Într-o stație de pompieri din California există un bec care a fost aprins în urmă cu mai bine de un secol – și încă luminează, ca o mărturie a durabilității primelor becuri comerciale din lume.
Conform Guinness World Records, așa-numitul „Centennial Light” este becul care arde de cel mai mult timp din lume. În 2025, acesta ar putea intra în al 124-lea an de funcționare, deși data exactă la care a fost aprins nu este certă, conform Science Alert.
Becul de 60 de wați poate fi urmărit de lumea întreagă pe o cameră live online.
Conform relatărilor locale, becul a fost donat pentru prima dată unei stații de pompieri din Livermore, California, în 1901. Deși a ajuns în mai multe locuri de-a lungul anilor, becul este încă în posesia departamentului local de pompieri.
Un raport din 1972 susține că becul a fost aprins în 1902, dar potrivit Guinness World Records el arde încă din 1901. În tot acest timp, becul nu ar fi fost stins decât timp de aproximativ o săptămână, în timpul unor lucrări de renovare în anii 1830, și de câteva ori din cauza unor pene de curent.
Becul „Centennial” a fost produs de o companie numită Shelby și conține un filament de carbon care nu se degradează la fel de ușor ca tungstenul, care a început să fie folosit preponderent pentru becurile din secolul al XX-lea pentru că tolera mai bine expunerea la oxigen decât carbonul.
Becul Shelby este suflat manual, iar firul său gros de carbon este păstrat în siguranță într-un vid, unde emite o strălucire constantă și de joasă intensitate.
În 2021, un inginer pe nume Martin Kykta, președinte al MAK Electro-Optics, care a studiat becul „Centennial”, a prezis că, dacă va continua să emită 4 wați sau mai puțin, ar putea rezista încă un secol.
C.S.