Ziua 1250 Rusia pierde un Su-27 și un colonel, dar zice că a câștigat două sate. Trump își pierde răbdarea cu Putin, Rusia cere supunere. Zelenski lovește industria de război rusă

<span style="color:#990000;">Ziua 1250</span> Rusia pierde un Su-27 și un colonel, dar zice că a câștigat două sate. Trump își pierde răbdarea cu Putin, Rusia cere supunere. Zelenski lovește industria de război rusă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1250 de război, aflăm că atacurile ruse au ucis cel puțin șase civili în ultimele 24 de ore. Trei civili au fost răniți în orașul Sumî în urma unui atac rusesc asupra infrastructurii civile. Regiunea se află sub presiune constantă de la deschiderea noului front, din iunie.

Ucraina continuă atacurile asupra infrastructurii militare ruse. A distrus un avion Su-27 la Armavir și a lansat drone care au perturbat aeroporturi. O dronă a lovit o substație electrică din Volgograd, afectând alimentarea cu energie a unei linii feroviare esențiale pentru logistica militară.

Pe frontul din est, Rusia susține că a cucerit două sate, inclusiv Maliivka în regiunea Dnipropetrovsk, ceea ce ar marca o extindere semnificativă a prezenței sale. Kievul nu confirmă pierderile teritoriale, dar raportează lupte intense, în special în jurul nodului strategic Pokrovsk.

Totodată, forțele ucrainene au eliminat un colonel rus implicat în ofensiva din Harkov.

Robert Brovdi, comandantul Forțelor de Sisteme Fără Pilot (USF) ale Ucrainei, a sugerat că Rusia a încercat un atac simultan asupra mai multor lideri ai unităților ucrainene de drone, dar nu a oferit mai multe detalii.

În plan diplomatic, Papa Leon s-a întâlnit cu mitropolitul Antonie al Bisericii Ortodoxe Ruse pentru a discuta despre război și dialogul interreligios. Deși Vaticanul s-a oferit să găzduiască noi negocieri de pace, Kremlinul continuă să respingă această variantă.

Președintele Trump, tot mai nemulțumit de lipsa progresului în negocierile de pace, amenință Rusia cu tarife de 100%. Însă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, amenință și el la rândul lui cu prelungirea războiului dacă Ucraina nu acceptă condițiile impuse de Moscova.

Totodată, oficialii americani avertizează că sprijinul economic al Chinei menține războiul activ.

În plan militar, Ucraina încearcă să suplinească lipsa de personal calificat permițând înrolarea voluntară a unor specialiști trecuți de 60 de ani, în special pentru operarea armamentului sovietic învechit. Măsura este strict controlată pentru a evita abuzurile.

Duminică după-amiază, Zelenski a anunțat că a impus sancțiuni împotriva a aproape 100 de persoane și companii din industria de apărare rusă, precum și asupra a peste 90 de firme care extrag metale critice, aliniindu-se complet cu pachetul de sancțiuni al UE.

Într-un avertisment îngrijorător, premierul polonez Donald Tusk a declarat că Europa, și în special Polonia, trebuie să fie pregătite pentru o posibilă confruntare militară cu Rusia în următorii doi ani, pe fondul evaluărilor NATO privind pregătirile Moscovei și Beijingului pentru un conflict global în 2027.

Situația pe front

  • Atac rusesc asupra orașului Sumî - Trei civili au fost răniți în urma unui atac rusesc lansat în noaptea de 26 iulie asupra orașului Sumî, în nord-estul Ucrainei. Guvernatorul Oleh Hryhorov a confirmat că toți răniții au fost spitalizați. Lovitura a vizat infrastructura civilă, iar amploarea pagubelor nu a fost încă dezvăluită. Incidentul are loc la doar trei zile după eșecul negocierilor de pace de la Istanbul, în ciuda amenințărilor președintelui Trump privind impunerea de tarife drastice Rusiei. Kremlinul refuză în continuare o încetare a focului de 30 de zile. Sumî este printre cele mai afectate regiuni ale Ucrainei, după ce, în iunie, Rusia a deschis un nou front și a capturat circa 12 sate de frontieră. Trupele ucrainene continuă să blocheze înaintarea invadatorilor.
  • Rusia pretinde capturarea a două sate - Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au ocupat Zelenyi Hai, în Donețk, și Maliivka, în regiunea Dnipropetrovsk. Kievul nu a confirmat pierderea acestor localități, dar a raportat lupte intense pe întreaga linie a frontului. Președintele Zelenski a indicat Pokrovsk drept principal nod de rezistență, aflat sub atac constant. Totodată, în Sumî, forțele ucrainene ar fi reușit „acțiuni de succes”. Negocierile de pace de la Istanbul nu au dus la progrese, ambele părți raportând doar schimburi de prizonieri și recuperări de cadavre. Dnipropetrovsk nu este printre regiunile revendicate oficial de Rusia, iar Ucraina susține că rușii nu controlează zone din acest teritoriu. Maliivka se numără însă printre localitățile vizate de atacuri repetate în ultimele zile.
  • Șase morți și 20 de răniți în atacuri rusești - Atacurile rusești din ultimele 24 de ore au ucis cel puțin șase civili și au rănit alți 20 în mai multe regiuni ale Ucrainei, au anunțat autoritățile locale pe 27 iulie. În regiunea Sumî, armata rusă a lansat aproape 70 de atacuri asupra a 33 de localități, folosind drone și bombe ghidate. Doi civili au murit din cauza unei mine, iar mai multe infrastructuri au fost avariate. În Herson, opt persoane au fost rănite, inclusiv un copil. Alte victime s-au înregistrat în regiunile Donețk, Dnipropetrovsk și Zaporojie, unde forțele ruse au lansat sute de lovituri cu rachete și drone.
  • Colonel rus ucis în Harkov - Ucraina anunță eliminarea colonelului rus Lebedev, comandantul Regimentului 83 Mecanizat, în zona Velykyi Burluk din Harkiv. Acesta conducea acțiuni ofensive în regiune. Moartea sa se adaugă unei liste lungi de victime în rândul comandanților ruși. Potrivit Mediazona și BBC, peste 119.000 de soldați ruși au fost confirmați morți până pe 17 iulie, dintre care 5.400 sunt ofițeri. Alte cifre includ 32.100 de voluntari, 17.800 de deținuți înrolați și 13.000 de recruți mobilizați. Kievul estimează pierderi totale de peste un milion de soldați ruși.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Lovitură în Volgograd - O dronă a lovit o substație electrică din Oktyabrsky, regiunea Volgograd, provocând incendii și perturbând rețeaua feroviară folosită de armata rusă. Potrivit guvernatorului Andrei Bocharov, resturi ale dronei au avariat alimentarea cu energie a liniei de contact a căii ferate. Aeroportul din Volgograd a fost temporar închis, iar trenurile de pasageri au înregistrat întârzieri. Canalul Exilenova+ susține că atacul face parte dintr-o strategie ucraineană de paralizare a transportului militar. Kievul nu a comentat oficial. În aceeași noapte, Rusia susține că a doborât 99 de drone ucrainene: cele mai multe deasupra regiunilor Briansk, Smolensk, Kaluga și Rostov, dar și în Crimeea, Marea Neagră și în zona Moscovei.
  • Avion rusesc Su-27 distrus - Un avion de antrenament Su-27UB al forțelor aeriene ruse a fost distrus în dimineața zilei de 26 iulie pe aerodromul Armavir, în regiunea Krasnodar, potrivit serviciului de informații al Ucrainei (HUR). Incidentul a fost confirmat printr-o filmare publicată de HUR. Aeronava, folosită pentru instruirea piloților, era complet operațională și putea fi utilizată și în misiuni de luptă. Localnicii au raportat pierderi de semnal în urma exploziei.
  • Dronele ucrainene închid aeroporturi și căi ferate - Dronele ucrainene au provocat haos în vestul Rusiei în noaptea de 27 iulie, ducând la întârzieri de zboruri în orașe ca Sankt Petersburg, Volgograd și Kaluga. Guvernatorul regiunii Leningrad a raportat interceptarea mai multor drone și rănirea unei persoane din cauza resturilor căzute. În Volgograd, infrastructura feroviară a fost afectată de un incendiu, iar trenurile au avut întârzieri de peste două ore.

Alte informații relevante

  • Papa Leon a primt delegație rusă - Papa Leon s-a întâlnit cu mitropolitul Antonie al Bisericii Ortodoxe Ruse pentru a discuta despre războiul din Ucraina și dialogul interconfesional. Vaticanul și-a reafirmat disponibilitatea de a găzdui negocieri de pace, însă Kremlinul a respins în trecut această variantă, invocând faptul că Sfântul Scaun se află pe teritoriul Italiei, țară NATO care sprijină Ucraina. Întâlnirea a vizat și teme legate de libertatea religioasă și relațiile Ortodoxie-Catolicism. Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, rămâne un susținător fervent al invaziei. Rusia acuză Ucraina că persecută credincioșii bisericii afiliate Moscovei, în timp ce Kievul susține că interdicțiile sunt motivate de colaborarea acesteia cu statul agresor.
  • Ucraina recrutează specialiști peste 60 de ani - Ucrainenii peste 60 de ani pot fi înrolați în armată doar voluntar și prin contract, dacă au competențe tehnice deosebite, a anunțat deputatul Fedir Venislavski. Este vizată o categorie restrânsă, precum specialiști în armament sovietic învechit, care lipsesc din structurile actuale. Multe dintre aceste arme nu au mai fost folosite de decenii, iar singurii care le pot opera sunt foști ofițeri sau ingineri din generațiile vechi. Decizia de înrolare va fi luată la cel mai înalt nivel - comandantul suprem sau Statul Major General - pentru a preveni abuzurile. Legea interzice mobilizarea obligatorie a persoanelor peste 60 de ani, iar înrolarea lor este posibilă doar cu acordul expres și prin contract limitat.
  • Premierul Tusk: Rusia ar putea ataca până în 2027 - Premierul Poloniei, Donald Tusk, avertizează că țara trebuie să se pregătească pentru o posibilă confruntare cu Rusia în următorii doi ani. Declarațiile vin după o întâlnire cu generalul Alexus Grynkewich, comandant NATO în Europa, care a confirmat că Rusia și China ar putea fi gata de conflict global până în 2027. Tusk a subliniat că Polonia, fiind în prima linie, trebuie să fie pregătită pentru „diverse evoluții” ale situației internaționale. Guvernul său își propune să stabilizeze securitatea națională și să întărească capacitatea de apărare. Detalii, AICI.
  • Trump își pierde răbdarea cu Putin, avertizează Rubio - Președintele SUA, Donald Trump, este tot mai frustrat de lipsa de progrese în negocierile de pace cu Rusia și ar putea impune tarife de 100% dacă nu se ajunge la un acord în 50 de zile, a declarat secretarul de stat Marco Rubio. El a explicat că Trump consideră acest conflict moștenit și că a depus eforturi pentru a-l încheia. Deși discuțiile telefonice cu Vladimir Putin au fost cordiale, nu au dus la rezultate concrete. Rubio a mai precizat că peste 100.000 de soldați ruși au murit de la începutul anului și a acuzat Moscova că trage de timp pentru a prelungi războiul.
  • China susține Rusia și alimentează conflictul - Tot Marco Rubio a atras atenția asupra sprijinului mascat oferit de China Rusiei, în special prin achiziția de petrol, care a susținut efortul de război al Moscovei. Oficialul american a afirmat că Beijingul profită de conflict pentru a distrage atenția SUA de la alte regiuni de interes. De asemenea, Rubio a subliniat că SUA rămân un actor militar dominant și a evocat recente demonstrații de forță, precum zborurile B-2 în jurul lumii, pentru a intimida alianța Rusia–China–Iran. Totodată, el a pledat pentru dialog constructiv cu Beijingul, dar și pentru apărarea intereselor economice americane.
  • Kremlinul anulează parada navală de Ziua Flotei ruse - Kremlinul a decis anularea marii parade navale programate duminică la Sankt Petersburg cu ocazia Zilei Flotei ruse, invocând „motive de securitate”. Evenimentul, organizat anual din 2017 și la care participau nave de suprafață și submarine, era dedicat demonstrării forței maritime a Rusiei. Vladimir Putin, care asista de regulă la defilare, a transmis în schimb un mesaj video, în care a elogiat „curajul” și „eroismul” marinarilor ruși implicați în războiul din Ucraina. Decizia vine pe fondul intensificării atacurilor ucrainene cu drone.
  • Rusia amenință cu prelungirea războiului - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia „preferă” o soluție politico-diplomatică la războiul din Ucraina, dar va continua operațiunile militare până la îndeplinirea obiectivelor sale, reiterând cerințe maximaliste. Moscova cere interzicerea aderării Ucrainei la NATO, o demilitarizare extinsă, garanții legale pentru limba și cultura rusă, precum și recunoașterea anexării Crimeei și a celor patru regiuni ocupate. Peskov a acuzat Kievul că respinge calea negocierilor, în timp ce autoritățile ucrainene susțin că sunt dispuse la dialog doar în condițiile unui armistițiu necondiționat și fără concesii teritoriale. Comentariile vin după a treia rundă de negocieri de pace din Istanbul, unde Rusia a propus grupuri de lucru și armistiții temporare pentru recuperarea răniților și a cadavrelor.
  • Noi sancțiuni ucrainene lovesc industria militară rusă - Președintele Volodimir Zelenski a semnat un nou pachet de sancțiuni împotriva a aproape 100 de entități și persoane asociate cu industria de apărare a Rusiei. Măsurile vizează 45 de cetățeni ruși și 50 de companii implicate direct sau indirect în complexul militar-industrial al Moscovei. Sancțiunile includ înghețarea activelor, interdicții comerciale, suspendarea transporturilor prin teritoriul Ucrainei și anularea distincțiilor de stat. Zelenski a anunțat că toate cele 18 pachete de sancțiuni ucrainene sunt acum aliniate cu cele ale Uniunii Europene, vizând inclusiv entități din China, Iran și flota „fantomă” de transport petrolier a Rusiei. Totodată, Ucraina a impus sancțiuni suplimentare împotriva a peste 90 de companii rusești implicate în extracția de metale rare și critice, esențiale pentru producția de drone, motoare și sisteme de ghidare.
  • Rusia ar fi încercat să lovească simultan comandanții dronelor ucrainene - Robert „Madyar” Brovdi, comandantul Forțelor de Sisteme Fără Pilot (USF) ale Ucrainei, a sugerat pe Telegram, că Rusia ar fi încercat un atac coordonat asupra mai multor lideri ai unităților ucrainene de drone. Brovdi a făcut această declarație după o întâlnire strategică cu comandanții celor mai importante cinci unități: Phoenix, K-2, Madyar’s Birds, Raroh și Achilles. „Am evaluat încercarea voastră de ieri de a ne lovi pe toți deodată”, a transmis Brovdi, fără a oferi alte detalii.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇