Web Hosting explicat pentru începători

Web Hosting explicat pentru începători

Dacă începi o afacere și dorești să-ți vinzi produsele online sau ai un blog, gazduirea web ți se va părea un aspect complicat și tehnic. Dar odată ce vei clarifica câteva elemente esențiale, lucrurile vor fi mult mai simple. Continuă să citești articolul nostru și vei afla tot ce trebuie să știi despre web hosting.

Ce înseamnă web hosting?

Când un furnizor de găzduire alocă spațiu pe un server web pentru ca un site să își stocheze fișierele, acesta găzduiește un site web. Serviciul de web hosting pune la dispoziție fișierele care alcătuiesc un site web (cod, imagini, etc.) pentru vizualizare online. Fiecare site web pe care îl vizualizează utilizatorii este găzduit pe un server. Spațiul alocat pe un server unui site depinde de tipul de web hosting. Principalele tipuri de web hosting sunt partajate, dedicate și VPS. Acestea se diferențiază prin tipul de tehnologie folosită pentru server, nivelul de management oferit dar și serviciile suplimentare.

Însă, pentru ca siteul tău să funcționeze perfect este important să colaborezi cu o firmă de încredere, care să îți ofere servicii premium de web hosting. Hosterion este o companie ce activează pe piața de web hosting încă din anul 2004. Așadar, vorbim de o vastă expriență în domeniu. Cine e Hosterion? Hosterion a fost înființat de Adrian Andreiaș în Cluj-Napoca. Compania a luat naștere cu denumirea de Elvsoft, oferind servicii de web design, web development, web hosting, nume de domenii internet și SEO. Ulterior, compania s-a concentrat exclusiv asupra găzduirii web și a domeniilor internet. Trei ani mai târziu, în 2007, Hosterion lansează serviciul gratuit de diagnoză pentru înregistrările DNS ale numelor de domenii. În 2009, devine primul partener certificat Microsoft în soluții de hosting din România. Tot in 2009, lansează IntoVPS, care ajunge sa aibă clienti din peste 170 de țări și peste 3500 de VPS-uri. In 2016, Elvsoft devine Hosterion, păstrând toate atributele companiei, în timp ce din 2017, oferă VPS-uri KVM cu stocare SSD pe platforma OpenStack și devine partener Google. La momentul actual, Hosterion oferă și serviciul de găzduire DNS anycast.

ADVERTISING

Te intrebi ce este mai exact un server? Un server este un computer care conectează alți utilizatori web la site-ul tău oriunde în lume. După cum spune si numele, furnizorii de servicii de web hosting dețin servere, conectivitate si servicii asociate pentru a găzdui site-uri web. Oferind o varietate de planuri de web hosting, acoperă spectrul nevoilor de găzduire, de la bloguri la diverse organizații.

Așadar, dacă intentionezi să-ti creezi o prezență în mediul online, web hostingul de încredere este esențial. Există o mulțime de gazde web disponibile care oferă mii de varietăți de servicii de web hosting. Planurile variază, iar cel pe care il alegi va depinde în primul rând de modul în care intenționezi să utilizezi siteul, dar și de bugetul alocat găzduirii. Alegerea planului potrivit înseamnă să ai acces la alocarea corectă a resurselor pentru a menține siteul fiabil pentru vizitatorii tăi. Dacă cineva ajunge la un site și există o problemă precum încarcarea lentă, potențialii clienți nu vor aștepta. Vor sări de pe siteul respectiv în cautarea unuia care să funcționeze corespunzător și care le oferă ceea ce caută, fără probleme.

Daca ești la început în operarea unui site, web hostingul și limbajul aferent pot fi un subiect derutant. Mulți proprietari de siteuri începători au folosit cea mai ieftină opțiune, iar acest lucru poate deveni, în timp, o greșeală costisitoare.

Cum functionează serviciul de web hosting?

Web hostingul are loc atunci când fișierele care alcătuiesc un site sunt încărcate de pe un computer local pe un server web. Resursele serverului sunt alocate siteurilor web care îl folosesc. Impărțirea resurselor serverului variază în funcție de tipul de plan de web hosting pe care îl alegi. Pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere trebuie mai întâi să faci diferența între opțiunile disponibile.

ADVERTISING
  • Găzduirea partajată (sau shared hosting) - Este cea mai comună opțiune pentru lansarea siteurilor mici și nu este adecvată pentru proiectele comerciale la scară largă. Pachetul de găzduire se află pe un server ce deține mai multe conturi de găzduire, conturi ce folosesc resursele aceluiași server. Cantitatea de resurse este predefinită.
  • Server virtual (VPS) - Comparativ cu găzduirea partajată, un server virtual privat îți oferă mai multă flexibilitate. Fiecare site este găzduit în propriul spațiu pe server, deși încă partajează un server fizic cu alți utilizatori. De obicei, găzduirea VPS este folosită de proprietarii de siteuri care doresc găzduire dedicată, dar nu dețin cunoștințele tehnice necesare.
  • Găzduirea pe server dedicat - Web hostingul dedicat oferă proprietarilor de siteuri cel mai mare control asupra serverului pe care este stocat siteul. Cu ajutorul găzduirii dedicate, poți controla totul, de la securitate până la sistemul de operare pe care îl rulezi. Este și una dintre cele mai scumpe alternative de web hosting și este, de obicei, folosit de proprietarii de siteuri cu nivel ridicat de trafic pe site.
  • Găzduire în cloud - Web hostingul în cloud este o inovație în industria IT. Este o soluție de web hosting care funcționează cu ajutorul unei rețele de mai multe servere. Acest lucru permite utilizatorilor să folosească câte resurse au nevoie, fără a fi nevoiți să-și construiască și să întrețină propria infrastructură de calcul. Un avantaj important este că găzduirea în Cloud este scalabilă, ceea ce înseamnă că pot fi alocate temporar mai multe resurse când volumul de trafic o cere.
ADVERTISING

Web hosting și domeniu internet

Odată ce ai achiziționat un nume de domeniu, fișierele în care este stocat conținutul siteului tău trebuie să fie stocate împreună într-o locație conectată la internet, și anume un server web. Cănd fișierele siteului tău sunt încarcate pe serverul web al companiei de web hosting, furnizorul este responsabil pentru livrarea fișierelor către utilizatori. Web hostingul face siteurile web disponibile pentru ca utilizatorii să le viziteze prin intermediul browserului, dar cum funcționează acest lucru exact?

Sistemul de nume de domeniu – DNS – se asigură că browserul siteului web se conectează la serverul potrivit care stochează fișierele siteului tău. Cu alte cuvinte, atunci când cineva introduce adresa ta web în browserul său, computerul său se conectează prin internet la serverul web care conține fișierele siteului tău. Apoi, localizează adresa IP a domeniului tău si directioneaza utilizatorii către siteul potrivit. Browserul lor va afișa înapoi informațiile siteului tău astfel încât să poată naviga oricând pe pagina ta.

Ce este DNS?

Sistemul de nume de domeniu – DNS – conectează adresele URL cu adresa lor IP. Cu DNS, există posibilitatea de a tasta cuvinte - reprezentând domeniul internt - în loc de un șir de numere într-un browser, permițând oamenilor să caute siteuri web și să trimită e-mailuri folosind nume familiar. Când introduci un nume de domeniu într-un browser, acesta trimite o interogare pe internet pentru a potrivi domeniul cu IP-ul corespunzător. Odată localizat, folosește IP-ul pentru a prelua conținutul siteului web. Cel mai impresionant este că întregul proces durează doar câteva milisecunde.

Cum functioneaza DNS?

Tot ceea ce se conectează la internet – PC-uri, tablete, laptopuri, servere, etc. dețin o adresă IP. Datorită DNS, nu este nevoie sa menții o agendă cu adrese IP. De fiecare dată când utilizezi un nume de domeniu, serviciul DNS localizează siteul web și traduce numele în adresă IP corespunzătoare. Numele de domenii, formate predominant din litere, sunt mai ușor de reținut decât numerele de adrese IP, așa că atunci când introduci google.comîntr-un browser web, trebuie să-ti amintesti doar numele de domeniu.

Adresele IP ajută la localizarea unui computer pe internet și transmit informațiile care circulă între computere. Când introduci un nume de domeniu în browser, asigură-te că verifici dacă unul între ele are adresa IP aferentă domeniului în memorie.

Dacă acesta nu se află in memoria locală a computerului tău, se extinde căutarea pe internet, unde interoghează DNS-ul pentru a determina dacă domeniul există în baza lor de date DNS. Daca primul DNS nu il găsește pe serverul său, il trimite la urmatorul server până când este găsit serverul de nume de domeniu potrivit.

Operațiunile DNS

DNS operează un sistem de rețea client/server care efectuează urmatoarele acțiuni:

  1. Trimite cereri și primește răspunsuri de la serverele DNS. Fiecare cerere conține un nume care are ca rezultat adresa IP corespunzătoare returnată de server. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de căutări directe DNS.
  2. Pe lângă căutările directe, DNS-ul poate solicita căutări inverse care interoghează un IP pentru a determina numele de domeniu asociat.
  3. DNS găsește și serverele adecvate pentru a trimite e-mailuri.

Ce îți oferă web hostingul?

Dacă încă nu ești convins de ce ai nevoie de web hosting și cum te poate ajuta, iată o listă detaliată cu ceea ce iți oferă acest serviciu:

Fiabilitate

Fiabilitatea este extrem de importantă. Dacă îți dorești ca siteul tău să funcționeze 24/7, vei obține acest lucru doar colaborând cu un furnizor de încredere, care îți va oferi conexiuni stabile la internet. Înainte de a te a te decide asupra unei companii ce oferă servicii de web hosting verifică mai multe detalii și informații despre ea. De exemplu, Hosterion oferă experiență încă din anul 2004, dar și o mulțime de pachete de web hosting.

Trafic/lățime de bandă

Este important să citești si să înțelegi limitările impuse de lățimea de bandă pe care o utilizezi. Apoi, poți selecta planul care te avantajează cel mai mult. În cazul în care siteul tău include elemente video, audio sau alte elemente care necesită un nivel mai mare de lațime de bandă, vei opta pentru un plan care se potrivește nevoilor tale.

Panou de control

Scopul unui panou de control este de a-ți permite să gestionezi singur anumite aspecte ale contului tău de web hosting. Un panou de control te poate ajuta să efectuezi sarcini de întretinere cotidiene, fără a fi nevoie să aștepți suportul tehnic pentru a face modificări simple. cPanel este un panou de control simplu pentru a gestiona adresele de e-mail, parolele conturilor și configurări comune pentru site-ul tău. Un alt beneficiu pe care îl aduce panoul de control este faptul că nu vei mai consuma timp cu un operator de asistență tehnică și nici nu vei mai fi obligat să achiti o taxa suplimentară de fiecare dată când iți dorești să rezolvi o anumită sarcină simplă de administrare.

PHP, .htaccess, SSH, MySQL, FTP, etc.

În cazul în care trebuie să instalezi PHP sau Perl, asigură-te că poți face acest lucru fără a avea nevoie de aprobarea furnizorului de web hosting. Dacă dorești personalizarea paginilor de eroare, să iți protejezi siteul de furtul lățimii de banda și șă iți protejezi folderele prin parola, ai nevoie de abilitatea de a crea sau modifica fișiere de tip “.htaccess”.

Accesul SSH este util pentru întreținerea bazelor de date precum MySQL și atunci când îți dorești să rulezi un blog sau un sistem de management al conținutului.

FTP este o metodă populară de a transfera pagini web și alte fișiere de pe un computer local pe un server de web hosting, astfel încât acestea să poată fi vizualizate de oricine din întreaga lume. Asigură-te că ai acces FTP sau posibilitatea de a-ți încarcă paginile prin intermediul e-mailului sau browserului.

Hosting pentru mai multe domenii

Este un lucru obișnuit să deții mai mult decât un domeniu. În acest caz, este indicat sa găzduiești domenii suplimentare cu spațiu suplimentar de găzduire. Pentru a simplifica procesul de web hosting, poți găzdui mai mult de un domeniu cu ajutorul unui singur cont. Fiecare website separat gazduit pe acelasi cont se numeste domeniu add-on. Majoritatea furnizorilor de web hosting permit utilizarea domeniilor suplimentare (add-on).

Suport tehnic

Lucrurile nu pot funcționa 100% întotdeauna, așa că, cel mai bine verifică dacă furnizorul de web hosting îți oferă asistență profesională 24/7. În cazul în care există momente când ai nevoie de ajutor, este important să știi că te poți baza pe o persoană care este echipată tehnic cu toate cunoștințele necesare să te ajute.

Concluzie

Odată ce ai citit articolul nostru despre web hosting, lucrurile sunt mai simple și ușor de aplicat. Așadar, chiar dacă ești începător, nu trebuie să îți faci probleme, atât timp cât alegi colaborarea cu o companie de web hosting de încredere, care să îți ofere ajutor indiferent de moment și să înțeleagă nevoile tale.