23 de echipe se alătură programului de accelerare Innovation Labs 2021 din Cluj și Timișoara

23 de echipe se alătură programului de accelerare Innovation Labs 2021 din Cluj și Timișoara

Weekendul trecut a marcat debutul programului Innovation Labs 2021 cu două Hackathoane online, desfășurate în paralel – în Cluj și Timișoara. În cadrul lor, 23 de echipe bazate pe inovații tehnice s-au calificat pentru programul de mentorat de 7 luni, organizat de Asociația Tech Lounge, Fundația Transylvania Institute of Technology, Asociația Calemis, EduHub și Cowork Timișoara cu sprijinul BRD– Groupe Société Générale, Atos, Orange, UiPath, Elrond, Microsoft, Carrefour, având Romanian – American Foundation ca partener strategic, și în colaborare cu Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării. 

Săptămâna aceasta, pe 13 și 14 martie 2021, urmează alte două Hackathoane, care vor avea loc simultan în București și Sibiu, iar în 20 și 21 martie va avea loc Hackathonul din Iași.

Înscrierea pentru acestea se poate face pe www.innovationlabs.ro/register până pe 11, respectiv 18 martie. 

Innovation Labs este implementat alături de partenerii academici: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea „Babeș–Bolyai”, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara. 

Razvan-Rughinis_Innovation-Labs
Foto: Răzvan Rughinis, Innovation Labs

Innovation Labs invită în continuare tineri din toate universitățile să se alăture programului în centrul Innovation Labs cel mai apropiat lor - profitând de organizarea în online a programului. 

ADVERTISING

Cele două Hackathoane din Cluj și Timișoara au adunat 75 de echipe, formate din peste 190 de tineri cu proiecte curajoase, care își propun să aibă un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin soluțiile lor tehnologice. Start-up-urile prezente s-au aliniat cu una dintre verticalele de afaceri ale programului: Agriculture, Blockchain, Cybersecurity, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility. 

Participanții Hackathoanelor Innovation Labs 2021 acoperă trei categorii, în funcție de experiența membrilor: echipe formate exclusiv din studenți - ce parcurg prima lor experiență antreprenorială, echipe spin-off din proiecte de cercetare din mediul universitar - care vor beneficia de susținere în procesul de identificare a potențialelor piețe de vânzare și a oportunităților privind aplicarea tehnologiilor dezvoltate în scenarii reale de afaceri; echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență, ce vor parcurge împreună un program de descoperire antreprenorială. 

Hackathonul este un proces dinamic de explorare, dezvoltare, finisare și creare de produse, ce aduce împreună tineri pasionați de tehnologie, antreprenori, specialiști din industrie, dar și lideri cunoscuți din ecosistemul antreprenorial românesc.

Cele 75 de echipe înscrise, pasionate de tehnologie și animate de o idee îndrăzneață, s-au prezentat virtual în dimineața de sâmbătă, 6 martie, pentru prima etapă de admitere în Hackathon: o prezentare fulger de 1 minut a ideii în fața juriului și publicului, urmată de votul publicului prezent la eveniment și deliberarea juriului.

ADVERTISING

Pe baza opțiunilor juriului și a publicului participant, echipele cu cel mai mare potențial au intrat în etapa de dezvoltare și mentorat rapid din cadrul Hackathonului. Pe parcursul zilei de sâmbătă și a nopții ce a urmat, cele 46 de echipe de tineri selectate au lucrat la perfecționarea unui prototip cât mai convingător al ideii lor inițiale, sub îndrumarea mentorilor și a juriului din cadrul celor două Hackathoane. 

Duminică, 7 martie, echipele au expus o versiune îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de business în fața juriului și a publicului, printr-o prezentare ce a inclus o demonstrație tehnică și un elevator pitch de 2 minute.

Juriul, format din personalități din ecosistemul inovării digitale din România, a acceptat provocarea dificilă de a selecta cele mai performante și promițătoare 23 de echipe și prototipuri, care au intrat astfel în programul de dezvoltare și mentorat de 7 luni.

Echipele calificate încep de astăzi o experiență intensă de interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori, pătrunzând treptat în lumea inovării digitale și a antreprenoriatului tehnic.  

Săptămâna aceasta, pe 13 și 14 martie 2021, urmează alte două Hackathoane, care vor avea loc simultan în București și Sibiu, iar în 20 și 21 martie va avea loc Hackathonul din Iași. Înscrierea pentru acestea se poate face pe www.innovationlabs.ro/register până pe 11, respectiv 18  martie - fiind invitate echipe din toate centrele universitare din țară. 

Pe parcursul următoarelor 7 luni, scopul programului este de a accelera ideile către stadiul de MVP (Minimum Viable Product), de a ajuta echipele să își aducă ideile într-o formă validată și valoroasă, creată pentru clienții reali ai pieței, dar și de a-i îndrepta către oportunitățile potrivite de finanțare ale propriului startup.

ADVERTISING

Totodată, programul dezvoltă în rândul participanților un mod antreprenorial de a gândi, introducând în vocabularul lor termeni și concepte de business.

Astfel, prin activitățile diverse din program, antreprenorii și oamenii de business consacrați vor împărtăși experiențele lor cu tinerii participanți, orientându-se în cunoașterea și explorarea ecosistemului antreprenorial românesc.

Nu în ultimul rând, prin intermediul partenerilor programului, echipele beneficiază de acces la tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produselor lor, precum și de oportunități de poziționare eficientă pe piață.

Pe 14 octombrie, în cadrul evenimentului Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta produsele în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie recunoscute prin premiile Innovation Labs.

Echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs. 

Parteneri și susținători ai programului Innovation Labs

Innovation Labs 2021 este un program organizat în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, de Asociația Tech Lounge, Fundația Transylvania Institute of Technology, Asociația Calemis, EduHub și Cowork Timișoara cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale, Atos, Orange, UiPath, Elrond, Microsoft, Carrefour, având Romanian – American Foundation ca partener strategic și în colaborare cu Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Echipele participante beneficiază de susținere din partea partenerilor tehnologici ai programului: Adobe, Keysight, Fitbit, DPD România, Medicover, Eximprod Grup, Windsoft, PSS Prosoft Solutions, NXP, Ortec, Endava, PentestTools, BRD Mindcraft în București, AROBS, Linnify, Macadamian, Wolfpack Digital în Cluj-Napoca, Intel în Timișoara. 

Innovation Labs este un program universitar implementat alături de partenerii academici: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea „Babeș–Bolyai”, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2021 Cluj 

23-echipe-TM-CJ_2021
NumărEchipăTipDescriere
1anon - AutoMLStart-upAnon AutoML propune o platformă de automatizare a învățării automate (ML). Tot mai multe companii au date disponibile și sunt interesate de introducerea ML/AI în produsele lor, dar criza expertizei în domeniu îi împiedică să găsească resursele umane necesare. Anon AutoML le deschide accesul spre aceste tehnologii, oferindu-le rapid modelele de automatizare dorite și reducând costurile și fricțiunile inovării, printr-o platformă SaaS.
2AgramoniaScale-upAgramonia oferă un sistem de management ierarhic destinat pieței locale agricole și turistice. Deja testat în 3 versiuni pre-run, platforma Agramonia permite oferirea, comandarea și livrarea produselor locale către turiști, organizarea unor activități și evenimente, oferte de cazare precum și un sistem de management integrat ce construiesc o comunitate eficientă și scalabilă.
3VoyasStart-upVoyas este un asistent de călătorie inteligent ce preia efortul de administrare a călătoriilor și lasă doar bucuria experienței. Odată aleasă destinația - pe baza recomandărilor făcute de aplicația bazată pe AI, care preia informații de pe conturile de socializare ale utilizatorului - toată munca sincronizării orelor și datelor, a evaluării rutelor alternative, a planificării atracțiilor, cazărilor și deplasărilor este preluată și automatizată de Voyas. Călătoritul va fi la fel de simplu ca postarea unei poze pe social media.
4CyclinGoStart-upCyclinGo crește siguranța în trafic a bicicliștilor printr-un sistem de semnalizare inteligent și monetizează vizibilitatea lor în trafic. Produsul detectează, interpretează automat și afișează mișcările biciclistului pe o vestă specială prevăzută cu LED-uri. O aplicație mobilă asociată permite customizarea mesajelor afișate de vestă, inclusiv prin afișarea unor mesaje comerciale.
5HeimdallrStart-upHeimdallr oferă o extensie pentru Google Chrome minimalistă și eficientă împotriva atacurilor de phising, ce au devenit tot mai frecvente și adesea rămân nedetectate de soluțiile generaliste de securitate cibernetică. Utilizatorii sunt notificați în timp real privind riscurile apărute. Produsul este disponibil gratuit pentru utilizatorii individuali și pe bază de abonament pentru companii, ce pot obține astfel statutul de brand protejat.
6V-StudioStart-upV-Studio este o aplicație ce oferă utilizatorilor un studio virtual de film, în interiorul unui ambient de realitate virtuală. Produsul este destinat creatorilor de conținut video, de la vloggers la televiziuni sau alți producători de videoclipuri. Utilizatorul este întruchipat de un avatar care îi preia gestica și mișcările printr-un set de VR, aplicația permițând personalizarea mediului înconjurător, a interacțiunilor și a efectelor speciale, decorul putând varia de la scene pe plajă la junglă sau planeta Marte.
7BOOKRScale-upBOOKR reduce riscul programărilor ratate pentru afaceri printr-o platformă ce le permite companiilor managementul eficient al relațiilor cu clienții, bazat pe transparență, pe customizarea programărilor în funcție de preferințele clienților și pe insight-uri din datele privind programările anulate. BOOKR permite firmelor să organizeze tururi virtuale pentru a atrage și a fideliza clienții și oferă analytics, funcționând pe bază de abonament și recomandări.
8MediqScale-upMediq oferă o platformă de interpretare automatizată a imaginilor medicale pentru identificarea timpurie, rapidă și precisă a tumorilor canceroase, pe baza AI. Platforma remediază decalajul de resurse umane calificate în raport cu numărul pacienților, facilitând debutul timpuriu al tratamentelor și sporind timpul și spațiul disponibil medicilor.
9CargoNetStart-upCargoNet oferă o platformă de planificare și management centralizat a transportului de mărfuri, eficientizând această componentă pentru companiile client, prin reducerea erorilor umane, transportul unor cargouri optimizate cantitativ și sporirea scalabilității. CargoNet oferă analytics, flexibilitate și funcționează pe bază de abonament.
10AérasAéras propune o soluție pentru problema apneei ce împiedică un somn odihnitor, printr-un dispozitiv digital de monitorizare și o aplicație mobilă. Dispozitivul se bazează pe oximetrul încorporat într-un smart watch prin monitorizare sistematică și previne problemele legate de calitatea somnului, inclusiv sforăitul. Produsul va fi disponibil într-un model B2C și B2B, prin parteneriat cu clinicile medicale, distribuitorii farmaceutici și companiile de asigurări.
Start-up
11MedBotSpin-offMedBot eficientizează diagnoza cancerului de sân și leziunilor pulmonare prin automatizarea interpretării imaginilor medicale, bazată pe modelele de învățare automată tip CUSTOM. MedBot completează automat fișele medicale ale pacienților, digitalizându-le prin OCR.MedBot va integra și un chatbot pentru facilitarea interacțiunii cu pacienții.
12LUCYStart-upLucy este un dispozitiv mobil de monitorizare a cazurilor de epilepsie pentru animalele de companie, și de gestionare a condiției acestora printr-o aplicație de mobil asociată. Lucy permite oamenilor să ofere îngrijire la momentul potrivit, detectând și interpretând semnale diferite privind creierul, mușchii și inima pentru a spori precizia alertelor. Produsul va fi oferit prin parteneriate cu clinici veterinare.
13OptiCareScale-upOpticare este o aplicație mobilă ce permite medicilor oftalmologi testarea și diagnoza problemelor de vedere de la distanță, prin utilizarea telefonului mobil. Opticare facilitează detecția timpurie a unor probleme precum degenerescența maculară și reduce astfel costurile de tratament, crescând calitatea vieții. Opticare oferă și un sistem de completare securizată a fișei medicale a pacientului pentru a centraliza rezultatele consultațiilor pe parcursul vieții.

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2021 Timișoara

NumărEchipăTipDescriere
1Unconventional Republic of AdvertisingScale-upUnconventional Republic of Advertising propune o platformă care să faciliteze procesul de închiriere a spațiilor publicitare, prin centralizarea ofertei și cererii. Astfel, este adresată dificultatea identificării unui spațiu publicitar corespunzător nevoilor antreprenorilor și agențiilor de publicitate care doresc să își promoveze afacerea în locuri publice.
2Virtual dispatcherScale-upVirtual dispatcher oferă o soluție de optimizare și control pentru companiile de transport rutier. Soluția propusă intenționează să reducă ineficiențele transportului rutier de marfă derivând din nevoile de realimentare și staționare. Sistemul dezvoltat este bazat pe o metodă de analiză contextuală care permite eficientizarea transportului prin intermediul unui asistent virtual, oferind o aplicație pentru șofer și o aplicație pentru dispatcher.
3Multiplayer Puzzle GameStart-upMultiplayer Puzzle Game își propune să creeze o aplicație online pentru mobil prin intermediul căreia te poți implica alături de prietenii tăi în rezolvarea jocurilor de tip puzzle. Produsul încearcă să ofere un mijloc nou de evadare din cotidian prin dezvoltarea unui joc colaborativ de reconstituire virtuală a unor imagini.
4AIMindedStart-upAIMinded dezvoltă un sistem pentru diagnosticarea automată a tumorilor canceroase pulmonare, prin intermediul unui algoritm de inteligență artificială. Produsul propus de AIMinded vine în sprijinul specialiștilor prin facilitarea stabilirii diagnosticului și determinarea schemei de tratament necesară. Astfel, AIMinded își propune să reducă resursele necesare pentru diagnosticare și tratare în vederea sporirii șanselor de vindecare a pacienților.
5qToggleScale-upqToggle propune un sistem inteligent de monitorizare și control a condițiilor din spațiile fizice precum locuințele, birourile și spațiile de uz comercial. Soluția propusă oferă un sistem de tip Internet of Things care să reducă irosirea de resurse necesare pentru întreținerea spațiilor fizice. Astfel, qToggle oferă un sistem care permite eficientizarea consumului de energie din clădiri prin posibilitatea de monitorizare și control în timp real.
6Save Me 🙂Start-upSave Me oferă o platformă digitală care să permită restaurantelor monetizarea produselor alimentare care sunt în mod obișnuit irosite. Astfel, Save Me își propune să rezolve problema globală a produselor alimentare irosite, prin dezvoltarea unui sistem care să aducă beneficii financiare atât restaurantelor, care își pot crește vânzările, cât si clienților, care pot achiziționa produse alimentare la un preț mai mic.
7VIDSPIREStart-upVIDSPIRE propune o soluție pentru conceperea și implementarea experiențelor video interactive, imersive și antrenante. VIDSPIRE oferă o nouă abordare bazată pe date în crearea experiențelor digitale, destinată creatorilor de conținut video interactiv. Soluția dezvoltată constă într-o platformă care permite editarea videoclipurilor interactive, tokenizarea proprietății intelectuale prin intermediul unei tehnologii de tip blockchain și difuzarea către audiențe largi a videoclipurilor interactive.
8VBoardScale-upVBoard oferă un produs care să faciliteze procesul de învățare la distanță pentru elevi și profesori. Soluția propusă presupune o tablă virtuală compatibilă cu platformele de comunicare digitală existente, care oferă o experiență superioară pe dispozitivele mobile, capabilități video și audio superioare soluțiilor existente, generarea automată a suporturilor de curs și scriere sincronizată. Astfel, VBoard îsi propune să îmbunătățească experiența de învățare în regim online.
9Electroconductive smart inkSpin-offElectroconductive smart ink dezvoltă o vopsea conductoare electrică inovativă bazată pe materiale cu proprietate de auto-sudare la temperaturi scăzute, ducând la creșterea conductivității electrice și a rezistenței mecanice în funcție de temperatură, într-un interval specific. Soluția propusă oferă astfel un mijloc mai sigur și mai eficient pentru dezvoltarea de senzori biomedicali, electrozi EKG/ ECG, display-uri flexibile, ecrane tactile și rezistențe imprimate.
10ParkItNowStart-upParkItNow este o aplicație mobilă care își propune să ajute șoferii orașelor aglomerate, puși în situația de a parca în regim de urgență blocând o altă mașină. Aplicația trimite utilizatorilor ei o notificare pe telefon imediat ce proprietarul mașinii pe care aceștia au blocat-o dorește să plece.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇