Ziua 524: Alertă în NATO, după ce elicoptere din Belarus au intrat în spațiul Poloniei. Prima țară europeană care-și închide ambasada din Rusia (Foto & Video)

Ziua 524: Alertă în NATO, după ce elicoptere din Belarus au intrat în spațiul Poloniei. Prima țară europeană care-și închide ambasada din Rusia (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 524 de război rușii au atacat din nou Harkovul. Zone aglomerate ale orașului au fost lovite de drone. Una dintre ele a distrus două etaje ale unui cămin. O persoană a fost rănită în centrul orașului. Un alt atac a vizat ceva mai târziu un spital din Herson, fiind uciși un medic și o asistentă.

Dar în ciuda atacurilor constante, trupele ruse au avansat doar aproximativ 500 de metri în ultimele două luni, au declarat soldații ucraineni. Rușii au adunat însă mai multe forțe în nord-est în ultimele săptămâni.

Şeful Statului Major General rus, generalul Valeri Gerasimov, a mers pe front la Zaporojie şi a atras atenţia asupra necesităţii unor lovituri preventive în timp util asupra armatei ucrainene.

Din Rusia, primarul Moscovei a anunțat că un zgârie-nori din capitală a fost lovit de o dronă. Serghei Sobianin a spus că mai multe drone au fost doborâte în cursul nopții, dar „una a zburat în același turn din complexul Moskva City" care a fost vizat și duminică. Fațada clădirii a fost avariată la etajul 21, însă nu sunt persoane rănite.

Dronele ar fi zburat vreo 500 km, pentru că au fost lansate de pe teritoriul Ucrainei, potrivit unui înalt oficial din domeniul apărării antiaeriene din Rusia.

ADVERTISING

Ministerul rus al Apărării susţine că a dejucat o tentativă de atac cu drone maritime ucrainene asupra a două nave de război ruseşti din Marea Neagră, la 340 km de Sevastopol.

Iar Islanda e prima ţară europeană care şi-a închis ambasada de la Moscova.

Tensiunile cresc în Polonia, care a dat alertă în NATO, după ce două elicoptere din Belarus i-au încălcat spaţiul aerian. Mai devreme, președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, făcuse noi amenințări, cerând de la polonezi mulțumiri pentru că, dacă nu era el, mercenarii Wagner ar fi distrus deja Varșovia. De cealaltă parte, Kievul a ripostat după noi declarații din capitala poloneză referitoare la situația cerealelor și recunoștința pe care ucrainenii ar trebui să o arate Varșoviei.

Situația pe front

  • Nou atac la Harkov - Zone aglomerate ale oraşului Harkov au fost lovite marţi de drone. Şeful poliţiei din regiune, Volodimir Timoşko, a declarat că au fost două atacuri - unul asupra colegiului şi unul asupra centrului oraşului. O persoană a fost rănită în centrul oraşului, a declarat el. Clădirea colegiului era goală în momentul loviturii. Primarul din Harkov, Ihor Terehov, a vorbit însă despre trei atacuri. "Una dintre drone a distrus două etaje ale unui cămin. A izbucnit un incendiu şi serviciile de urgenţă sunt prezente", a scris el pe Telegram.
  • Spital bombardat în Herson - Rușii au bombardat un spital din centrul orașului Herson. O persoană a murit, iar medicii se luptă pentru a salva viața unei alte persoane rănite grav.
  • Avans lent al rușilor - În ciuda atacurilor constante, trupele ruse au avansat doar aproximativ 500 de metri în ultimele două luni, au declarat soldații ucraineni pentru Kyiv Independent. Potrivit acestora, rușii au adunat mai multe forțe în nord-est în ultimele săptămâni: peste 100.000 de soldați, peste 900 de tancuri, 555 de sisteme de artilerie și 370 de sisteme de rachete.
  • Rușii sunt epuizați - Luptele intense în două sectoare ale frontului sudic al Ucrainei au epuizat forțele ruse, potrivit raportului zilnic al Ministerului Apărării din Marea Britanie. ”Unitățile Armatei 58 se luptă cu oboseala pentru că încearcă să opună rezistență atacurilor ucrainene de peste opt săptămâni”, se arată în raport. Mai mult, spune ministerul, soldații ruși au rămas și fără muniții.
  • Gherasimov a mers la Zaporojie - Şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gerasimov, a inspectat un punct de comandă avansat pe direcţia Zaporojie şi a atras atenţia asupra necesităţii unor lovituri preventive în timp util asupra armatei ucrainene, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării. "Şeful Statului Major General a ascultat un raport al comandantului grupării, generalul-colonel Aleksandr Romanciuk, cu privire la situaţia actuală, natura acţiunilor inamicului şi îndeplinirea de către trupele ruseşti a sarcinilor de luptă în direcţia tactică Orehovski. Şeful Statului Major a atras atenţia asupra identificării la timp a inamicului, lansării de lovituri preventive împotriva acestuia şi desfăşurării războiului de contracarare", a precizat ministerul.
  • Tentativă de sabotaj - Un grup de sabotori ruși a încercat să treacă granița de nord, în noaptea de luni spre marți, tentativă respinsă de Ucraina, a scris ministrul de Interne, Igor Klimenko, pe canalul său de Telegram.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atacuri cu drone la Moscova - Un zgârie-nori din Moscova a fost lovit de o dronă, a anunțat primarul Serghei Sobianin. Aceeași clădire a fost atacată și duminică. Primarul rus a spus că mai multe drone au fost doborâte în cursul nopții, dar „una a zburat în același turn din complexul Moskva City" care a fost vizat și duminică. Fațada clădirii a fost avariată la etajul 21, însă nu sunt persoane rănite, a precizat primarul. Aeroportul Vnukovo din Moscova a fost, de asemenea, închis temporar, iar zborurile au fost redirecţionate. Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina pentru atac.
  • Dronele veneau din Ucraina? -  Dronele care au atacat Moscova au fost lansate de pe teritoriul Ucrainei, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării antiaeriene din Rusia. "Dronele care în noaptea de 1 august au încercat să atace Moscova şi regiunea Moscovei veneau de pe teritoriul Ucrainei", a declarat oficialul citat pentru TASS, sub rezerva anonimatului. Această informaţie a fost confirmată de o sursă din cadrul serviciilor pentru cazuri de urgenţă, ceea ce ar însemna că dronele ar fi survolat cel puţin 500 de kilometri în spaţiul aerian rusesc, distanţa minimă dintre capitala rusă şi frontiera cu Ucraina.
  • Tentativă de atac în Marea Neagră - Ministerul rus al Apărării a declarat că a dejucat o tentativă de atac cu drone maritime ucrainene asupra a două nave de război ruseşti din Marea Neagră, la 340 km de Sevastopol. "În această noapte, forţele armate ucrainene au făcut o încercare nereuşită de a ataca cu trei drone marine fără echipaj navele de patrulare Serghei Kotov şi Vasili Bikov ale Flotei Mării Negre, care îndeplinesc sarcini de control al navigaţiei în partea de sud-vest a Mării Negre, la 340 de kilometri sud-vest de Sevastopol. În cursul respingerii atacului, toate cele trei ambarcaţiuni inamice fără echipaj au fost distruse de tirul armelor obişnuite ale navelor ruseşti", a declarat Ministerul rus al Apărării.
  • Ambasadă închisă - Islanda şi-a închis marţi ambasada de la Moscova din cauza războiului şi devine astfel prima ţară europeană care ia această măsură, după ce ministrul islandez de Externe estima, la începutul lui iunie, că ”situaţia actuală” nu permite micii reprezentanţe diplomatice ”să opereze în Rusia”, însă acum subliniază că nu este vorba despre o rupere a relaţiilor diplomatice cu ruşii.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Elicoptere din Belarus, în spaţiul aerian al Poloniei - Ministerul polonez al Apărării va crește numărul de trupe la granița cu Belarus, după ce două elicoptere ale ţării vecine au încălcat marți spațiul aerian al Poloniei. Responsabilul cu afaceri al Belarusului a fost chemat pentru a explica situația. NATO a fost informat. Ca răspuns, Ministerul Apărării din Belarus a replicat că "acuzațiile de încălcare a frontierei poloneze de către elicopterele Mi-24 și Mi-8 (...) sunt exagerate și făcute de conducerea militară și politică poloneză pentru a justifica acumularea de forțe și mijloace la frontiera cu Belarus".
  • Lukașenko amenință Polonia - Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a ironizat din nou Polonia în legătură cu prezenţa mercenarilor ruşi Wagner în apropierea graniţei, spunând că Varşovia ar trebui să-i mulţumească pentru că îi ţine sub control: „Polonezii ar trebui să se roage ca noi (Belarusul - n.red.) să îi ţinem pe (luptătorii Wagner) şi să le asigurăm hrana. În caz contrar, fără noi, s-ar fi infiltrat şi ar fi distrus Rzeszow şi Varşovia, şi nu în mică măsură. Aşa că nu ar trebui să-mi reproşeze nimic, ci ar trebui să-mi mulţumească".
  • Și Kievul e supărat pe Varșovia - Administraţia de la Kiev a anunţat, marţi, convocarea ambasadorului Poloniei pentru a oferi clarificări în legătură cu declaraţiile lui Marcin Przydacz, un oficial din cadrul Administraţiei prezidenţiale de la Varşovia, care a reiterat că trebuie menținute restricţiile privind importurile de cereale ucrainene. În acest context, Marcin Przydacz a declarat că „Ucraina ar trebui să înceapă să aprecieze" susţinerea masivă primită din partea Poloniei de la începerea războiului generat de invazia militară rusă. Ambasadorului Poloniei i s-a spus „că afirmaţiile privind presupusa lipsă de recunoştinţă a ucrainenilor pentru ajutorul Poloniei sunt neadevărate şi inacceptabile".
  • SUA rămân fără arme - Financial Times scrie că Administraţia Joseph Biden depune eforturi pentru a suplimenta aprovizionarea Ucrainei cu muniţie esenţială, în contextul lipsurilor cu care se confruntă forţele militare ale Kievului în ofensiva contra forţelor rus.
  • Restricții la export de drone - China a anunţat restricţii de export pentru unele drone şi echipamente legate de drone, declarând că doreşte să protejeze ”securitatea şi interesele naţionale”, pe fondul tensiunii crescânde cu Statele Unite privind accesul la tehnologie. Restricţiile privind echipamentele, inclusiv unele motoare de drone, lasere, echipamente de comunicaţii şi sisteme anti-drone, vor intra în vigoare de la 1 septembrie, a declarat Ministerul Comerţului. Măsurile ar afecta, de asemenea, unele drone de consum şi nicio dronă civilă nu ar putea fi exportată în scopuri militare.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇