Un studiu făcut de cercetători de la Universitatea din Miami si cea din New York arată că oamenii sunt mai fericiți atunci când au parte de experiențe noi. Același lucru este valabil și când vizitează locuri în care nu au mai fost niciodată.
Practic, călătoriile în locuri noi ne fac mai fericiți, iar creierul joacă un rol important în această situație.
Specialiștii de la universitățile menționate anterior au analizat starea de spirit a 100 de participanți, pe parcursul a trei luni. În acest interval, în fiecare zi, participanții la studiu au completat chestionare despre starea lor de spirit, scrie Massive Science.
În zilele în care participanții au vizitat mai multe locuri în care nu au fost niciodată, răspunsurile lor au indicat stări de spirit mai bune.
De asemenea, oamenii de știință au scanat creierele participanților prin RMN. Aceasta este o tehnică ce măsoară fluxul de sânge în diferite regiuni ale creierului.
Participanții care au avut stări de spirit mai bune când au călătorit sau au încercat lucruri noi au prezentat și o conexiune funcțională mai mare între două regiuni ale creierului - striatum și hipocamp.
Aceste regiuni sunt cele asociate cu procesul de recompensă și detectarea ”noutății”.
Noutatea determină un număr de sisteme din creier să devină active. Cel mai important factor este dopamina, un neurotransmițător cunoscut și ca ”hormonul fericirii”.
Asta înseamnă că la baza sentimentelor pozitive pe care ni le pot aduce experiențele noi stă conexiunea dintre cele două regiuni.
Citește și Psiholog: Să învățăm de la copii să ne bucurăm de viață
A.D.