A zecea ediție a CIO Council National Conference a reunit elita IT-ului românesc

A zecea ediție a CIO Council National Conference a reunit elita IT-ului românesc
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

CIO Council România a organizat pe 6 octombrie, cea de a 10 ediție a conferinței anuale a directorilor de IT și comunicații, care a reunit atât specialiști din industrie, cât și reprezentanți ai administrației centrale, instituțiilor publice și autorităților cu rol de reglementare în domeniu. Conferința la care au participat directorii IT ai celor mai importante companii din Top 100 a pus în discuție atât provocările curente generate de transformarea digitală și adaptarea la noua normalitate, cât și tendințe tehnologice care vor modela viitorul: inteligența artificială, metaversul sau realitatea virtuală. 

Cu această ocazie, Yugo Neumorni, președintele CIO Council România, a făcut o serie de anunțuri importante referitor la schimbările survenite la nivelul asociației profesionale pe care o conduce: „Anul acesta am demarat o serie de proiecte importante în cadrul CIO Council România. Noul board al asociației a realizat câteva modificări statutare și a lansat o serie de inițiative care să ne permită să ducem CIO Council România la un alt nivel.“

Astfel, una dintre schimbările importante introduse la nivel statutar de CIO Council România constă în lărgirea condițiilor de participare în cadrul asociație. „Acum putem aduce alături de noi, în calitate de membri onorifici, personalități care să adauge valoare asociației noastre. De asemenea, vor putea activa în calitate de membri, și companii care să ne ajute construim o punte între clienții finali și furnizorii de soluții. Ne păstrăm statutul de comunitate profesională vendor agnostică, rolul nostru principal fiind cel de a educa piața și sprijini comunitatea de business, industria IT&C din România, dar și mediul public“, a precizat Yugo Neumorni

ADVERTISING

De altfel, o altă direcție importantă de acțiune stabilită de noul board al CIO Council România este sprijinirea mai activă a mediului public, demers concretizat deja prin mai multe inițiative:

• participarea CIO Council în grupului de lucru MCDI pentru cloud-ul guvernamental,

• sprijinirea proiectului european GAIA-X, CIO Council urmând să coordoneze activitatea hub-ului la nivel local,

• participarea în grupul de lucru de pe lângă Consiliul Fiscal, în cadrul căruia membrii CIO Council au venit cu propuneri consistente în ceea ce privește creșterea colectării veniturilor și transformarea digitală a acestei entități.

Acționăm nu doar pe plan local, ci și pe plan internațional. Avem deja colaborări foarte bune cu asociațiile similare din Europa și ținem o legătură strânsă cu cele din Belgia, Germania, Franța, Olanda și Italia. Totodată, am demarat ințiative de consolidare a relațiilor cu asociațiile CIO din regiune, în special cu cele din Bulgaria, Turcia și Ungaria“, a mai afirmat președintele CIO Council România în deschiderea evenimentului.

Ștafeta mesajelor importante pentru evoluția industriei IT&C locale transmise în cadrul conferinței anuale CIO Council România a fost dusă mai departe de:

ADVERTISING

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Din punctul meu de vedere, România viitorului arată foarte bine atât timp cât știm să facem echipă. Încă de la începutul mandatului meu am întins mâna mediului privat, pentru că eu cred că marile transformări pe care România este condamnată să le facă nu se pot realiza decât printr-un parteneriat foarte strâns cu mediul privat. MCID și, în general mediul public nu au capacitatea de a livra proiectele complexe de care avem nevoie, începând cu cloud-ul guvernamental și terminând cu cele din zona de interoperabilitate, precum și toate celelalte mari proiecte la care România s-a angajat și de care are nevoie că de aer.“

Anton Rog, director Centrul Național Cyberint: „Programele naționale de securitate informatică din universități au devenit mature. La acest moment, 14 universități au pe lângă cursurile de master și post-universitare, cursuri de licență și putem spune că se formează o școală de cybersecurity în România. (…) Într-un viitor nu foarte îndepărtat vor începe să apară apeluri pe PNRR, dar și pe alte programe de finanțare europene, la care companiile din România, nu doar cele din domenniul IT&C, vor putea aplica. Pe lângă acestea, o dată cu operaționalizarea European Cyber Competence Center, care se va întâmplă în următoarele luni, România va putea accesa fonduri europene consistente pe zona de cybersecurity. Cea mai mare parte din bani se va duce către zona privată de cercetare, iar dacă avem o școală bună și companii active vom putea beneficia și noi de această oportunitate.“

ADVERTISING

Dan Cîmpean, director Directoratul Național de Securitate Cibernetică: „Principalul mod prin care DNSC poate ajuta industria IT&C din România și, în special pe membri CIO Council, este de a fi cât mai aproape de aceștia. Directorul este o instituție guvernamentală încă nouă, care trebuie să gândească corporate. Nu avem altă șansă, nu putem să stăm într-un turn din fildeș din care să reglementăm, prin legi și hotărâri care să spună industriei ce are de făcut. Trebuie să fim lângă voi, să înțelegem cu ce provocări vă confruntați, mai ales că sunt deja foarte multe, complexe și vor spori. Soluțiile sunt însă simple: sprijin din partea autorităților, bani și oameni.“

În cadrul celor trei sesiuni ale conferinței CIO Council National Conference 2022 au participat ca vorbitori peste 20 de specialiști din industria IT&C locală și internațională, care au abordat o largă varietate de subiecte, de la aplicații concrete ale tehnologiilor de nouă generație, precum Artificial Intelligence în agricultură sau primul proiect de Metaverse universitar, lansat de Universitatea Danubius, până la provocările actuale reprezentate de criza energetică, contextul geopolitic și deficitul cronic de profesioniști IT.

S-a discutat astăzi despre tendințe, tehnologii și aplicații concrete ale acestora și se simte tot mai acut falia care apare între IT-ul «tradițional» și noua comunitate de profesioniști IT care activează în startup-uri și în comunități de dezvoltatori din zona de blockchain, Metaverse, AI etc. Este o lume diferită, extraordinar de dinamică și de activă, iar noi, din poziția de Chief Information Officer, trebuie să fim pregătiți pentru această schimbare. Rolul CIO Council este de a facilita evoluția industriei, iar conferința de azi ne-a ajutat pe toți să înțelegem mai bine care sunt provocările actuale – atât tehnologice, cât și de altă natură –, dar și cu ce urmează să ne confruntăm într-un orizont de timp apropiat“, a conchis Yugo Neumorni, președintele CIO Council România.

Evenimentul, desfășurat în format hibrid, a avut o audiență fizică de 230 de persoane în sala de la Hotel Radisson Blue și peste 250 de persoane conectate online. 

CIO Council România mulțumește pe această cale companiilor care au ajutat la organizarea evenimentului:

Suporting Partners: Dell Technologies, Intel, Google Cloud, Orange Business Services, Atos

Partners: Softelligence, Cluster Power, Deloitte România, Datanet Systems, Gartner, NNDKP, Mazars, EY, Horvath, OMV Petrom

Networking Partners: G Data, Claroty și Fujitsu