Primul computer Mac lansat de Apple a împlinit 40 de ani și unii oameni încă îl folosesc (Video)

Primul computer Mac lansat de Apple a împlinit 40 de ani și unii oameni încă îl folosesc (Video)

Primul Macintosh lansat de Apple, o tehnologie care a revoluționat computerele personale, a fost pus în vânzare pe 24 ianuarie 1984, la două zile după ce a fost prezentat într-un clip publicitar regizat de Ridley Scott și difuzat în pauza Super Bowl. După patru decenii, venerabilul computer încă are numeroși fani și „se încăpâțânează” să funcționeze.

Cu un preț de 2.495 de dolari, echivalentul a 7.500 de dolari de astăzi, primul Apple Macintosh avea un ecran încorporat și 128 kb memorie – o părticică din ceea ce oferă computerele din zilele noastre. În ciuda prețului mare și a ideii destul de noi de computer personal, Macintosh s-a dovedit repede un succes, în primele patru luni fiind vândute 70.000 de bucăți, notează Sky News.

A fost primul computer personal cu succes comercial care utiliza o interfață grafică cu utilizatorul (GUI), element care a propulsat Apple în concurență cu gigantul IBM, forța dominantă pe piață atunci, și a deschis calea companiei lui Steve Jobs către alte inovații precum iPhone.

ADVERTISING

"Mașina timpului" de care nu te poți despărți

Cu trecerea anilor, Mac-urile s-au îndepărtat de desktop-urile albe din anii '80 și '90, dar încă "trăiesc" sub forma unor laptopuri mult mai puternice și mai eficiente. 40 de ani mai târziu, Macintosh încă are mulți utilizatori.

Astăzi, Mac 128K, denumit astfel fiindcă venea cu 128 kb de RAM (Random Access Memory), este o piesă de muzeu. Apple a oprit producția acestui model în octombrie 1985 și a întrerupt suportul software pentru ele în 1998. Dar o mână de entuziaști continuă să folosească și acum Mac 128K, chiar dacă îndârjirea lor le scoate peri albi din cauza problemelor tehnice pe care le întâmpină. E suficient să te uiți pe lista specificațiilor unui Mac 128K ca să înțelegi că trebuie să fii extrem de pasionat de această "jucărie" ca să te lupți cu limitele sale pentru a o menține "în viață".

ADVERTISING

Chiar și cu o memorie minusculă, fără un modem sau conexiune la internet și cu o grafică rudimentară, comunitatea fanilor Macintosh este fascinată de acest precursor al progresului tehnologic.

Un Macintosh valorează cam cât un computer modern bun. Iar pentru colecționari aceste computere sunt o piesă valoroasă a istoriei computerelor, notează BBC.

Lisa McGerty, directorul executiv al Centrului de Istorie a Calculului din Cambridge, Anglia, are numai cuvinte frumoase despre acest înaintaș remarcabil: "Are 40 de ani și încă merge."

Totuși, menținerea în stare de funcționare a acestor Macintosh-uri decrepite nu-i ușoară. Un 128K anterior, expus mult timp la acest centru, s-a defectat în cele din urmă și nu a putut fi reparat.

ADVERTISING

În alte cazuri, Mac-urile își arată vârsta în moduri ciudate. Steven Matarazzo, colecționar de computere cunoscut pe YouTube, spune că, uneori, unul dintre condensatorii mașinii se poate degrada în timp, ceea ce înseamnă că ecranul lui 128K nu va funcționa corect. Mai precis, va părea ușor strivit.

Și totuși, cei care au un Mac 128K nu se pot abține să nu-l folosească. Pentru unii e un fel de "mașină a timpului" când rulează jocuri "arhaice" precum "Frogger" sau "Lode Runner" în alb-negru. Primul Macintosh cu ecran color, Macintosh II, a apărut în 1987.

La coadă pentru a lucra pe computer

David Blatner încă deține fiecare computer Macintosh pe care l-a cumpărat. Dar unul dintre toate este cu totul special pentru el: primul. Își amintește fiecare detaliu din ziua în care l-a adus acasă - cum arăta ecranul, manualul lucios, tutorialele casetelor care explicau modul de utilizare a aparatului.

"Avea meniu, avea foldere, avea o interfață grafică cu utilizatorul, avea un mouse - era tot ce credeam că ar fi trebuit să fie un computer", povestește el, precizând că încă are factura.

Părinții au plătit atunci 2.495 de dolari pentru acest aparat, iar Blatner l-a arătat curând și colegilor săi de facultate. Obișnuiau să stea la coadă în spatele lui, în camera lui de cămin, pentru a avea șansa de a încerca computerul. "Oamenii l-au iubit pur și simplu", explică el.

După ce Apple a vândut suficiente computere și a oferit diverse îmbunătățiri, Macintosh a eclipsat în 1988 vânzările Apple II, apărut încă din 1977.

Mac 128K n-a fost un computer perfect - a avut limitări severe și nu a fost un succes comercial la început, dar a lăsat o urmă de neșters. Însă apariția sa a fost negreșit un moment de cotitură în ascensiunea computerelor personale. Calculatoarele ridicol de supradimensionate, asemănătoare unor dulapuri, la care puteai să te conectezi doar printr-un terminal greoi, au devenit repede iremediabil învechite. Acum aveam dispozitive portabile, accesibile, moderne, pe care aproape oricine le putea folosi, notează BBC.

La 40 de ani de la "nașterea" sa, este și el învechit. Și totuși, nu și-a pierdut farmecul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇