Energy Shield, eveniment dedicat protejării infrastructurilor critice din energie și utilități în fața atacurilor cibernetice

Energy Shield, eveniment dedicat protejării infrastructurilor critice din energie și utilități în fața atacurilor cibernetice

Globalizarea spațiului cibernetic este de natură să amplifice riscurile la adresa infrastructurilor critice, afectând în aceeași măsură atât sectorul public, cât și pe cel privat. Desfășurarea de acțiuni defensive şi contraofensive pentru protejarea infrastructurii cibernetice proprii este pe agenda tuturor operatorilor din domeniul energiei fiind, în același timp, și o problemă de securitate națională. 

În acest context, consorțiul Energy Shield organizează joi, 15 aprilie, începând cu ora 10, un workshop online dedicat protejării infrastructurilor critice în fața atacurilor cibernetice. Denumit Trends, opportunities and choices in designing cyber resilient EPES infrastructure„, evenimentul se va desfășura în limba engleză.

ADVERTISING

Evenimentul se adresează în principal responsabililor din companiile care gestionează infrastructuri critice din domenii precum utilități, energie, factorilor de decizie din administrația publică centrală și locală, specialiștilor în securitate cibernetică, cercetătorilor, mediului academic. 

În cadrul evenimentului vor fi abordate următoarele tematici 

  • standardizarea și actualizările de politici care au impact asupra infrastructurilor critice și a securității cibernetice.
  • demonstrarea setului de instrumente Energy Shield.
  • impactul muncii de acasă asupra infrastructurilor energetice și IT și asupra modului în care incidentele de durată care vizează infrastructurile critice conduc la remodelarea peisajului tehnologiilor, afacerilor și al politicilor.
ADVERTISING

Persoanele interesate se pot înregistra aici: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/dc6022f6-6ea5-75e4-0d6e-322a215df9b9

Programul complet al evenimentului este disponibil pe site-ul de știri al proiectului: https://energy-shield.eu/invitation-to-energyshield-workshop/.

Despre Energy Shield

Proiectul de cercetare-dezvoltare-inovare EnergyShield este dezvoltat prin finanțare de la CE de SIMAVI, cel mai mare integrator de produse software din Romania, alături de 17 parteneri europeni, in concordanță cu strategia europeană de creare a unei culturi a securității cibernetice și de asigurare a unui răspuns prompt și eficient în fața atacurilor cu potențial de destabilizare sau distrugere a infrastructurilor critice.

EnergyShield - Developing the cyber-toolkit that protects your energy grid

Energy Shield vizează dezvoltarea unui set de instrumente care să asigure protecția infrastructurii critice din domeniul energiei. Acest proiect acoperă întreg spectrul infrastructurii energetice: producător, consumator, distribuitor.

ADVERTISING

Acest set de instrumente combină unelte inovative pentru asigurarea securității cibernetice, care vor fi adaptate și configurate pentru a fi folosite în infrastructura critică: detectarea vulnerabilităților (aplicație pentru modelarea atacurilor), monitorizare și protecție (aplicații pentru detectarea anomaliilor și DDoS) și un sistem SIEM. 

Instrumentele de monitorizare și protecție se concentrează pe permiterea unui răspuns rapid la atac, automatizând treptat informațiile de securitate și procesul de gestionare a evenimentelor de acest tip.

Crearea unui mediu virtual comun (toolkit) de prezentare și exploatare a unor aplicații care oferă protecție în fața unor vectori de atac diferiți este în concordanță cu creșterea din ultimii ani a cerințelor de securitate cibernetică din sectorul energetic.

Acest set complex de instrumente va fi testat în Bulgaria și în Italia, iar scenariile de test vor include atacuri asupra tehnologiei informatice și asupra tehnologiei operaționale specifice. 

Prin implicarea organizațiilor de profil, publicarea de articole științifice având la bază rezultatele obținute pe parcursul implementării proiectului EnergyShield, se conturează o comunitate de experți și utilizatori cu acces la informații și date ce pot îmbunătăți timpul de răspuns în fața atacurilor cibernetice. 

Partenerii care implementează proiectul sunt: SIMAVI (Romania), PSI Software AG (Germania), SI-GA Data Security (Israel), Foreseeti (Suedia), L7 Defense (Luxemburg), Tech Inspire (Marea Britanie), Konnekt Able Technologies Limited (Irlanda), City University of London (Marea Britanie), Kungliga Tekniska Hoegskolan (Suedia), Universitatea Tehnică Nationala din Atena (Grecia), Compania de software Eood (Bulgaria), Kogen Zagore (Bulgaria), Mvets Lenishta (Bulgaria), Elektroenergien Sistemen Operator (Bulgaria), CEZ Distribution (Bulgaria), MIG 23 (Bulgaria), DIL DIEL (Bulgaria) și IREN (Italia).

Acest proiect a primit finanțare din programul de cercetare și inovare H2020 al Uniunii Europene, în baza Acordului de finanțare nr. 832907.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇