Testele Starlink în România - când ar putea sosi în țară?

Testele Starlink în România - când ar putea sosi în țară?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La momentul actual, au loc teste aferente rețelei Starlink în România. Rolul acestora nu era de a testa posibilitatea introducerii rețelei în țară. În schimb, au avut rolul de a determina dacă Starlink îndeplinește criteriile de protecție pentru legăturile satelitare.

În fapt, Starlink este disponibil din România încă din 2022, deși la scară restrânsă. Nu mulți sunt cei care pot accesa diverse website-uri și platforme prin intermediul internetului furnizat de Starlink, dar astfel de persoane există!

În momentul de față, Starlink este disponibil pe întreg teritoriul României. Totuși, acoperirea serviciilor s-ar putea să nu fie una excelentă. Jucătorii de Casino online sau jocuri în rețea, care necesită conexiune constantă la internet ar putea avea parte de o experiență nu tocmai bună.  Acesta este, de altfel, rolul testelor care au început să aibă loc în țară, teste autorizate de ANCOM.

ADVERTISING

Problema este alta, și anume limitele EPFD (equivalent power flux density). Această densitate are în vedere interferențele produse de sateliții non-geostaționari, precum cei ai Starlink. Interferențele produse, dacă sunt prea mari, pot influența eficiența și modul de operare a sateliților staționari.

Testele realizate pe teritoriul României au scopul de a demonstra faptul că sateliții rețelei Starlink pot, de fapt, funcționa la capacități de chiar 8 ori mai mari decât cele impuse de limitele EPFD.

Limitele EPFD sunt impuse de UIT - Uniunea Internațională pentru Telecomunicații.

Ce trebuie știut despre aceste teste?

Conform mai multor publicații din mediul online, testele au posibilitatea de a spulbera reglementări stabilite acum 25 de ani - reglementări privind siguranța sateliților. Prin urmare, din anumite puncte de vedere, testele ar putea fi considerate periculoase.

ADVERTISING
  • Testele au început în luna iulie a acestui an (2024) și vor fi efectuate pe parcursul a 6 luni.
  • ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) a permis rețelei Starlink să iasă din limitele EPFD impuse prin acele reglementări mai vechi de 25 de ani. Desigur, există și o suită de parametri suplimentari care trebuie respectați în timpul testelor, pentru a garanta siguranța sistemelor.
  • Scopul final este confirmarea faptului că sateliții Starlink ar putea opera la capacități de până la 8 ori mai mari decât capacitatea impusă de limitele UIT. Totuși, capacitatea mărită de operare nu ar trebui să afecteze sateliții geostaționari în absolut niciun fel.
ADVERTISING

În final, aceste teste, dacă au succes, vor permite și îmbunătățirea acoperirii rețelei Starlink în România. Capacități de până la 8 ori mai mari înseamnă viteze îmbunătățite în aceeași măsură, precum și acoperire mai bună în zone rurale sau cunoscute pentru semnalul prost.

De ce consideră SpaceX că limitele pot fi depășite?

Răspunsul la această întrebare este unul foarte simplu. Limitele impuse sateliților non-geostaționari au fost elaborate în baza unor fundamente teoretice. Nu existau sateliți de acest fel, ci doar geostaționari, ațintiți asupra unei zone a planetei.

Rezultatul este un test EPFD realizat în condiții reale, pe teritoriul României. Este primul de acest fel din lume și are în spate o colaborare dintre SpaceX și Ministerul Apărării Naționale (precum și ANCOM și UIT).

a model of a rocket with a smaller rocket next to it

Pentru utilizatorii Starlink din România, aceste teste prezintă posibilitatea de a avea viteze de până la 8 ori mai mari în viitor, precum și o acoperire mult mai bună. La momentul lansării serviciului în țară, utilizatorii menționau viteze stabile de aproximativ 150 Mbps. Acestea sunt suficiente pentru zonele rurale și mai ales pentru cele cu acoperire a rețelelor naționale care lasă de dorit.

Desigur, mult mai multe informații, precum și rezultatele actuale ale testelor vor sosi la sfârșitul anului sau mai bine zis la următoarea Conferință Mondială a Radiocomunicațiilor. Ultima conferință de acest tip, care a permis aceste teste, a avut loc în decembrie, 2023. Conferința ar putea avea loc din nou la începutul lunii decembrie a acestui an, conform UIT.