Ziua fake-urilor demontate: SUA nu au făcut „liste negre”, sunt suficiente buletine de vot, nu sunt tragedii în serie în Botoșani

Ziua fake-urilor demontate: SUA nu au făcut „liste negre”, sunt suficiente buletine de vot, nu sunt tragedii în serie în Botoșani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai multe informații false au inundat sâmbătă zona online, fiind dezmințite de autorități. De la informația fără bază reală că nu sunt suficiente buletine de vot în diaspora, unde se votează masiv, până la o poveste cu o listă neagră întocmită de SUA cu sancțiuni pentru oficiali români și trecând prin tragedii în lanț la Botoșani, toate generează teamă și chiar panică. Într-un moment oricum tensionat social și politic.

Sunt suficiente buletine de vot

Autoritatea Electorală Permanentă a îndemnat alegătorii la calm, sâmbătă seara, precizând că la secțiile de votare din străinătate au fost distribuite suficiente buletine de vot, astfel încât procesul electoral să se poată desfășura în cele mai bune condiții.

Precizările AEP au fost făcute după ce în spațiul public au fost lansate „informații false” cu privire la faptul că ar exista un număr insuficient de buletine de vot la secțiile de votare organizate în străinătate pentru alegerile prezidențiale.

„AEP îndeamnă alegătorii la calm și le recomandă să se informeze corect și doar din surse oficiale pentru a se proteja împotriva unor astfel de manipulări, care le pot influența opțiunile electorale. Autoritatea Electorală Permanentă menționează că, la secțiile de votare din străinătate, au fost distribuite suficiente buletine de vot, astfel încât votarea să se poată desfășura în cele mai bune condiții”, informează AEP.

Conform sursei citate, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din acest an, la secțiile de votare din străinătate au fost transmise 3.600.000 de buletine de vot.

„Chiar dacă, în mod excepțional și fără precedent în ultimele scrutinuri, o secție din străinătate ar risca să rămână fără buletine de vot, aceasta poate să ceară, cu acordul Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, redistribuirea unor buletine de la secții mai puțin solicitate”, explică AEP.

SUA nu au făcut o „listă neagră” cu oficiali români

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat sâmbătă seara că informațiile vehiculate în postări amplificate artificial pe platforme de social media privind o așa-zisă „listă neagră” a Administrației americane sunt false și reprezintă o nouă încercare de manipulare și interferență, menită să compromită încrederea cetățenilor în autorități.

Această nouă dezinformare are toate caracteristicile unor acțiuni de manipulare și interferență a informațiilor (FIMI) derulate de actori statali și amplificată de organizații politice, în scopuri electorale, mai spune MAE.

‼️ Ministerul Afacerilor Externe precizează că informațiile vehiculate în postări amplificate artificial pe platforme de...

Publicată de Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania pe Sâmbătă, 3 mai 2025

A luat poziție față de această dezinformare și Departamentul de Trezorerie al SUA.

„Am văzut relatări care susțin că sancțiuni americane sunt aplicate unor oficiali români. Aceste relatări nu au nicio substanță. Guvernul Statelor Unite nu a făcut niciun anunț cu privire la instituirea de sancțiuni americane asupra unor persoane din România”, a informat, sâmbătă, Departamentul de Trezorerie al SUA.

Instituția a adăugat că informații generale privind sancțiunile americane existente și desemnarea persoanelor sancționate sunt disponibile și pot fi consultate pe site-ul web al Biroului de control al activelor externe al Departamentul de Trezorerie al SUA, la adresa https://ofac.treasury.gov/sanctions-programs-and-country-information.

La Botoșani nu sunt accidente grave și tragedii în serie

Și Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a anunțat, sâmbătă, că în mediul online au fost postate mai multe ştiri false despre  producerea unor accidente rutiere grave sau incendii devastatoare în care ar fi implicate, inclusiv, persoane publice. Şeful DSU, Raed Arafat, a spus că aceste ştiri sunt aberante şi nu sunt adevărate.

Astfel de evenimente nu au avut loc, imaginile asociate sunt preluate din alte contexte.

ISU Botosani
Foto: ISU Botoșani

„În astfel de situaţii, vă recomandăm să: verificaţi sursa: ştirile reale sunt difuzate de autorităţi sau instituţii media cunoscute; evitaţi distribuirea: răspândirea unor informaţii neverificate contribuie la panică şi dezinformare; persoanele publice sunt adesea ţinte: din cauza notorietăţii, aceste nume atrag atenţia şi sporesc viralizarea unei postări, chiar dacă este falsă”, transmite ISU Botoșani.

Și Raed Arafat a îndemnat populația să verifice pe surse de încredere astfel de informații.

„Vă daţi seama că aceste ştiri nu sunt adevărate, pentru că dacă erau adevărate le găseaţi pe canalele de ştiri, pe televiziuni şi pe canalele oficiale. Am o rugăminte în această perioadă: verificaţi orice ştire pe care o citiţi şi care vi se pare că este exagerată sau aberantă.

Verificaţi-o pe site-urile oficiale, intraţi pe site-urile de Facebook, de TikTok, de Instagram ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ale Poliţiei Române, ale Poliţiei de Frontieră, verificaţi aceste ştiri acolo şi vedeţi dacă se află acolo.

Dacă nu sunt, să faceţi un singur lucru, cum fac şi eu: citiţi-le, zâmbiţi şi mergeţi mai departe!”, este mesajul transmis de Raed Arafat, sâmbătă după amiază.

Publicată de Raed Arafat pe Sâmbătă, 3 mai 2025

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇