomene "şi va alerta pe toată lumea, astfel încât sateliţii să îşi poată întrerupe alimentarea", a adăugat astrofizicianul.

Aditya va parcurge 1,5 milioane de kilometri pentru a ajunge la destinaţie, ceea ce reprezintă totuşi doar un procent din imensa distanţă dintre Pământ şi Soare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇