Adina Vălean, despre avionul deturnat de Lukașenko: Pe surse, erau și români la bord. MAE spune că nu erau

Adina Vălean, despre avionul deturnat de Lukașenko: Pe surse, erau și români la bord. MAE spune că nu erau

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, spune că, pe surse, af fi fost și cetățeni români în avionul Ryanair ce a fost forțat să aterizeze, duminică, în Belarus.

UPDATE 23:10 – Ministerul român de Externe a transmis, însă, duminică seara, că niciun român nu se afla la bord:

”MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate.

ADVERTISING

(...) MAE a depus eforturi susținute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena și Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau și cetățeni români.

Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situației, dar, având în vedere dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau și cetățeni români.

ADVERTISING

Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius și a fost în contact permanent cu autoritățile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinație. Autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român”.

Ce spunea Vălean

Într-o intervenție la Digi 24, Vălean a fost întrebată dacă au fost și români la bordul zborului comercial, răspunzând că ”am vorbit cu CEO-ul Ryanair, nu au putut verifica, dar, pe surse, cred că sunt și câțiva români”.

ADVERTISING

De asemenea, aceasta a menționat că aeronava comercială a decolat de la Minsk, în jurul orei 20, astfel că avionul și-ar continua drumul spre Vilnius, destinația sa inițială la plecarea spre Atena.

Momentul a fost anunțat de Adina Vălean și pe contul său de Twitter:

Pe site-ul aeroportului din Vilnius, se arată că ora de sosire a avionului în capitala Lituaniei era 21:25.

Potrivit ȘtirileProTv.ro, surse diplomatice au spus de asemenea că ar fi fost români la bord, iar această informație este verificată de ambasadorul român din Belarus, la solicitarea Ministerului român de Externe.

Lukașenko a deturnat un avion în care se afla un critic al său: Reacții dure de la vârful UE

Adina Vălean a mai spus că aeronava Ryanair a decolat din Minsk cu șase persoane mai puțin la bord, iar presa internațională scrie că cei șase sunt opozantul Roman Protasevici, pentru care ar fi fost deturnat avionul la dispoziția lui Alexandr Lukașenko, și cinci agenți KGB.

Totodată, scenariul vehiculat este că, sub pretextul unei amenințări cu bombă, aeronava care efectua cursa Atena - Vilnius a fost forțată de un avion militar să aterizeze la Minsk, unde Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, a fost reținut.

Avion deviat de Lukașenko: NATO transmite că este un incident grav şi periculos


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇