Rusia, în anul mega-electoral 2024 - victimă sau agresor când vine vorba de inteligența artificială?

Rusia, în anul mega-electoral 2024 - victimă sau agresor când vine vorba de inteligența artificială?

În decurs de câteva săptămâni, între noiembrie și decembrie 2022, lansarea ChatGPT-3 și Midjourney v4 a pus puterea incredibilă a inteligenței artificiale generative în mâinile a zeci de milioane de oameni.

Dintr-o dată, aceștia au putut să creeze foarte ușor imagini scandaloase, ultra-realiste. Dezinformarea prin IA reprezintă un real pericol, mai ales în 2024, deoarece peste două miliarde de alegători sunt așteptați la urne în „Anul alegerilor”.

Dar, cu tot acest potențial, propagandiștii ruși au puține de arătat legat de noua tehnologie. Rusia s-a concentrat mai degrabă pe apărarea împotriva IA decât pe utilizarea tehnologiei în scopuri ofensive, scrie Moscow Times.

ADVERTISING

Cu alegerile prezidențiale care vor avea loc în mai puțin de o lună, accentul la Moscova se pune pe prevenirea răspândirii de informații false generate de inteligență artificială, mai degrabă decât asupra modului de a folosi IA împotriva inamicilor.

Cu toate acestea, istoria a arătat că răspunsul Rusiei la amenințările informaționale servește adesea drept catalizator pentru cele mai agresive tactici ale sale.

În iunie anul trecut, pe Channel One, NTV și Rusia-1 a apărut o emisiune șocantă care părea să-l arate pe președintele Vladimir Putin spunând că ucrainenii au rupt liniile și au invadat Kursk și Belgorod.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El anunța legea marțială și ordona o mobilizare generală imediată. Nici emoția de pe chip, nici mișcarea buzelor nu s-au potrivit cu cuvintele sale, arătând că videoclipul este un fake.

Înaintea alegerilor prezidențiale din acest an – unde Putin nu se confruntă cu nicio provocare serioasă – experții ruși avertizează asupra unui val de „dezinformare” generată de IA.

„Majoritatea absolută, 87% dintre ruși, înțeleg că se poartă un război informațional”, a declarat șeful unui institut care se ocupă cu realizarea cercetărilor sociologice.

Săptămâna aceasta, ziarul rus Vzglyad a publicat un interviu cu un expert, pentru a pregăti alegătorii pentru falsurile care provin din „războiul informațional al SUA împotriva Rusiei”, în timp ce Rozkomnadzor a anunțat că, începând cu 1 martie, va interzice VPN-urile, o metodă populară pentru ruși de a putea folosi ChatGPT.

ADVERTISING

Dar răspunsul Rusiei la acest presupus război informațional a fost slab. În decembrie, firma de securitate cibernetică Recorded Future a demascat rețeaua Doppelganger, prin care Rusia orchestra vaste campanii de dezinformare pentru a submina Ucraina. Meta a dezactivat-o și a descris-o drept „cea mai mare și cea mai agresivă operațiune de origine rusă”.

Rețeaua era uriașă, cu site-uri false care pretindeau a fi surse de încredere, probabil realizate cu sprijinul IA generativă și promovate de peste 2.000 de conturi pe rețele sociale. În ciuda acestor eforturi, doar un număr „neglijabil” de oameni a vizualizat site-urile false.

Utilizarea IA de către ruși rămâne cu mult în urma concurenților săi din Statele Unite sau China. În timp ce 69% dintre companiile americane folosesc IA generativă, doar 20% dintre cele rusești o utilizează.

Dar Rusia, care rămâne în urma concurenților în tehnologia transformațională, urmează un model familiar. Convingerea că rețelele de socializare occidentale au orchestrat proteste în masă la adresa alegerii Putin din 2012 a fost cea care a stimulat o mare parte din războiul informațional al Rusiei împotriva alegerilor occidentale de-a lungul anilor.

Având în vedere că analiștii ruși și instituțiile importante se pregătesc deja pentru a da vina pentru orice probleme care pot apărea la alegerile din martie pe interferența alimentată de inteligența artificială, regimul de la Moscova ar putea investi foarte mult în potențiale măsuri de răzbunare.

Acest lucru ar putea aduce probleme serioase pentru alegerile din acest an din Statele Unite, Marea Britanie, cele pentru Parlamentul European și din alte părți ale globului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇