Mai mulți specialiști în domeniul IT, parte din echipa Systematic, producător internațional de software cu capital danez, scriu aplicații care optimizează fluxul de lucru al personalului din spitale.
Aplicațiile dezvoltate de români, alături de colegii lor din alte țări, oferă suport medicilor și personalului auxiliar din țări precum Danemarca, Suedia, Finlanda, Scoția, Australia și multe altele.
Mai exact, specialiștii români au ajutat la dezvoltarea suitei Columna Flow, care reunește soluțiile Systematic cu ajutorul cărora sunt susținute și optimizate fluxurile de lucru din spitale, în diferite discipline și departamente, de la gestionarea paturilor disponibile, la identificarea celor mai scurte rute până la parcare.
Ștefăniță Mitran, Senior Systems Engineer, este parte din echipa care a dezvoltat Columna Flow, și povestește că nu auzise de Systematic până în 2017, când s-a alăturat echipei datorită îndrumărilor unui bun prieten.
În prezent, însă, este încântat de posibilitatea de a-și aduce aportul la proiecte care ajută alți oameni și are planuri mari pentru viitor.
Își amintește că a ales Systematic convins de ideea de a lucra la un produs în domeniul sănătății, care vine în sprijinul altor oameni. Consideră că, pe lângă recomandarea colegului său și cunoștințele de programare, l-au ajutat să obțină postul câteva calități, printre care atenția la detalii, perseverența și dorința de a produce lucruri de calitate.
”Prima impresie a fost că Systematic este o companie care investește în oameni. Nici nu eram angajat de o săptămână că am plecat în delegație pentru programul de «on boarding», unde este prezentată compania și mediul de lucru, este planificată și o scurtă vizită la spital unde poți vedea aplicația la care lucrezi fiind folosită de utilizatorul final. Colegii au fost foarte primitori, pentru o persoană nouă, nu știu dacă m-am simțit așa de bine primit la orice altă companie”, povestește Ștefăniță Mitran.
Încă de la angajare este implicat în proiectul Systematic care creează aplicații pentru optimizarea fluxului de lucru al personalului auxiliar din spitale. Mai exact, aplicațiile care ies din mâna echipei din care face parte Ștefăniță ajută infirmierii și asistentele să-și maximizeze productivitatea și să se deplaseze ușor și eficient prin spital.
El crede că toate proiectele la care ia parte în cadrul Systematic sunt complexe, însă dacă ar fi să-l nominalizeze pe cel la care ține cel mai mult, acela ar fi cel destinat pacienților, care îi ajută să navigheze spitalul și să ajungă în timp util la programări.
Pe termen lung, Ștefăniță își propune să se dezvolte împreună cu echipa sa, să ia parte la cât mai multe proiecte inovatoare și să lanseze produse care pot ajuta personalul din spitale, inclusiv din România.
Suita Columna Flow, aplicabilitate zi de zi și în pandemie
Soluțiile dezvoltate de români pentru digitalizarea spitatelor și automatizarea fluxului de lucru al personalului auxiliar au ajuns prima dată într-o singură regiune din Danemarca, pentru ca mai apoi suita FLOW să fie utilizată în unități spitalicești din Danemarca, Norvegia, Suedia, Scoția, Finlanda, Australia, Noua Zeelandă și altele.
Interfața ușor de utilizat le oferă îngrijitorilor, portarilor și personalului de serviciu posibilitatea să aibă acces la o prezentare generală, să selecteze și să finalizeze sarcinile planificate.
Informațiile sunt partajate în timp real între platforme, astfel încât coordonatorii și managementul să poată urmări progresul și să intervină înainte ca o potențială provocare să devină o problemă reală.
Principalul produs al Suitei Columna Flow este sistemul de creat sarcini (task management). Pentru acesta, sunt disponibile multe module auxiliare care ajută într-o serie de acțiuni pe care le poate derula personalul medical:
- localizare (tracking), respectiv un modul de creare a hărții spitalului;
- un modul de management al echipamentelor și materialelor și localizare în spital;
- un modul de management al paturilor;
- un modul căutare pentru diferite echipamente, persoane sau paturi;
- un modul de a orietare a pacientul să ajungă la programare, precum și un altul de orientare a pacientului prin spital.
Totodată, aplicația îi spune utilizatorului unde să parcheze și cum să ajungă din parcare la spital, care sunt cele mai apropriate locuri de parcare și ieșiri din parcare către cabinet.
Soluțiile s-au dovedit utile și în perioada pandemiei, când, cu ajutorul aplicațiilor Systematic, infirmierii și asistenții și-au putut derula mai eficient activitățile.
”De exemplu, asistenții au nevoie de un ajutor să transfere un pacient de la un department la altul. Cu ajutorul aplicației, ei pot să creeze o sarcină în sistem, iar infirmierul va vedea sarcina dacă se află în apropiere. Alege sarcina și o îndeplinește. Pe baza acestor informații, el află și dacă persoana este contagioasă sau infectată. Poate vedea aceste date pe telefon și astfel intervine echipat și răspunde corespunzător cazului”, a exemplificat Ștefăniță Mitran.
Echipa din România lucrează în prezent la o îmbunătățire a sistemului de căutare si management al echipamentelor, cu o interfață nouă și usor de utilizat.
Mai mult, este în lucru un sistem pentru medici, Hospital at Night, care presupune creeare de sarcini pentru medici, pentru turele de noapte. Toate sarcinile vor fi primite pe telefon și utilizatorii vor putea comunica cu alți colegi prin chat și video.
Systematic caută colegi noi pentru a dezvolta produse in domeniul apărării, educației și sănătății, respectiv este în căutare de profile de developeri frontend, cu focus pe zona de Angular, dar și full stack developers care sa lucreze cu Javascript si C#. Pozițiile sunt disponibile pe site-ul companiei, precum și pe pagina de LinkedIn.