Un proiect românesc din domeniul sănătății a primit finanțare de 40.000 de euro în cadrul unui concurs european

Un proiect românesc din domeniul sănătății a primit finanțare de 40.000 de euro în cadrul unui concurs european

Headstart, unul dintre programele emblematice ale EIT Health pentru accelerarea proiectelor în domeniul sănătății, și-a desemnat semifinaliștii din acest an, care vor concura pentru interesul investitorilor, mentorat, sprijin financiar și un loc pe podium în Marea Finală, ce va avea loc în a doua jumătate a anului.

În cadrul programului Headstart, EIT Health a decis să sprijine 89 de startup-uri europene din domeniul sănătății, inclusiv 17 echipe din regiunile cu inovație modestă sau moderată.

Dintre acestea, șapte provin din Italia, câte două din Portugalia, Polonia și Estonia și câte unul din Grecia, România, Ungaria și Letonia. Toate echipele obțin o finanțare în valoare de 40.000 euro pentru a-și putea dezvolta proiectele inovatoare și pentru a atrage investiții private.

Totodată, startup-urile vor concura pentru finanțarea suplimentară de 10.000 euro în cadrul Finalei. Anul acesta, peste 150 de înscrieri au provenit doar din regiunile emergente din Europa Centrală, de Est și de Sud, un număr de trei ori mai mare față de 2019.    

ADVERTISING

 Startup românesc admis în Headstart

„Cheia dezvoltării sistemelor inovatoare de sănătate se află în mâinile noii generații: tinere talente care dezvoltă soluțiile de sănătate ale viitorului. Obiectivul nostru este să oferim suportul necesar și oportunități de mentorat și de networking pentru aceștia.

Sunt foarte mândră să văd că există atât de mulți tineri talentați în regiunile în curs de dezvoltare care lucrează la soluții importante în domeniul sănătății și care ar putea face viața multor oameni mai sănătoasă și mai lungă în viitor”, a declarat

Inês Matias, Business Creation Manager la EIT Health InnoStars.

„Ne bucurăm să vedem încă un proiect inovator în sănătate susținut de EITHealth, și credem că proiectele inovatoare din sănătate pot să contribuie atât la îmbunătățirea sistemului de sănătate din Romania cât și la dezvoltarea ecosistemului român de inovatie ”

Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, Director de Proiect EITHealth RIS
Hub la FreshBlood HealthTech.
ADVERTISING

Startup-ul românesc semifinalist în cadrul programului Headstart este .lumen (se pronunță „dot lumen”). .lumen produce ochelari ce folosesc tehnologie AI pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze. Compania își propune să preia și să îmbunătățească beneficiile oferite nevăzătorilor de către un câine-ghid. Lista proiectelor selectate este disponibilă aici.  

Anul acesta, EIT Health a extins aria domeniilor competiției Headstart pentru a contribui la găsirea soluțiilor pentru combaterea COVID-19 și a selectat startup-uri care vor dezvolta produse și servicii ce vor sprijini Europa să limiteze, să trateze și să gestioneze această afecțiune. 

Mai multe informații despre programul EIT Health Headstart:

Programul EIT Health Headstart oferă companiilor emergente oportunități de mentorat și finanțare cu scopul de a accelera dezvoltarea și lansarea pe piață a produselor și serviciilor inovatoare create de acestea pentru îmbunătățirea vieții pacienților și a cetățenilor europeni. Sub îndrumarea echipelor regionale de Business Creation Managers ale EIT Health, programul oferă suport companiilor în timp ce parcurg etapele necesare pentru a introduce soluția lor pe piață, inclusiv aspectul deosebit de important al validării nevoilor clinice, ale pacienților sau ale sistemului pentru produsul ori serviciul respectiv.

ADVERTISING

De asemenea, li se oferă suportul necesar pentru dezvoltarea competențelor și a contactelor, astfel încât să poată continua să atragă sprijin financiar din partea investitorilor privați.  

Despre EIT Health

EIT Health este o organizație non-profit și unul dintre cele mai mari parteneriate public-privat europene în domeniul inovației în sănătate. Cu aproximativ 150 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană unică de companii de top, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și instituții. Rolul EIT Health este de a edifica un ecosistem care să permită dezvoltarea asistenței medicale pentru viitor, astfel încât cetățenii europeni să poată trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă.

EIT Health susține dezvoltarea profesioniștilor din domeniul sănătății din toată Europa, investind în cele mai bune talente ale Europei și facilitează comercializarea produselor/soluțiilor inovatoare pentru sănătate în cadrul UE. Este una dintre cele mai mari inițiative de sănătate finanțate public și este susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. Pentru mai multe informații, vizitați: www.eithealth.eu.

Despre EIT Health InnoStars

Clusterul InnoStars este una dintre cele șapte zone geografice ale EIT Health. Acesta acoperă jumătate din Europa, inclusiv Polonia, Ungaria, Italia și Portugalia, precum și regiuni suplimentare incluse în Schema de inovare regională a EIT - statele baltice, Croația, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Grecia și România.

Acesta este un grup de țări evaluate în Clasamentul European al Inovatorilor (EIS) ca inovatori modești sau moderați. InnoStars se concentrează pe promovarea antreprenoriatului, inovării și educației în domeniul sănătății, vieții sănătoase și  îmbătrânirii active în regiune și pe scăderea decalajului dintre regiunile lider în inovare și regiunile moderat/modest inovatoare.

Despre Programul de Inovare Regional EIT (EIT RIS)

Schema de inovare regională a EIT (EIT RIS) a fost creată de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) pentru a reduce decalajul dintre regiunile lider în inovare și acele regiuni care sunt moderat și modest inovatoare.

Programul este implementat cu implicarea reprezentanților locali, în România acesta fiind Asociația INIT și FreshBlood HealthTech În domeniul sănătății, programul se desfășoară din 2016 și este coordonat de EIT Health InnoStars. Programul încorporează 14 reprezentanțe locale ale EITHealth situate  în 13 țări din Europa de Est, Centrală și de Sud.

Aceste reprezentanțe servesc ca puncte de acces la o rețea pan-europeană a celor mai bune universități, companii și proiecte ale acestora. Programul își propune să incubeze regiunile în care își desfășoară activitatea, descoperind atuurile lor inovatoare unice și să faciliteze pentru inovatorii locali participarea la programe și competiții pan-europene. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇