Amazon a decis să limiteze numărul de cărți pe care autorii le pot publica pe site-ul său, după ce a descoperit un aflux de materiale puse la vânzare în ultimele luni, despre care crede că au fost generate cu ajutorul programelor de inteligență artificială.
Kindle Direct Publishing (KDP) permite autorilor să își publice singuri cărțile, fără intermedierea unei edituri, și să le listeze la vânzare pe platforma Amazon.
Noua regulă - de maximum trei materiale publicate pe zi - a fost luată „pentru a ajuta la protejarea împotriva abuzului” celor care prezintă materiale originale și Amazon spune că foarte puțini dintre cei care publică vor fi afectați și pentru cei care dovedesc autenticitatea operelor vor putea fi făcute și excepții.
Platforma a introdus totodată un câmp special unde autorii trebuie să spună dacă opera e generată cu ajutorul inteligenței artificiale, însă nu are un mecanism prin care să verifice asta, anunță The Guardian.
Amazon anunță că „monitorizează activ evoluția rapidă a programelor de inteligență artificială și impactul lor asupra cititului, scrisului și publicării”.
Noile reguli au fost introduse după ce au fost descoperite cărți atribuite fals autoarei Jane Friedman și cu conținut suspectat a fi făcut de programe AI. Și cărți despre călătorii despre care se crede că au fost astfel create au umplut platforma. Astfel de cărți pot oferi sfaturi false și chiar potențial periculoase cititorilor.
„Sunt bucuroasă să văd că Amazon a făcut primii pași și sper ca mai mulți să urmeze. Conținutul generat de AI e puțin probabil să dispară, având în vedere că tot mai multe cursuri sunt promovate pentru cei care vor să facă bani rapid cu texte de slabă calitate și uneori chiar în mod fraudulos, așa cum mi s-a întâmplat mie”, a declarat Friedman.
Specialiștii din industrie estimează că noua politică a Amazon va filtra puțin conținutul generat de inteligența artificială, dar că cei care fac astfel bani cu siguranță vor găsi noi moduri în care să-și publice conținutul.