Cea mai bună parolă pe care să o folosești online

Cea mai bună parolă pe care să o folosești online

Folosim tot mai multe servicii online, inclusiv aplicații pe smartphone și tabletă, iar securitatea datelor noastre este mereu în pericol în caz că oricare dintre conturile pe care le folosim pentru astfel de programe ar fi accesate de terți cu intenții rele.

Furtul de date – mai ales cele sensibile, de exemplu date personale, date bancare, dar și fotografii personale etc. – este o realitate cu care se confruntă lumea actuală. Infractorii cibernetici nu mai sunt legați de scenarii de filme cu spionaj, ci trăiesc printre noi, făcând zilnic o mulțime de victime. Uneori, cea mai bună pază ține de parola personală folosită în mediul online.

ADVERTISING

Care este cea mai bună parolă, cum să setăm cea mai bună parolă online?

În primul rând, nu este deloc recomandat să avem o singură parolă pentru mai multe conturi, căci acest lucru ar crește vulnerabilitatea. Este bine să existe mai multe parole, dar toate să respecte anumite principii.

Evident, parolele trebuie ținute secret, nu trebuie niciodată divulgate, iar dacă se suspectează compromiterea lor, trebuie imediat schimbate. În cazul aplicațiilor bancare sau a altor astfel de programe cu date ultra sensibile, există de obicei autentificare în cel puțin doi pași (poate inclusiv cu amprentă), iar parolele sunt în mod obligatoriu schimbate la un anumit interval de timp.

ADVERTISING

Însă ne putem gândi la parola de acces pe dispozitiv, parola de acces la conturi de e-mail, rețele de socializare și multe altele... peste tot avem date personale, care ne-ar putea aduce neplăceri dacă ajung să fie publice.

Se poate ajunge chiar la furt de identitate sau implicare nedorită în diverse infracțiuni cibernetice. Ai online conversații intime, fotografii, o mulțime de secrete, detalii importante din viața ta, date de ale conturilor tale bancare, mult alte date sensibile.

Evită total să folosești cuvinte și cifre la care s-ar gândi persoane care te cunosc - nume din familie, date de naștere, nume animale de companie, oraș natal și alte astfel de elemente.

ADVERTISING

O parolă nu trebuie să fie ghicită ușor. De fapt, trebuie să fie imposibil de ghicit. Dacă este o parolă complexă, va fi greu de spart inclusiv de către programe informatice specializate în astfel de tentative.

Trebuie să te protejezi cu parole puternice!

Încearcă să folosești litere, numere, dar și caractere speciale. Nu doar cuvinte, ci combinații cât mai neașteptate. Poți despărți un cuvânt folosind diferite caractere și numere. Alege totuși o logică sau ai grijă să notezi parola într-un loc și mai ales într-un mod în care nu va fi asociată cu respectivul cont.

De preferat este să nu notezi parolele nicăieri, ci să ai originalitate și memorie cât mai bune! Dacă ne referim la parole foarte complicate, păstrarea acestora în mod scris este totuși necesară. Ai grijă să poți recupera parola la nevoie, să nu ajungi în situația de a pierde total accesul la un cont online.

Codul PIN sau numărul cardului tău nu trebuie să fie utilizat niciodată în parolele folosite la diferite conturi. Precauția este foarte importantă! Nu spune nimănui parola, construiește eventual un sistem pentru parolele tale, o structură pe care doar tu o înțelegi.

Dacă ai conturi online ce au legătură cu viața ta profesională, de asemenea trebuie să acorzi atenție maximă parolelor utilizate. Dacă administrezi un website, conform articolului publicat in blogul thc.ro, există marele pericol ca hackeri să încerce să atace website-ul prin prisma contului de utilizator.

Pentru contul de administrare al platformei, dar și pentru serviciile de web hosting, trebuie să folosești parole cu litere mari, litere mici, cifre și caractere speciale, în combinații cât mai complicate.

Alege în paralel alte măsuri de securitate pentru website-ul tău, eventual poți solicita chiar sfaturi de la firma de găzduire web, ce îți poate furniza inclusiv certificate SSL profesionale.

Niciodată nu este prea mult să te gândești la securitate, pentru că prevenția este totul în acest domeniu și este extrem de ieftină (uneori chiar fără costuri) în comparație cu repararea unor probleme apărute din cauza breșelor de securitate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇