Ce este "Luni la minimum", metoda de pe TikTok care reduce presiunea în prima zi de lucru a săptămânii

Ce este "Luni la minimum", metoda de pe TikTok care reduce presiunea în prima zi de lucru a săptămânii

Conceptul introdus de creatoarea de conținut digital Marisa Jo Mayes a devenit viral pe Tiktok. Acesta este un mod de a înlătura presiunea pe care mulți angajați o resimt la revenirea la serviciu după weekend, a explicat ea.

Bare Minimum Mondays înseamnă, în esență, transformarea zilei de luni într-una aproape liberă, rezervată doar sarcinilor importante de lucru, ceea ce are ca efect eliberarea angajaților de presiunea psihologică pe care o resimt la locul de muncă.

În 2020, Marisa Jo Mayes, fondatoarea unui start-up și creatoare de conținut pe TikTok, lucra în domeniul vânzărilor de dispozitive medicale. Se simțea rău în mod constant și suferea de epuizare. Convinsă că sursele problemelor erau șeful său și cultura de lucru din companiile americane, și-a dat demisia și a început să lucreze pe cont propriu. Însă curând și-a dat seama că provocarea pe care o înfrunta era mai mare decât credea.

ADVERTISING

Marisa avea o problemă legată de perfecționism. Ea trata munca la fel cum o făcea în compania din care plecase și intrase într-un ciclu de stres și epuizare care o consuma zi de zi. "Mă simțeam rău fiindcă eram foarte epuizată și nu puteam să fac nimic. Făceam liste lungi cu sarcini pentru luni, în speranța că îmi voi depăși planul și voi fi mândră de mine și de cât de multe făceam", a explicat ea pentru Insider.

În fiecare duminică Jo Mayes simțea cum o cuprinde panica și în fiecare luni lista o aștepta. Presiunea devenise paralizantă și și-a dat seama că trebuie să schimbe ceva. Iar într-o zi de martie ea s-a gândit la o abordare total opusă: avea să lucreze luni la un nivel minim, într-un ritm lejer, fără liste cu sarcini și obiective, numai să nu mai simtă că se sufocă.

A fost ca și cum ar fi fost cuprinsă de o "o vrajă", a mărturisit ea. "M-am simțim mai bine. Nu mai eram copleșită și, de fapt, am reușit să fac mai mult decât mă așteptam", a adăugat. De atunci începe fiecare săptămână cu "Lunea la minimum".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cum arată o zi de luni "la minimum"

Totul pornește de la controlarea așteptărilor. Angajații perfecționiști și cei dependenți de muncă trebuie să renunțe la schemele de lucru încărcate cu obiective nerealiste și multe sarcini, arată autoarea conceptului.

Există câteva lucruri importante care pot schimba în bine modul de lucru, mărind eficiența. Iată cum procedează Marisa Jo Mayes:

  • Într-o zi de "luni la minimum" nu-și programează întâlniri, iar în primele două ore are un ritm lejer de lucru. "Citesc ceva, mă uit pe știri, îmi fac de lucru pe acasă. Sunt două ore fără tehnologie, nu verific mailul, fac doar ce cred că mă ajută să mă simt bine când îmi încep ziua de muncă", a explicat ea.
  • La ora 10:00 face orice dorește într-un mod creativ: "Fie filmez un material sau lucrez la promovarea vizuală a brandului meu; e ceva legat de muncă, dar am grijă să fie una creativă care să-mi facă plăcere."
  • După o oră ia prânzul sau iese la o plimbare, apoi lucrează în ritm normal timp de două ore, evitând să facă mai multe lucruri deodată și factorii care o pot distrage, cum ar fi telefonul mobil.
  • Dacă nu termină ce are de făcut, mai lucrează o oră, dar aceasta este o excepție. "Ziua de lucru este mai scurtă lunea, dar pentru că lucrez concentrată, fac același volum de lucru ca într-o zi de opt ore", a spus ea.
ADVERTISING

Faci mai multe, mai ușor

Marisa Jo Mayes spune că schema sa de lucru e neobișnuită și recunoaște că, dacă n-ar fi suferit de epuizare, ar fi fost și ea sceptică. Având un diagnostic de neurodivergență (spectru al tulburărilor neurologice care include, printre altele, sindromul Asperger, ADHD, sindromul Down și sindromul Tourette - n.red.), ea spune că persoanele cu această afecțiune fac deseori un efort mental în plus față de oamenii cu dezvoltare neurologică normală.

"Pentru că noi ne supracompensăm, putem fi mai predispuși la epuizare. A fost atât de eliberator să mă desprind de o mulțime de așteptări nerostite și de reguli care nu prea contau", a explicat ea.

Mayes este conștientă că "Lunea la minimum" nu se potrivește oricui. De altfel, pe rețelele de socializare au apărut multe comentarii ironice.

Cineva a scris pe Twitter că preferă să încerce programul de muncă la minimum de luni până vineri. Iar alt utilizator că până în 2027 va fi implementată săptămâna de lucru de patru zile care va include:

  • zilele de luni la minimum
  • pauza de prânz de 4 ore marțea
  • trezirea după-amiaza miercuri
  • și "nici să nu te gândești să te arăți joia" la muncă.

Tânăra consideră că oricine poate încerca să se autoevalueze și "să tragă puțin frâna" dacă se simte obosit, stresat sau pe punctul de a face o criză de nervi ori un atac de panică. "Eu lucrez pe cont propriu, lucrez de acasă, nu sunt mamă. Însă oricine e interesat să încerce trebuie să fie atent la presiunea care nu este necesară și pe care o pune asupra sa sau la stabilirea unor așteptări nerealiste. Dacă știi că n-o să ai timp de ceva, nu-l pune pe listă", recomandă Mayes .

Tânăra subliniază că Bare Minimum Mondays nu este o metodă de creștere a productivității. Într-adevăr, o ajută să facă mai multe lucruri decât atunci când se află sub presiune, dar menirea acestui concept nu este să muncești mai mult, ci să faci lucrurile mai ușor lucrând mai puțin ca să te simți mai bine. "E un mod de a-ți începe săptămâna punându-te pe tine pe primul loc, dar nu datorită productivității, ci a grijii față de tine", a precizat ea.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇