Ce programe AI boostează performanța laptop gaming

Ce programe AI boostează performanța laptop gaming
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Inteligența artificială te poate ajuta să crești performanțele laptopului tău de gaming. Astăzi vorbim despre câteva programe AI eficiente care pot duce performanța laptopului de gaming la alt nivel. Dacă ești curios, rămâi până la final și descoperim împreună cine îți poate veni în ajutor și cum, atunci când îți dorești puțin mai mult de la laptopul de gaming pe care-l ai.

Laptop gaming – 3 programe AI care boostează performanța laptopului de gaming

Dacă vrei performanțe mai bune pe modelul tău de laptop gaming, știm 3 programe AI care boostează performanța laptopului de gaming și, mai mult decât sigur, îți vor fi de folos și ție. S-au găsit câteva soluții bazate pe inteligența artificială care pot să ducă gaming-ul la alt nivel, iar printre aceste programe și aplicații AI de gaming la care poți apela se numără:

DLSS de la NVIDIA

DLSS de la NVIDIA poate randa imaginile la o rezoluție mai mică și folosi rețele neuronale pentru a reconstrui imaginea la calitate înaltă cu ajutorul inteligenței artificiale. Astfel, fără a avea parte de pierderi semnificative în ceea ce privește calitatea grafică, DLSS reușește să crească apreciabil FPS-ul. 

Tehnologie de upscaling bazată pe inteligență artificială dezvoltată de NVIDIA, DLSS este disponibilă exclusiv pe plăcile grafice RTX, așadar dacă ai o versiune de placă video NVIDIA mai nouă decât seria de plăci video din seria 20, te poți bucura de această tehnologie. DLSS vine în mai multe versiuni, iar fiecare dintre acestea aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește calitatea imaginilor, precum și performanțele.

Începând cu DLSS 2.x, sistemul AI folosește o rețea neurală temporală care compară și procesează cadrele anterioare pentru a reconstrui imaginea la o rezoluție superioară pe laptop gaming. În cazul acesteia, detaliile vizuale sunt păstrate cu o precizie remarcabilă.

Versiunile DLSS 3.0 și 3.5 introduc o funcționalitate avansată care poartă numele de Frame Generation (generare de cadre). Această funcționalitate permite crearea de cadre intermediare complet sintetice între cele reale și reușește să crească considerabil numărul de cadre pe secundă.

Cea mai nouă versiune este DLSS 4.0, o versiune care încorporează modele AI de tip transformer, care sunt capabile să producă imagini mai fluide, mai plăcute vizual și mai curate, chiar și în condiții de mișcare intensă.

Pe lângă faptul că ajută la creșterea FPS-ului, DLSS oferă și compatibilitate cu NVIDIA Reflex, o tehnologie menită să reducă latența. Așadar, un program AI care boostează performanța laptopului de gaming, DLSS este ideal în special pentru jocurile competitive, deoarece aici timpul de reacție este cel care face diferența. 

NVIDIA Broadcast

Dacă ai o placă video RTX și ai nevoie de un program AI care să te ajute să înregistrezi performanțe audio și video mai bune, NVIDIA Broadcast te poate ajuta. Creat special pentru cei care iubesc streaming-ul și joacă la nivel de profesionist, poate elimina eficient nu doar zgomotele de fundal, ci și ecoul. De asemenea, poate face vocea celui care vorbește mai clară, fără a afecta, însă, în vreun fel performanța de gaming.

Din punct de vedere vizual, vine cu câteva funcționalități care-i permit să estompeze sau să înlocuiască fundalul, fără să trebuiască să folosești green screen. Totodată, urmărește automat fața jucătorului cu ajutorul AI, deci este un program AI ideal pentru streaming graming. 

Sarcina asupra sistemului este și ea redusă și permite un framerate mai stabil în timpul sesiunilor intense, asta pentru că procesarea are loc direct pe GPU, nu pe CPU.

NVIDIA Broadcast este un program care boostează performanța pe laptop gaming, compatibil cu aplicații precum OBS, Discord, Zoom sau Microsoft Teams. De asemenea, reușește să îmbunătățească considerabil calitatea transmisiilor, iar comunicarea și prezentările devin mai clare, iar gameplay-ul rămâne fluid și neîntrerupt, chiar și în timpul streamingului live.

FidelityFX Super Resolution de la AMD

Pentru cine are nevoie de scalare a rezoluției în gaming, FidelityFX Super Resolution de la AMD este un program care poate oferi performanțele dorite. Acesta este compatibil nu doar cu plăcile grafice Intel, ci și cu cele NVIDIA și este recunoscut pentru că utilizează algoritmi avansați pentru a crește performanța în jocuri, fără a compromite, însă, semnificativ grafica și calitatea graficii.

Versiunile inițiale ale FSR se bazau doar pe metode spațiale, însă FSR 2.0 și 3.0 au integrat componente temporal și în prezent reușesc să ofere rezultate mai aproape de cele ale DLSS. Ca inovație majoră adusă de FSR 3 nu avem cum să nu menționăm Fluid Motion Frames, o funcție comparabilă cu Frame Generation de la NVIDIA, capabilă să introducă cadre sintetice suplimentare în scopul îmbunătățirii fluidității jocurilor atunci când folosești un laptop gaming și dorești experiențe de joc extraordinare. 

FidelityFX Super Resolution de la AMD vine cu un avantaj notabil. Este vorba despre suportul pentru plăci video mai vechi pe care-l oferă, ceea ce înseamnă că FSR de la AMD este o alegere bună chiar și pentru utilizatorii fără GPU RTX.

Și chiar dacă pot apărea artefacte vizuale numite ghosting în scene cu multă mișcare, FSR este un program care se actualizează constant. Acesta devine rapid standardul pentru gameri cu sisteme AMD sau plăci video mid-range care doresc un program AI care boostează performanța laptop gaming foarte eficient. 

Sigur că există și alte programe care merită amintite și încercare de cei care au nevoie de puțin mai multă performanță în jocuri. De exemplu, un alt program foarte bun este și Xe Super Sampling de la Intel, un program destinat gamerilor care au plăci video Intel Arc. 

Scopul XeSS este asemănător cu cel al programelor AI DLSS și FSR, deci folosește la rându-i rețele neuronale și date temporale ca să poată reconstrui imagini de înaltă calitate din rezoluții mai mici. Totuși, spre deosebire de DLSS, XeSS este compatibil cu o gamă mai largă de plăci grafice, inclusiv de la NVIDIA și AMD, chiar dacă cel mai bine funcționează cu plăci Intel Arc care includ unități XMX dedicate.

Calitatea vizuală pe care o oferă acest program XeSS poate fi comparată cu cea oferită de DLSS 2.0 și reprezintă soluție pentru gamerii care folosesc GPU-uri Intel sau își doresc un program care să ofere nu doar performanța pe orice model laptop gaming, ci și să aibă o compatibilitate mai mare.