Ziua 688 de război aduce speranță ucrainenilor că vor primi curând banii de care au nevoie pentru a face față în continuare rușilor.
În timp ce Casa Albă a anunțat că ajutorul american pentru Ucraina „a încetat complet”, premierul Rishi Sunak s-a dus la Kiev să salveze situația, anunțând un nou pachet de 2,5 miliarde de lire sterline, cel mai mare ajutor anual al Marii Britanii de la începutul războiului.
Și Letonia a anunțat un nou ajutor, micul stat baltic livrând de la începutul războiului echivalentul a 1% din PIB-ul său.
Lucrurile dau semne că vor fi finalizate curând și la Bruxelles, după ce Comisia Europeană a fost de acord cu o serie de compromisuri în favoarea Ungariei, pentru ca Viktor Orban să nu se opună prin veto ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.
Pe front, bombardamentele rușilor au continuat, cele mai afectate regiuni fiind Herson și Harkov. Există și victime printre civili, distrugeri masive și aproximativ 16.000 de oameni au rămas fără curent în 65 de localități.
SUA au anunțat sancțiuni pentru companii și persoane implicate în livrarea de rachete balistice din Coreea de Nord către Rusia, în timp ce Phenianul a negat orice acuzații, insistând că doar Washingtonul este responsabil de izbucnirea războiului și „subminarea fundației păcii și securității internaționale”.
Iar de la Moscova vine o sfidare dură la adresa lui Putin. Nepotul lui Stalin susține public că războiul declanșat în Ucraina e ilegal și că niciun oficial nu a vrut să și-l asume prin documente pentru că ar risca 20 de ani de închisoare. Totodată, el lasă să se înțeleagă că cel care a anunțat startul invaziei nu era cu adevărat Vladimir Putin.
Situația pe front
- Peste 300 de explozii în Herson - Rușii au lansat 73 de atacuri asupra Hersonului în ultimele 24 de ore, lansând peste 300 de bombe, obuze, rachete și drone. O persoană a murit și 3 au fost rănite.
- Mii de oameni fără curent - În regiunea Harkov, bombardamentele rușilor au lăsat fără curent electric aproximativ 16.000 de persoane din 65 de localități. Nu sunt raportate victime, dar distrugerile sunt semnificative.
Diplomație, sancțiuni și bani pentru Ucraina
- Sunak, cu sacul plin la Kiev - Premierul britanic Rishi Sunak anunță creșterea ajutorului Marii Britanii pentru Ucraina la 2,5 miliarde de lire sterline. Anunțul vine în timp ce UE și SUA nu au reușit să stabilească cum vor ajuta Ucraina în continuare. Totodată, anunțul a fost făcut în timpul unei vizite surpriză la Kiev. Acesta este cel mai mare ajutor anual al Marii Britanii de la începutul războiului. Oficialii au spus că pachetul va cuprinde rachete cu rază lungă de acțiune, apărare aeriană și obuze de artilerie. Aproximativ 200 de milioane de lire sterline vor fi cheltuite pe drone, majoritatea urmând să fie produsă în Marea Britanie. De asemenea, ucrainenii vor primi ajutor pentru apărarea infrastructurii energetice.
- Letonia a trimis Ucrainei 1% din PIB - Letonia a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina ce va cuprinde muniție și sisteme de apărare antirachetă și antitanc, a anunțat președintele Edgars Rinkevics, după o întâlnire cu Zelenski, la Riga. În plus, Letonia va antrena în 2024 în jur de 3.000 de soldați ucraineni și va coopera cu Kievul în domeniul producției de drone. Din februarie 2022 și până acum, Letonia a ajutat Ucraina cu 600 de milioane de euro, echivalentul a 1% din PIB-ul statului baltic.
- Compromisuri la Bruxelles pentru Orban - Financial Times scrie că liderii de la Bruxelles sunt gata de compromis cu Viktor Orban, pentru ca premierul ungar să nu se opună prin veto ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Orban ar urma să primească la schimb dreptul de a opri finanțarea în 2025 și să inițieze renegocierea termenilor acordului pentru a analiza dacă Ucraina a îndeplinit cerințele pentru finanțare și de câți bani mai are nevoie. Comisia Europeană e dispusă să permită și introducerea unei clauze de „frânare de urgență” dacă orice țară exprimă îngrijorări despre plățile către Ucraina. Nu este clar însă dacă această clauză va permite sau nu Ungariei oportunitatea unui nou veto.
- Ajutorul de la SUA a încetat complet - Casa Albă a anunțat că asistența acordată Ucrainei de către SUA pentru a contracara invazia rusă a „încetat complet", din cauza lipsei unui acord în Congres pentru a continua sprijinirea autorităților de la Kiev. La Washington continuă totuși negocierile cu privire la un pachet de ajutor pentru Ucraina, care ar putea fi condiționat de o revizuire a măsurilor de securitate la frontierele SUA.
- Sancțiuni pentru rachetele nord-coreene - Departamentul de Stat al SUA a anunțat sancțiuni împotriva a trei organizații ruse și unei persoane despre care spune că sunt implicate în transferul de rachete balistice din Coreea de Nord către Rusia în noiembrie și decembrie anul trecut.
- Phenianul acuză SUA - Reprezentantul permanent la ONU al Coreei de Nord, Kim Song, a negat acuzațiile că țara sa ar fi livrat Rusiei rachete balistice. El a acuzat SUA că subminează „fundația păcii și securității internaționale”, provocând războiul și intervenind în „relațiile legitime dintre două state suverane și independente”.
- Ministrul ucrainean al Apărării, la Paris - Ministrul francez al Apărării îl va primi pe omologul său ucrainean săptămâna viitoare pentru o întrevedere axată în special pe artilerie, solicitată de Kiev pentru a se apăra împotriva Rusiei, relatează AFP. Sébastien Lecornu îl va primi pe Rustem Umerov la Paris, pe 18 ianuarie, a declarat biroul său vineri seara, după deplasarea sa la Kiev în septembrie, anul trecut.
Ce se întâmplă în Rusia
- Nepotul lui Stalin spune că războiul lui Putin e ilegal - Campania militară a Rusiei în Ucraina este ilegală, a declarat vineri rusul Iakov Djugaşvili, strănepotul lui Stalin, într-un interviu pentru EFE, acesta susținând că toți oficialii și-au acoperit urmele pentru că riscă altfel 20 de ani de închisoare: „Pentru ca să participe în acest război, forţele armate trebuiau să fie trimise pe câmpul de luptă de către organele de stat ale Rusiei, urmând instrucţiunile şi în numele poporului rus. Nici Duma de Stat şi nici Consiliul Federaţiei nu au emis nici măcar o singură lege sau o prevedere legală care să facă aluzie la război, la Ucraina sau la operaţiunea militară specială. Puţin contează că o persoană care îl interpretează pe Putin a anunţat la televizor începerea operaţiunii militare speciale. Poporul rus nu a trimis forţele armate la război în Ucraina, nici direct, nici prin intermediul puterilor sale de stat. Oficialii doresc să evite orice lucru care i-ar putea asocia cu operaţiunea militară specială".
- Bază rusă în Georgia - O bază navală rusă în Abhazia, teritoriu separatist recunoscut la nivel internaţional ca parte a Georgiei, ar putea deveni operaţională în 2024, a transmis vineri agenţia oficială rusă de presă RIA Novosti, citând un responsabil al consiliului de securitate al Abhaziei. Moscova şi autorităţile de la Suhumi - capitala Abhaziei - au convenit în octombrie că Rusia să poată să deschidă o bază navală permanentă în oraşul-port Oceamcir (pe coasta georgiană a Mării Negre). Agenţia RIA Novosti îl citează pe secretarul consiliului de securitate al Abhaziei, Serghei Şamba, afirmând că, deşi construcţia bazei nu a început încă, „funcţionarea sa ar putea începe în acest an".
- Teama rușilor de atacurile ucrainene - Autoritățile din orașul Belgorod au început să consolideze stațiile de transport în comun cu blocuri de beton și saci de nisip pentru a proteja populația de atacurile aeriene ale Ucrainei. Detalii și imagini AICI.
- Boxerul ruso-american fan Putin - Boxerul american Kevin Johnson a obținut pașaport rusesc. El a semnat documentele îmbrăcat cu un tricou cu Putin. „La mulți ani mie”, a spus când i-a fost înmânat documentul.