Sfaturi pentru păstrarea în timp a calității vinului

Sfaturi pentru păstrarea în timp a calității vinului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru multe persoane, vinul este o băutură ce bucură gusturile din vreme în vreme. Păstrarea acestuia de către cei care îl consumă ocazional se face de obicei în pivniță ori într-un dulap. Există, totuși, și oameni pentru care vinul reprezintă o adevărată pasiune, de la producerea sa, până la fermentare și păstrare. Acest articol este scris pentru cei care vor să își îmbogățească cunoștințele despre felurile în care trebuie păstrat vinul astfel încât calitatea să se mențină în timp și gustul să denote în continuare noblețea acestei băuturi.

ADVERTISING

Ce trebuie să știi despre stocarea vinului

 Printre cele mai importante aspecte ce țin de păstrarea vinului se numără temperatura de stocare. Pentru vinul roșu se recomandă temperaturi cuprinse între 12-18°C, pentru vinul alb între 8-12°C, iar vinul spumant este recomandat să fie ținut la temperaturi între 5-8°C. Este important să păstrezi vinul într-un loc unde temperatura rămâne constantă. Fluctuațiile mari de temperatură pot cauza extinderea și contractarea dopului, ceea ce poate permite aerului să intre în sticlă și să deterioreze vinul.

ADVERTISING

În ceea ce privește umiditatea, ideal este să fie cuprinsă între 60-70% în locul de stocare. Dacă umiditatea este prea scăzută, dopurile de plută (adică majoritatea dopurilor) se pot usca, permițând aerului să pătrundă și să oxideze vinul. În schimb, dacă umiditatea este prea ridicată, poate cauza apariția mucegaiului și compromiterea băuturii. De asemenea, tot în legătură cu dopurile de plută și modul în care sunt influențate de umiditate, este bine să păstrezi sticlele în poziție orizontală. Acest lucru ajută la menținerea dopului umed, prevenind uscarea acestuia și pătrunderea aerului în sticlă.

ADVERTISING

Dincolo de temperatură și umiditate, există și alți factori contextuali ce pot fi manipulați în vederea stocării vinului, cum ar fi lumina sau vibrațiile. Vinul trebuie să fie păstrat departe de lumina directă a soarelui sau de lumina fluorescentă, fiindcă acestea îl pot deteriora și îi pot afecta aroma și culoarea. Păstrarea vinului într-un loc întunecos este ideală. De asemenea, este recomandat să eviți depozitarea vinului în locuri unde ar putea fi supus vibrațiilor constante, cum ar fi lângă electrocasnice sau pe rafturi instabile, fiindcă vibrațiile pot afecta procesul de maturare a vinului.

În ceea ce privește locul specific de depozitare a vinului, ideal ar fi să îl păstrezi într-o pivniță de vinuri sau într-un frigider special, unde poți controla temperatura și umiditatea. Dacă vinul pe care îl stochezi este produs chiar de tine ori este cumpărat direct de la producător în cantități mari, cel mai bun spațiu unde poți să îl stochezi este un butoi din inox pentru vin de pe protectvit.ro. Dincolo de faptul că transferul băuturii în și din acest recipient se face cu ușurință, butoiul din inox are calitatea de a fi foarte rezistent și durabil, dar și de a feri vinul de orice fel de contaminare, păstrând aroma exact așa cum a fost intenționată.

În final, este important de menționat faptul că rolul principal al vinului e acela de a aduce bucurii ocazionale, așa că, indiferent de pasiunea care acompaniază producerea și păstrarea acestei băuturi, consumul responsabil aduce, pe termen lung, cele mai multe momente plăcute.