În perioada contemporană, când fiecare persoană are o mulțime de posibilități pentru a alege ce materiale să poarte și ce lenjerii să folosească, se caută tot mai mult bumbacul pentru proprietățile sale deosebite.
În primul rând, bumbacul este o fibră naturală care se obține din planta cu același nume, după anumite procedee practice și interesante. Firele obținute din această plantă se prelucrează la rândul lor și se folosesc numeroase tehnici de fabricare a țesăturilor și produselor textile.
Dacă vrei să afli detalii despre bumbac de la plantă la materialul textil, vei descoperi în continuare informații utile și avantajele utilizării produselor obținute din acesta.
Cuprins
1. Bumbacul - informații utile și proprietăți interesante
Bumbacul, denumit științific Gossypium, este o plantă originară din țările tropicale (din America și Europa) și cuprinde circa 50 de specii. Aceste plante cresc sub formă de tufe și au semințe toxice care conțin Gosipol. Din bumbac se obțin materiale textile care se utilizează foarte mult în industria textilă.
Ce proprietăți are bumbacul?
- are o culoare albă, crem sau alb-gălbuie
- are un luciu mat
- are fire scurte
- prezintă higroscopicitate mare (absoarbe mult lichidele din mediul în care se află).
Vestea bună este că bumbacul se poate vopsi în culoarea dorită.
Cum arată planta de bumbac?
Această plantă provenită din zonele tropicale și subtropicale are o rădăcină pivotantă, o tulpină ierboasă care devine lemnoasă, frunze mari și lucioase pe partea superioară, flori care fructifică și se obțin capsulele cu semințe. Aceste capsule se desfac în cinci părți și de acolo se extrage bumbacul pentru fire. Deoarece fibra bumbacului conține 20-30 de straturi de celuloză, firele obținute au durabilitate mare, capacitate crescută de absorbție și rezistență mare. Aceste fire obținute din bumbac prezintă o importanță economică deosebită. Astfel, firele albe care se obțin se utilizează la producerea țesăturilor, vata este utilizată în scop medical, igienizant sau cosmetic, uleiul din semințe este folosit la producerea unor săpunuri.
Jumătate din producția mondială de fibre naturale o reprezintă cea obținută din bumbac. Se pare că încă din Antichitate se cunoșteau proprietățile bumbacului și se folosea pentru obținerea diferitelor fibre pentru veșminte. S-au găsit fragmente din veșminte de bumbac în diferite peșteri, ceea ce atestă existența acestuia încă din timpuri străvechi.
Herodot, părintele istoriei antice, spunea despre bumbac că este „o lână mai moale și mai pufoasă decât cea a oilor”. În Africa bumbacul este numit „aurul alb” datorită beneficiilor sale.
De asemenea, când vine vorba de acest subiect, este esențial să se cunoască și care sunt cei mai mari producători de bumbac din lume. Iată care sunt aceștia:
- Statele Unite ale Americii
- China
- India
- Sudan
- Brazilia
- Egipt.
Prima filatură de bumbac a fost la Bombay din India, deși este a treia țară ca și producător la nivel mondial.
După înflorire, ovarul plantei se transformă într-o capsulă care conține 30-50 de semințe, fiecare sămânță fiind înconjurată de aproximativ 10 mii de fibre de bumbac. Acestea sunt izolate, presate, pieptănate și prelucrate. Pe etichete se poate vedea cuvântul „bumbac” scris în diferite limbi.
Solurile foarte bogate în materie organică și clima tropicală sunt factorii propice pentru a cultiva bumbacul.
Marile cantități de pesticide influențează în mod negativ culturile de bumbac, motiv pentru care se cultivă bumbacul bio. Din aceste culturi bio se obține bumbacul de calitate superioară care este cel mai apreciat.
Atât condițiile pedo-climatice, cât și cele antropice contribuie în mod covârșitor la creșterea și dezvoltarea plantelor de bumbac. Din aceste motive, este important să acorzi toată atenția cuvenită culturii de bumbac dacă vrei să obții rezultate optime de fiecare dată.
Speciile de bumbac se deosebesc între ele prin calitatea fibrelor. Dacă firele scurte de bumbac au textură grosieră, cele lungi au textură fină. Mai mult, firele scurte sunt mate, în timp ce firele lungi de bumbac sunt lucioase. Prin pieptănare se elimină defectele și firele foarte scurte, lăsând firele lucioase și mătăsoase.
Clasificarea firelor după finețea fibrelor este următoarea:
- Fire foarte fine de bumbac
- Fire fine de bumbac
- Fire de finețe medie de bumbac
- Fire groase de bumbac
- Fire foarte groase de bumbac.
Conținutul de celuloză, gradul de maturitate și soiul bumbacului influențează foarte mult rezistența firelor de bumbac.
Dacă tratezi bumbacul cu o soluție de hidroxid de sodiu obții bumbac mercerizat care are fibra mai netedă, mai mătăsoasă, mai rezistentă și mai lucioasă.
Cele mai bune calitativ fire de bumbac sunt cele obținute din Egipt, America și Peru.
Pentru realizarea pieselor vestimentare de primăvară și de vară este ideal să folosești bumbac. Deoarece bumbacul permite pielii să respire, reține umiditatea fără a crea disconfort este practic și se utilizează frecvent pentru confecționarea hăinuțelor de copii și nu numai. Astfel, din bumbac se pot realiza: jachete, pantalonași, căciulițe, vestuțe, botoșei și mânuși. Pentru adulți se pot realiza: fuste, rochii, bluze, veste, pălării, maieuri, cardigane.
Firul foarte subțire din bumbac mercerizat îl poți folosi la șervețele, perdele, mileuri, draperii, dantele. Deoarece bumbacul nu provoacă alergii și nici electricitate statică acesta se folosește la diferite țesături sau tricotaje.
Hainele sau alte piese din bumbac pot intra la apă, motiv pentru care este necesar să lași mai mult material când confecționezi ceva. Producătorii hainelor, lenjeriilor și altor produse din bumbac scriu pe etichetă condiții de spălare, călcare și uscare, motiv pentru care trebuie să le respecți pentru a evita neplăcerile.
Până în anul 1990 existau peste 86 țesătorii și filaturi de bumbac, însă acum se găsesc destul de puține, mai exact 8 care funcționează. Mai mult decât atât, în anii 70 România era al cincilea mare exportator de bumbac pe plan mondial. Prosoapele, lenjeriile sau metrajele din România mergeau în țări din toate continentele și erau foarte apreciate.
Așadar, toată munca de secole s-a destrămat puțin câte puțin prin când filaturile și țesătoriile au fost lăsate în paragină. Se poate spune că distrugerea industriei textile s-a realizat pe măsură ce au crescut taxele vamale și datoriile nu au mai putut fi achitate la timp.
Este adevărat că industria ușoară s-a privatizat, însă exporturile au scăzut foarte mult din cauza insuficientului interes al administratorilor. Populația României beneficiază cel mult de 2% din producția anuală de bumbac din țară, din cauza dezinteresului acordat industriei textile a scăzut la maxim exportul, ceea ce a generat revolte și nemulțumiri fără rezultat.
Mai mult, spațiile destinate altădată filaturilor sau țesătoriilor au primit altă destinație, ca și cum nu s-ar fi întâmplat ceva vreodată. De aceea, țările care nu cultivă bumbac suficient pentru a le satisface nevoile oamenilor importă din alte țări. Chiar și România importă bumbac din alte țări care cultivă această plantă pentru fibre.
Câte tipuri de țesături din bumbac există acum pe piață? Iată aici cele mai cunoscute!
- Bumbac 100% care poate fi neted sau creponat;
- Bumbac ranforce - foarte rezistent datorită densității mari a fibrelor de bumbac;
- Bumbac poplin - folosit ca atare din bumbac mercerizat sau în amestec cu poliester este răcoros și cu o calitate superioară, având fire subțiri și fine;
- Bumbac olandină - bumbac pur 100%, cu calitate superioară, plăcut la atingere și nonalergen;
- Bumbac damasc - folosit în industria HoReCa și nu numai, fiind un material profesional;
- Bumbac percale - foarte plăcut la atingere și cu niște calități superioare, fiind nonalergen
- Bumbac finet - ușor și moale, realizat din bumbac sau microfibră, plăcut la atingere, respirabil, absorbant al umidității, fiind un material revoluționar.
2. Bumbac olandină - ce înseamnă + alte tipuri de bumbac
Fiecare persoană care apreciază calitatea produselor mai mult decât orice, este dispusă să caute lenjerii din bumbac 100% până în „pânzele albe” datorită calității superioare a acestei țesături.
Bumbacul ranforce este unul din cele mai apreciate datorită rezistenței, densității, trăiniciei și aspectului său remarcabil. Toate aceste calități evidente, coroborate cu tratamentele aplicate în cadrul tehnologiei de producție îi alocă materialului cele mai bune rezultate. Fie că este imprimat, fie că este simplu materialul din bumbac ranforce este garantat datorită calității superioare a acestuia.
Specialiștii în țesături și textile recomandă materialul din bumbac ranforce simplu sau vopsit datorită durabilității, rezistenței culorilor, stabilității lenjeriei pe pat, gradului ridicat de aerisire și absorbție a umidității. Astfel, țesătura este mată deoarece firele din bumbac nu sunt pieptănate și oferă rezistență superioară altor țesături.
De ce să alegi o lenjerie de bumbac ranforce? Răspunsul este simplu: acest tip de material își păstrează elasticitatea în timp, culorile rămân cu aceeași intensitate și rezistența acestuia este foarte ridicată chiar și după numeroase spălări.
Avantaje ale lenjeriilor din bumbac ranforce
- Materialul este ușor de întreținut datorită temperaturii de spălare (până la 60 de grade) și posibilității de călcare;
- Materialul prezintă rezistență superioară în urma numeroaselor spălări, în timp ce respecți recomandările producătorului;
- Materialul oferă confort termic sporit în fiecare anotimp, motiv pentru care somnul poate fi de o calitate superioară ori de câte ori o folosești;
- Materialul oferă suplețe și prietenie pielii, ceea ce este foarte important în vederea obținerii unui somn odihnitor atât pentru copii, cât și pentru adulți;
- Materialul se găsește într-o gamă foarte mare de modele și culori pentru a veni în întâmpinarea doritorilor de țesături din bumbac 100% cu rezistență sporită și grad ridicat de confort. De aceea, producătorii inovează permanent noi modele și culori pentru a satisface chiar și cele mai sofisticate gusturi.
Dacă vrei să-ți alegi o lenjerie accesibilă la preț și confortabilă, când găsești bumbac poplin ce este interesant urmează să constați chiar pe pielea ta. Materialul din bumbac 100% este de calitate superioară, plăcut la atingere, cu țesătură destul de densă, însă cu o finețe aparte.
Durabilitatea materialului sau trăinicia produsului sunt corelate cu rezistența la apă, versatilitatea și senzația de „plăcut la atingere” pe care o lasă.
Bumbac olandină ce înseamnă? Această țesătură este obținută din bumbac în amestec cu celofibră. Faptul că imită foarte mult olanda este un avantaj pentru a fi confecționate diferite lenjerii de pat și corp cu ajutorul cărora pielea respiră și este absorbită transpirația. Acest material este ușor alunecos și se găsește într-o gamă variată de culori și modele, care mai de care mai atrăgătoare.
Bumbac percale ce înseamnă? Acest tip de țesătură este extrem de durabilă și delicată, fiind o pânză din bumbac folosită pentru confecționarea diferitelor obiecte vestimentare și nu numai.
Bumbac finet ce înseamnă? Acest tip de țesătură este pufoasă și foarte plăcută la atingere, durabilă și delicată. Se găsește într-o mare varietate de culori și modele.
Lenjeriile pot fi confecționate din bumbac neted sau creponat. Bumbac neted ce înseamnă? Acest subtip de țesătură are fibrele netede, plăcute la atingere și puțin aspre care lasă pielea să respire și absoarbe umezeala. Bumbacul creponat este un material foarte plăcut la atingere, nu se încrețește și nu necesită călcare deoarece este deja „ondulat” și lasă pielea să respire.
Se știe că bumbacul organic intră la apă doar prima dată când se spală, însă nu trebuie să-ți faci griji deoarece lenjeriile sunt deja trecute prin acest proces tehnologic.
Bumbacul are proprietăți remarcabile, după cum urmează:
- Este 100% natural și de aceea este nonalergen;
- Hainele obținute sunt plăcute la atingere, fără a deranja pielea;
- Absoarbe și elimină umezeala sau transpirația cu ușurință;
- Permite o bună aerisire a pielii în fiecare anotimp;
- Poate fi vopsit cu ușurință în diferite culori;
- Poate fi spălat la temperaturi ridicate sau medii, în funcție de recomandările de pe etichetă ale producătorilor;
- Nu eliberează particule mici care pot produce diferite alergii sau probleme respiratorii;
- Este biodegradabil în timp mediu;
- Suportă temperaturi ridicate, motiv pentru care țesăturile pentru bebeluși și nu numai pot fi sterilizate sau spălate la temperaturi înalte și călcate.
Așadar, dacă apreciezi calitatea produselor din bumbac 100% și folosești aceste țesături pentru lenjerii, haine, prosoape sau alte obiecte din gospodărie ai la dispoziție o mulțime de variante, care mai de care mai avantajoase.
Sursă foto: pexels.com