WSJ: Investitorii fac demersuri să îl aducă înapoi pe Sam Altman la OpenAI. Fostul executiv s-ar întoarce, dar pune condiții

WSJ: Investitorii fac demersuri să îl aducă înapoi pe Sam Altman la OpenAI. Fostul executiv s-ar întoarce, dar pune condiții

Investitorii OpenAI depun eforturi pentru a-l readuce pe Sam Altman, directorul executiv demis vineri, la compania de inteligență artificială care dezvoltă ChatGPT. Altman ar fi dispus să revină, dar în anumite condiții. Între timp, mai mulți angajați au demisionat, în semn de protest față de demiterea sa și alții ar putea să urmeze.

Potrivit Wall Street Journal, acționarii principali din OpenAI, inclusiv Microsoft și firma de investiții Thrive Capital, contribuie la eforturile de revenire a lui Altman. Microsoft a investit 13 miliarde de dolari în OpenAI și este principalul său finanțator, iar Thrive Capital este al doilea mare acționar al companiei. Demersului s-au alăturat și alți investitori ai companiei.

Altman ia în considerare întoarcerea, dar a comunicat investitorilor condițiile sale: un nou consiliu de administrație și o structură de guvernare nouă, potrivit unor surse apropiate de situație citate de WSJ.

ADVERTISING

Altman ia în calcul și înființarea unei companii care să angajeze foști angajați OpenAI, inclusiv pe cei care au demisionat în semn de protest față de demiterea sa.

Sursele citate susțin că Altman urmează să decidă între cele două opțiuni cât de curând posibil.

Sam Altman a fost demis cu efect imediat din funcţia de director general al OpenAI, care a lansat în urmă cu un an platforma de inteligenţă artificială generativă ChatGPT, după ce consiliul de administraţie i-a reproşat că nu a fost întotdeauna transparent cu acesta.

„Plecarea domnului Altman vine în urma unui proces de analiză deliberativă a consiliului, care a ajuns la concluzia că acesta nu a fost întotdeauna direct în comunicarea sa cu consiliul, împiedicându-i capacitatea de a-şi îndeplini responsabilităţile”, se arată într-un comunicat, în care se subliniază că forul nu mai are „încredere în capacitatea sa de a conduce OpenAI”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, consiliul OpenAI l-a retrogradat pe președintele și cofondatorul Greg Brockman, ceea ce l-a determinat pe acesta să demisioneze. Deciziile au creat neliniște în piețe, un număr de cercetători de nivel înalt au demisionat, unii dintre clienții corporativi ai OpenAI caută alternative, iar o finanțare cu investitori de capital de risc este acum în pericol, au mai declarat sursele citate.

Până în acest moment, având în vedere și comunicatul evaziv emis de consiliu, nu s-a putut determina exact motivul pentru concedierea lui Altman.

Sub conducerea lui Altman, OpenAI a crescut cu viteză record de la o mică organizație non-profit la o companie de miliarde de dolari.

În spatele evenimentelor neașteptate care s-au succedat în ultimele zile stă structura de administrare ciudată pe care Altman a creat-o pentru OpenAI și despre care a menționat adesea că are puterea să îl concedieze.

ADVERTISING

Majoritatea directorilor executivi fondatori din domeniul tehnologiei dețin acțiuni în companiile lor și răspund în fața unui consiliu format din reprezentanți ai investitorilor pentru a se asigura că deciziile sunt luate în cel mai bun interes al acționarilor. Altman și co-fondatorii săi au creat însă intenționat o structură atipică.

OpenAI a fost înființată ca o organizație non-profit în 2015. Patru ani mai târziu, la scurt timp după ce a devenit director executiv, Altman a creat o componentă comercială pentru OpenAI, pentru a permite companiei să strângă miliardele de dolari de care avea nevoie pentru finanțarea modelelor sale de inteligență artificială.

Această structură comercială, care are un profit de aproape 30 de miliarde de olari, este deținută în proporție de 49% de Microsoft, restul fiind numeroși investitori de capital de risc, căroroa li s-a promis o parte din profiturile OpenAI. Niciunul dintre investitori nu deține controlul asupra conducerii companiei.

În schimb, OpenAI este guvernată de un consiliu non-profit. Doar o minoritate dintre membrii săi au voie să aibă o participație financiară în companie, conform statutului companiei. Altman nu avea nicio participație, ceea ce i-a diminuat substanțial influența față de consiliu.

Această configurație a permis consiliului să îl dea afară pe Altman fără consimțământul unora dintre cei mai mari investitori ai OpenAI și în ciuda succesului financiar al companiei. Practic, demiterea lui Altman a fost o surpriză pentru atât pentru investitorii, cât și pentru angajații și clienții OpenAI.

Inclusiv Microsoft, Thrive și alți investitori au aflat despre demitere doar cu câteva minute înainte ca această să fie făcută publică, pe blogul companiei, vineri după amiază.

Altman le-ar fi declarat apropiaților că este furios din cauza deciziei consiliului și nemulțumit că nu a depus un efort mai mare pentru a-și aigura loialitatea acestora. De asemenea, el ar considera ridicolă situația în care acționarii majoritari nu au nicio putere în guvernarea companiei.

Într-o informare trimisă angajaților sâmbătă dimineața, Directorul de Operațiuni Brad Lightcap a susținut că decizia consiliului nu a fost cauzată de "nereguli sau de orice legat de practicile noastre financiare, de afaceri, de siguranță sau de securitate/confidențialitate. Aici a fost o problemă de comunicare între Sam și consiliu". Membrii consiliului nu au putut fi contactați pentru comentarii.

Mira Murati, directorul tehnic al OpenAI, a fost desemnată să conducă interimar compania până la finalizarea procesului actual de găsire a unui succesor permanent. Ea lucrează în cadrul companiei de cinci ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇