Escrocheriile cibernetice nu sunt o noutate. În fiecare zi, hackerii sunt în căutarea celor mai bune „ținte”. Dacă ai o firmă care deține un magazin online sau un site de servicii, nu îți poți permite să lași securitatea datelor la voia întâmplării. Impactul asupra afacerii ar putea fi unul foarte mare, ar putea duce la pierderi de venituri, întreruperi operaționale și furtul datelor clienților.
Din fericire, chiar dacă website-ul a fost atacat de hackeri, întodeauna există soluții.
Cum puteți remedia un site compromis?
Dacă s-a întâmplat ca site-ul tău să fie piratat, te sfătuim în primul rând să apelezi la specialiști pentru a elimina malware-ul, backdoor-urile și virușii de pe serverul tău și să obții cât mai repede o protecție pentru site.
Sarcina ta principală după hacking este de a asigura stocarea sigură a informațiilor, precum și de a asigura securitatea utilizatorilor site-ulu. Nu uita că în cazul unui atac de hacking reușit nu numai că primești coduri malițioase pe site, dar poți pierde și baza de date a utilizatorilor cu toate datele de contact și parolele. În acest fel, intrușii pot plasa o mulțime de spamuri la adresa ta și pot obține parolele de acces la rețelele de socializare și la căsuțele poștale ale clienților tăi. Dacă ai intrat măcar o dată în contact cu procesul de creare site web, vei înțelege despre ce este vorba.
Schimbă parolele
Schimbă toate parolele, de la parolele de la căsuțele de e-mail la parolele FTP. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a te asigura că hackerul nu poate intra din nou în contul tău. Noua ta parolă trebuie să fie complexă și să nu aibă legătură cu parolele anterioare. Amintește-ți că folosirea a 3 cuvinte aleatorii este o modalitate bună de a crea o parolă puternică, unică, pe care să o ții minte.
Reconstituiește site-ul printr-un backup anterior
Reconstituiește site-ul utilizând o copie de rezervă curentă (curată) a site-ului anterior. Una dintre cele mai ușoare opțiuni atunci când îți repari site-ul este să restaurezi ultima copie de rezervă curată a site-ului pe care o ai la dispoziție. Dacă nu ai o astfel de copie de rezervă, ar fi bine să începi să îți faci una.
Dacă ai o copie de rezervă bună, ar trebui să ștergi site-ul actual și să reinstalezi ultima versiune curată. O zonă la care trebuie să acorzi atenție este baza de date. Dacă ai un site web care acceptă un anumit tip de conținut trimis, cum ar fi cereri de consultanță, comenzi de cumpărare, atunci conținutul/solicitările trimise vor fi șterse atunci când restaurezi copia de rezervă. Poți evita această capcană prin:
- Examinează baza de date pentru a verifica dacă există programe malware înainte de a o restaura. Dacă este curată, restaurează pur și simplu doar fișierele site-ului și lasă baza de date neatinsă.
- Înlocuiește conținutul șters. Adăugă manual rândurile șterse din baza de date care au fost șterse atunci când ai restaurat baza de date.
- Curăță doar baza de date. Elimină programele malware din baza de date și restaurează doar fișierele site-ului tău.
Elimină fișierele compromise
Pentru a elimina un fișier piratat, trebuie să verifici toate fișierele din contul de utilizator compromis și să ștergi tot ce nu ai plasat acolo. Uneori poate fi de ajutor să cauți mai întâi fișiere cu timestampuri de modificare care au avut loc de când ai modificat ultima dată site-ul sau în jurul datei la care a avut loc hackingul.
Găsește și îmbunătățește elementele vulnerabile
Când site-ul tău a fost piratat, poți muta și stoca site-ul pe un host web. Când vine vorba despre hosting, trebuie să ai în vedere serviciul cu ajutorul căruia site-ul și fișierele care îl alcătuiesc sunt stocate pe un server gazdă.O gazdă web va avea grijă de securitatea fizică și digitală a serverelor sale. Dar orice probleme care pot apărea din cauza unor vulnerabilități ale site-ului tău sunt sunt în continuare responsabilitatea ta. Responsabilitatea principală a unei gazde web este de a-ți oferi servicii de găzduire funcționale și sigure.