Poate fi Google Maps trasă la răspundere, în caz de accident?

Poate fi Google Maps trasă la răspundere, în caz de accident?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poate o aplicație de navigație să fie declarată responsabilă dacă un utilizator este implicat într-un accident?

Aceasta este întrebarea care se pune în India, după ce trei bărbați au murit pentru că mașina lor a intrat pe un pod neterminat și a căzut într-un râu, în statul nordic Uttar Pradesh, scrie BBC.

Poliția încă investighează accidentul, care a avut loc duminică, dar crede că Google Maps a determinat grupul să urmeze acel traseu.

O parte a podului s-ar fi prăbușit la începutul acestui an, din cauza inundațiilor și, deși localnicii știau acest lucru și evitau podul, cei trei bărbați nu erau din zonă și nu erau la curent cu aceste informații. În plus, nu existau panouri care să indice că podul nu este utilizabil.

ADVERTISING

Autoritățile au nominalizat într-o plângere la poliție numele patru ingineri de la departamentul de drumuri al statului și un oficial de la Google Maps, pe care îi acuză de ucidere din culpă.

Un purtător de cuvânt de la Google a declarat pentru BBC că cooperează cu autoritățile în anchetă.

Tragicul accident a scos în evidență infrastructura rutieră proastă a Indiei și a stârnit o dezbatere asupra responsabilității aplicațiilor de navigație, precum Google Maps.

Google Maps este cea mai populară aplicație de navigație din India și a devenit sinonimă cu GPS (Global Positioning System), un sistem de navigație radio bazat pe satelit.

ADVERTISING

Se pare că aplicația are aproximativ 60 de milioane de utilizatori activi. Dar a fost frecvent criticată pentru că furnizează indicații incorecte, ducând uneori la accidente mortale.

În 2021, un bărbat din statul Maharashtra s-a înecat, după ce a intrat cu mașina într-un baraj, în timp ce urma instrucțiunile din aplicație.

Anul trecut, doi tineri medici din statul Kerala au murit, după ce au intrat cu mașina într-un râu. Poliția a spus că au urmat un traseu afișat de aplicație.

Dar cum primește Google Maps informații despre schimbările care apar pe șosele?

Semnalele GPS din aplicațiile utilizatorilor urmăresc schimbările de trafic de-a lungul rutelor - o creștere a semnalelor de congestie arată că drumul este utilizat des, în timp ce o scădere sugerează că un drum este mai puțin utilizat.

ADVERTISING

Aplicația primește, de asemenea, actualizări de la autorități și utilizatori despre blocajele sau închiderile de trafic.

Se acordă prioritate plângerilor legate de traficul ridicat sau cele sesizate de autorități, deoarece Google nu are forță de muncă pentru a face față milioanelor de reclamații care se trimit zilnic, spune Ashish Nair, fondatorul platformei de cartografiere Potter Maps și fost angajat Google Maps.

„Un operator de hărți utilizează apoi imagini din satelit, Google Street View și notificări guvernamentale pentru a confirma modificarea și a actualiza harta”, afirmă el.

Potrivit lui Nair, aplicațiile nu pot fi făcute responsabile pentru accidente, deoarece termenii lor de servicii arată clar că utilizatorii trebuie să judece singuri și că informațiile furnizate de aplicație pot diferi de condițiile reale din teren.

Avocatul Saima Khan spune însă că, dacă se poate dovedi că platforma nu și-a actualizat datele, în ciuda faptului că i s-au oferit informații corecte și în timp util, atunci ar putea fi făcută acuzată de neglijență.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇