Două tiare care i-au aparţinut împărătesei Josephine Bonaparte au fost vândute la licitaţie

Două tiare care i-au aparţinut împărătesei Josephine Bonaparte au fost vândute la licitaţie

Două diademe în stil neoclasic care i-au aparţinut Josephinei de Beauharnais (1763-1814), prima soţie a împăratului Napoleon Bonaparte, au fost vândute cu 760.000 de dolari la o licitaţie organizată marţi de casa Sotheby’s la Londra, informează AFP şi Reuters.

Decorate cu numeroase pietre preţioase, aceste tiare din secolul al XIX-lea au făcut parte dintre loturile puse în vânzare în cadrul licitaţiei de bijuterii „Treasures” („Comori”) pe care casa Sotheby’s a organizat-o în capitala Marii Britanii.

ADVERTISING

Prima diademă, realizată din aur şi decorată cu flori de camelii şi email albastru, s-a vândut cu 450.600 de lire sterline (597.360 de dolari). Ea a fost vândută alături de o pereche de cercei asortaţi, o perie de păr şi un ornament pentru curea.

Cea de-a doua tiară, realizată tot din aur şi decorată cu flori de camelii simbolizând cinci personaje mitologice - Zeus, Dionis, Medusa, Pan şi Gaia -, s-a vândut cu 126.000 de lire sterline (166.632 de dolari). Această diademă a fost vândută alături de o cataramă şi un ornament pentru curea.

ADVERTISING

Cele două diademe sunt considerate obiecte foarte rare ce datează de la începutul secolului al XIX-lea şi reprezintă, potrivit casei organizatoare, "fascinaţia pentru stilul neoclasic, care şi-a atins apogeul în timpul regimului Bonaparte".

Ele provin dintr-o colecţie privată britanică, în care au fost conservate timp de cel puţin 150 de ani.

"Aceste bijuterii maiestuoase evocă în mod cert stilul marii împărătese Josephine - rangul ei de soţie a lui Napoleon Bonaparte, gustul ei impecabil şi interesul său pentru moda clasică", a declarat Kristian Spofforth, directorul departamentului de bijuterii din cadrul casei de licitaţii Sotheby's din Londra.

ADVERTISING

El a subliniat că "nu mai există, practic, alte piese comparabile în lume", întrucât cele două diademe au fost fabricate în cele mai bune ateliere franceze şi, atunci când moda s-a schimbat, bijuteriile din acea vreme erau de obicei despărţite şi remodelate, motiv pentru care supravieţuirea celor două tiare până în zilele noastre reprezintă un eveniment cu adevărat excepţional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇