Taxa internațională pentru multinaţionalele digitale, mai aproape de realitate. Oficiali germani: Suntem gata!

Conceptele de bază pentru o taxă internaţională pentru companiile din sectorul digital precum şi pentru un impozit minim la nivel global pentru profitul companiilor pot fi puse la punct în lunile următoare în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), a declarat marţi ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, transmite DPA.

„În prezent, sunt destul de optimist că putem cădea de acord asupra unui model pentru ambele chestiuni în cursul toamnei”, a declarat Olaf Scholz la o conferinţă a miniştrilor de Finanţe din ţările vorbitoare de limba germană.

ADVERTISING

"Discutăm de mult timp. Suntem gata", a mai spus oficialul german, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

Taxe pentru giganţii Internetului: Washingtonul anunţă represalii împotriva Franţei, dar le suspendă

137 de țări negociază taxa

În luna ianuarie, 137 de ţări au convenit să negocieze, sub auspiciile OECD, un acord pentru a putea taxa multinaţionalele din sectorul digital. Cu toate acestea, în luna iunie SUA au anunţat că au decis să îşi suspende participare la aceste discuţii în cadrul OECD.

ADVERTISING

Cu privire la pandemia de coronavirus, Olaf Scholz a spus că această criză sanitară a scos în evidenţă faptul că sistemul internaţional funcţionează doar în condiţii echitabile. Acest lucru se aplică şi impozitelor plătite de companii, a subliniat Scholz.

La rândul său, ministrul elveţian de Finanţe, Ueli Maurer a avertizat că un nou cadru fiscal internaţional nu trebuie să creeze obstacole administrative şi nici nu ar trebui să intre în vigoare prea repede.

"Companiile au nevoie de timp pentru a-şi reveni după criza Covid-19", a spus Maurer.

ADVERTISING

Creşterea explozivă a unor mari companii din domeniul Internetului a determinat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) să demareze o reformă globală a modului în care multinaţionalele ar trebui taxate. Reformele care sunt analizate în prezent se concentrează pe practica multinaţionalelor de a-şi înregistra profiturile în ţările cu impozite mici, mai degrabă decât în ţările unde au cei mai mulţi clienţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇