Mihaela Bîciu, Investimental: Bursa e pentru toți românii! Cum înveți să investești

Mihaela Bîciu, Investimental: Bursa e pentru toți românii! Cum înveți să investești

Așa cum ai învățat toate lucrurile pe care deja știi să le faci bine, poți învăța și să investești la bursă. Primii pași îi poți face online, folosind instrumente gratuite.

Iar odată ce vei învăța cum să investești, pe termen lung vei avea de câștigat. Și vei pune și umărul la dezvoltarea economiei.

Cum să faci toate astea, a explicat în acest episod al podcast-ului Digital Shift Mihaela Bîciu, CEO al Investimental și unul dintre cei mai longevivi manageri de pe piața autohtonă de capital.

Când spui „bursă” te-ar putea duce repede gândul la George Soros sau Warren Buffet. Și, într-adevăr, în State Unite ei sunt unii dintre cei mai activi și mai bogați traderi.

Dar bursa nu este doar pentru specialiști în finanțe și pentru miliardari. Poți investi și tu sume mici, la început în produse cu grad scăzut de risc. Spre exemplu, dacă îți cumperi obligațiuni emise de o primărie, ar trebui să falimenteze instituția ca tu să nu îți mai poți recupera banii, cu randamentul pe care l-ai agreat cu emitentul instrumentului financiar.

Cum să te pregătești și cum să investești afli din episodul integral al podcast-ului Digital Shift la care a fost invitată Mihaela Bîciu, CEO al Investimental.

Mai jos găsești și câteva dintre declarațiile făcute de Mihaelei Bîciu la Digital Shift și minutul la care le poți asculta.

ADVERTISING

Principalul scop al Investimental: educarea românilor pentru bursă (de la min. 04:33):

„Ceea ce ne propunem este, în primul și în primul rând, să educăm piața. Să educăm românii în ceea ce privește investițiile bursiere.

Investițiile bursiere nu sunt doar pentru câțiva aleși. Nu vorbim aici despre o chestie elitistă. Există și o abordare la îndemâna oricui. Pentru că există produse pentru toată lumea la bursă.

promo-Mihaela-Biciu-Investimental
Foto: Alexandru Nistor

Iar odată cu educarea pieței, vrem să creștem numărul de investitori la bursă. Asta va fi de folos nu doar pentru Investimental, ci pentru toată piața. Ne dorim o bucată mai mică dintr-o piață mai mare, în loc de o bucată mai mare dintr-o piață mai mică”.

Marea aventură din Orașul Portofel, pentru părinți și copii. Și apoi, lecțiile mai detaliate, gratis, pentru investitori (de la min 9:40):

„Noi am investit mult în partea de educație. Și am pornit două programe de educație: unul pentru adulți și unul pentru copii. Le explicăm oamenilor pe înțeles, cum să se raporteze la bani, cum să se raporteze la economii și ce ar putea să facă cu ele.

(...) Am început cu produsul InvestiMentor, care este destinat adulților.

ADVERTISING

Are module video, suport text și conține noțiunile pe care noi le-am considerat importante pentru un începător care se gândește să intre la bursă și nu știe de unde să să înceapă.

Acolo afli (pe lângă date despre cum să faci o analiză de piață, cum să calculezi indicii care îți spun cât de performantă este o companie, cum să le compari performanțele companiilor și cum să înțelegi tranzacțiile - n.red.) informații referitoare la produse, la nivelul de risc al fiecărui produs de investiții (acțiuni, obligațiuni, coșuri de produse numite ETF-uri etc - n.red.).

InvestiMentor-curs-

(...) Fiecare modul se termină cu un scurt test. E foarte ușor, cu 3-5 întrebări. Și testul promovat îți oferă un discount de tranzacționare prin Investimental.

La finalul lecțiilor și testelor, comisionul devine foarte avantajos. Spre exemplu, avem 0,37% pentru investițiile la Bursa de Valori București (BVB). Cred că e cel mai scăzut din piață pentru publicul larg.

Am reușit să atingem un număr de câteva mii de persoane care au parcurs modulele din InvestiMentor. Unii s-au transformat deja în clienți (circa 70%), alții încă mai așteaptă. Ceea ce e absolut normal.

ADVERTISING

(...) Ne-a plăcut atât de mult feedback-ul ăsta, încât am zis că ar fi frumos să-i facem și un pui InvestiMentor-ului.

Așa am ajuns să lansăm, în urmă cu mai puțin de o lună, Orașul Portofel. Vorbim aici despre un produs de educație financiară destinat de data asta copiilor, chiar de la 5 ani, am considerat noi.

orasul-portofel-

Ce ne propunem noi prin Orașul Portofel este ca prin povești și prin probe practice ușoare și amuzante pentru părinți și copii, cei mici să înceapă să înțeleagă care-i treaba cu banii și de ce e important să nu-i dau pe toți pe înghețată, spre exemplu”.

Hai să ne gândim că avem aici, lângă noi, un român de 30 de ani. Are facultate, dar nu în domeniul financiar. Și câștigă echivalentul a vreo 1.000 de euro pe lună. Zice că ar putea investi parte din bani la bursă. De unde să înceapă? (de la min 38:15):

Orice persoană care vrea să fie responsabilă cu banii ei trebuie să își cunoască profilul de risc. Apetența la risc. Cum reacționează când vine vorba să își asume niște pierderi.

Investițiile au mai multe niveluri de risc. Sunt acolo investiții potrivite pentru fiecare, pentru că pe bursă există mai multe tipuri de instrumente, în funcție de profilul de risc al fiecăruia.

Există instrumente pentru cei foarte prudenți, care nu vor să-și asume deloc riscuri. Și aici titlurile de stat sunt o soluție la îndemână.

Apoi, tot instrumente cu venit fix sunt obligațiunile, care pot fi emise de municipalități sau companii. Și unde, practic, există un venit periodic sub formă de cupon-dobândă. În acest caz, singurul risc pe care și-l asumă investitorul este riscul companiei sau al municipalității, care trebuie să nu falimenteze. Altfel, îți pierzi principalul.

(…) În general, riscul se minimizează atunci când îți diversifici un portofoliu. Una este să ai toate investițiile tale într-o companie care poate să meargă bine, dar poate să meargă și prost (caz în care pierzi). Și alta este să ai investițiile tale într-un coș de 5-7-10 companii. Sau mai mult: 20 de companii.

Investiția într-un astfel de coș îți diminuează ție riscul investițional și de aceea, după instrumentele cu venit fix, în opinia mea, următoarele instrumente pe care le trebuie să le avem în vedere sunt investițiile în fonduri. În ETF-uri.

(...) Dar, când sunt investitor, depinde și în ce domeniu lucrez și care sunt informațiile de care dispun.

Poate înțeleg foarte bine tehnologia și atunci pot să aleg să investesc în companii tehnologice despre care cunosc mai multe lucruri: cum s-au mișcat, care le-a fost dinamica, cum au crescut pe piață.

În plus, pe piața americană la care noi le oferim clienților Investimental acces avem inclusiv posibilitatea de investiții în acțiuni fracționare.

Adică cu 20 de dolari cumperi o fracție dintr-o acțiune Apple (care costa, la data discuției 207,49 dolari - n.red). Sau o fracțiune dintr-o acțiune Nvidia. Sau dintr-o acțiune Netflix.

Deci dacă te pasionează un domeniu, dacă crezi în inteligența artificială, în dezvoltări, în medicină, în energie verde, poți foarte frumos să îți aliniezi convingerile, credințele tale cu investițiile și să te duci și cu sume mici prin acțiuni fracționare la companiile care se suprapun peste domeniile tale de interes.

Apoi te uiți în aplicația noastră de tranzacționare pentru Statele Unite. Există și un heatmap acolo, în care vezi grupate pe domenii companiile din fiecare domeniu, cu evoluțiile lor în timp real pe fiecare domeniu.

În plus, noi am mai lansat și un produs. Se cheamă PIES. Cu el, un investitor poate să își aleagă o structură de 10 companii în care să investească acum, în funcție de procente hotărâte de el. Să zicem că alege 3 companii din tehnologie, 2 din media și 5 din medicină. Și selectează să investească în fiecare lună un anumit procent din suma sa. Alocă pentru structură suma de 500 de dolari, să spunem. Iar la un simplu click, cei 500 de dolari s-au dus acolo, în structura stabilită de investitor. Și ulterior poate face investiții recurente, în aceeași structură”.

Transcriptul interviului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech

...

Ascultă integral acest episod al podcast-ului Digital Shift ca să afli, printre altele:

  • cum și-a alcătuit Mihaela Bîciu propriul portofoliu de investiții,
  • ce se întâmplă când privești bursa mai mult ca pe un joc de noroc decât ca pe o investiție planificată
  • cum vede evoluția Bursei de Valori București
  • cum crede că ni s-ar îmbunătăți viețile dacă am învăța să investim parte dintre banii pe care îi economisim

Despre Mihaela Bîciu

Este absolventă de ASE și a obținut Master of Business Administration la Kennesaw State University (SUA). A condus, vreme de peste 20 de ani, cea mai veche companie de brokeraj din România. A făcut parte din Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București (BVB).

Spune că a preluat conducerea Investimental pentru că a primit de la investitor libertate totală de acțiune, ca manager, și că i-ar fi părut rău să nu încerce să contribuie la acest efort susținut de creștere a pieței de capital din România și de educare a românilor în ceea ce privește investițiile la bursă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇