În ziua 1219 de război, conflictul ruso-ucrainean a cunoscut noi escaladări.
Moscova a fost din nou ținta unor atacuri cu drone, determinând restricții temporare de zbor. În paralel, Rusia a lansat propriile atacuri asupra Ucrainei cu drone Shahed, vizând frontul din est.
Mai mult, a reușit să captureze principalul zăcământ de litiu din Ucraina, metal esențial pentru bateriile vehiculelor electrice.
În acest context, Ucraina testează arme dezvoltate local, precum bombele cu planare, dar are nevoie de sprijin financiar pentru producție în masă.
Ucraina și Rusia au făcut azi un nou schimb de prizonieri. Cu toate acestea, un tribunal rus a condamnat 184 de prizonieri ucraineni pentru "terorism", o mișcare considerată motivată politic. De cealaltă parte, preşedintele Zelenski a semnat acordul pentru un tribunal care să îl judece pe Vladimir Putin pentru crimele odioase din Ucraina.
Pe de altă parte, peste 20.000 de soldați ruși au fost urmăriți penal pentru că au refuzat să lupte în Ucraina.
Pe plan internațional, premierul Italiei, Giorgia Meloni, a cerut SUA să-și extindă hotărârea cu care a acționat în Orientul Mijlociu și asupra Ucrainei, iar China și-a reafirmat rolul de actor global găzduind miniștrii Apărării din Rusia și Iran.
În același timp, o companie rusă cheie din industria aeronautică a intrat în colaps financiar, fapt ce semnalează probleme în lanțul logistic militar.
UE se pregătește pentru viitor și avertizează că Europa are nevoie de milioane de drone pentru a face față unui potențial atac rusesc.
Situația pe front
- Atac cu drone asupra Moscovei - Două drone au fost doborâte deasupra Moscovei azi noapte, potrivit primarului Serghei Sobianin. Exploziile au dus la suspendarea temporară a zborurilor pe aeroporturile Vnukovo și Kaluga. Cinci avioane au fost redirecționate. Ulterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a interceptat 50 de drone ucrainene în mai multe regiuni, inclusiv trei în zona Moscovei.
- Drone rusești au lovit Ucraina - Rusia a lansat și ea 41 de drone Shahed asupra Ucrainei, concentrându-se pe regiunile Doneţk și Harkov. Forțele aeriene ucrainene au reușit să neutralizeze 24 dintre acestea.
- Un mort și doi răniți în Herson - Regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost din nou ținta atacurilor aeriene ruse, soldate cu cel puțin un mort și doi răniți. Forțele ruse continuă să atace zilnic orașele ucrainene și câștigă teren în regiunea Sumî.
- Ucraina testează bombe de planare produse local - Ucraina a început testarea unei bombe de planare de concepție proprie, cu o rază de acțiune de 60 km și posibilitate de extindere la 100 km. Proiectul vizează sporirea capacităților de atac la distanță. Sistemul folosește componente interne, dar și tehnologii occidentale pentru protecție împotriva bruiajului. Pentru a trece în producție de masă, proiectul are nevoie de finanțare suplimentară.
- Rusia a capturat principalul zăcământ de litiu din Ucraina - Rușii au ocupat satul Șevcenko din Donbas, punând mâna pe cel mai important zăcământ de litiu din Ucraina, relatează AFP. Deși pare o localitate anonimă, Șevcenko adăpostește un zăcământ de 40 de hectare de „aur alb” - cum este supranumit litiul, metal esențial pentru bateriile vehiculelor electrice. Ministerul rus al Apărării a confirmat capturarea satului, iar platforma ucraineană DeepState arată că, până pe 24 iunie, aproape întreaga zonă era sub control rusesc, cu excepția unor terenuri aflate încă în zona gri. Studiile premergătoare invaziei din 2022 arătau că Ucraina are rezerve estimate la 500.000 de tone de litiu. Din cele patru situri identificate, două - Șevcenko și Kruta Balka - sunt acum controlate de Rusia.
Ce se întâmplă în Rusia
- Rusia condamnă prizonieri ucraineni - Un tribunal militar rus a condamnat 184 de prizonieri de război ucraineni capturați în regiunea Kursk pentru acte de terorism. Printre aceștia se numără și sublocotenentul Evgheni Hoci, acuzat că a participat la incursiunea din august 2024 în Rusia. Organizația Mediazona denunță procesele ca fiind motivate politic, în contextul în care Moscova folosește sistemul judiciar pentru a reprima opoziția față de războiul împotriva Ucrainei.
- Producția de avioane, în derivă - Compania rusă Optron-Stavropol, furnizor de microelectronice pentru avioanele MiG, Suhoi și Tupolev, și-a suspendat activitatea din martie 2025, invocând prețurile impuse de Ministerul rus al Apărării, sub costul real de producție. Firma a raportat pierderi de 1,7 milioane de dolari și datorii de 3 milioane, cu conturi blocate, scrie Kiev Post. Criza reflectă dificultățile economice ale industriei militare ruse, în ciuda cererii crescute din timpul războiului.
- Mii de soldați ruși, judecați pentru că au refuzat să lupte în Ucraina - Peste 20.000 de soldați ruși au fost urmăriți penal pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, a relatat joi o publicație media independentă rusă, Mediazona, citând date online de la instanțele militare. Mediazona a documentat, până la sfârșitul lunii mai, 20.538 de astfel de cazuri din septembrie 2022, când Kremlinul a anunțat un prim val de mobilizare parțială. Dintre acestea, 18.159 au fost cazuri de soldați care au abandonat serviciul fără permisiune, 1.369 cazuri de nerespectare a unui ordin și 1.010 cazuri de dezertare. Potrivit Mediazona, 17.721 dintre acuzați au fost deja condamnați.
- Fotograf condamnat la 16 ani de închisoare - Un tribunal rus a decis joi că fotograful Grigori Skvorţov se face vinovat de trădare şi trebuie închis pentru 16 ani, după ce a transmis informaţii detaliate despre buncărele secrete din era sovietică unui jurnalist american, relatează Reuters. Tribunalul din Perm a anunţat că Skvorţov îşi va ispăşi pedeapsa într-o închisoare de maximă securitate şi susţine că trădarea sa a fost pe deplin dovedită într-un proces care că a avut loc cu uşile închise. Skvorţov, care a fost arestat în 2023, a negat fapta pentru care a fost inculpat.
Alte informații relevante
- Un nou schimb de prizonieri - Ucraina și Rusia au efectuat un nou schimb de prizonieri, au anunțat joi oficialități de la Kiev și Moscova, parte a acordului convenit recent de cele două țări la Istanbul, transmit Reuters și AFP. "Continuăm schimburile (de prizonieri), o nouă etapă a avut loc", a indicat Volodimir Zelenski, în timp ce Ministerul Apărării rus a afirmat că un "grup de militari ruși" a fost schimbat contra unor soldați ucraineni. Cele două părți au schimbat același număr de prizonieri, dar nu a fost menționat câți soldați au fost implicați, a menționat agenția de presă rusă RIA Novosti. Cel mai recent schimb de prizonieri între Kiev și Moscova a avut loc în 20 iunie.
- Tribunal care să îl judece pe Putin - Președintele Volodimir Zelenski a semnat un acord cu Consiliul Europei pentru înființarea unui tribunal special care să judece „crima de agresiune” comisă de Rusia în Ucraina, vizând inclusiv înalți oficiali precum Vladimir Putin. Zelenski a subliniat că „justiția necesită timp, dar trebuie să se facă”, adăugând că tribunalul este „o șansă reală de a face dreptate”. Consiliul Europei a precizat că tribunalul, primul de acest tip sub egida sa, ar putea deveni operațional anul viitor și va completa lipsa de jurisdicție a Curții Penale Internaționale în acest caz. Rusia a fost exclusă din Consiliu în 2022, iar sediul tribunalului urmează să fie stabilit.
- Reacția Moscovei - Rusia a criticat acordul semnat între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Consiliul Europei în vederea înființării unui tribunal special pentru Ucraina, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, afirmând că Moscova va considera deciziile acestei viitoare instanțe drept "nule și neavenite", informează AFP. În timpul unui briefing, Zaharova a denunțat înființarea unui "tribunal special după cum îl numesc ei, dar care în realitate este o parodie de justiție". "Considerăm orice aderare a unui stat (la acest tribunal) un demers ostil ce reflectă dorința de a agrava criza actuală din jurul Ucrainei și nu de a o reglementa", a afirmat Zaharova.
- Cursa înarmării ar putea grăbi prăbușirea "regimului" Putin - Șeful diplomației poloneze Radoslaw Sikorski a apreciat joi că o nouă cursă a înarmării ar putea grăbi prăbușirea "regimului" Putin, la fel cum provocase prăbușirea Uniunii Sovietice în anii 1990, informează AFP. Vladimir Putin "ar trebui să înțeleagă că el urmează calea (liderului sovietic Leonid) Brejnev. El însuși a vorbit despre aceasta într-o zi, când a spus că Uniunea Sovietică s-a prăbușit pentru că ea cheltuia prea mult pentru înarmare, iar acum el face exact același lucru", a declarat Radoslaw Sikorski într-un interviu acordat AFP, agenției poloneze PAP și celei germane DPA. "El duce un război foarte costisitor, a îngrozit și provocat Occidentul pentru ca el să-și majoreze cheltuielile pentru apărare (…). Noi am făcut-o pentru că Putin ne amenință. Aceasta înseamnă că, dintr-o economie de talia celei a Texasului, Putin va trebui să extragă și mai multe fonduri pentru apărare. Măcar dacă aceasta s-ar solda cu un rezultat similar pentru regimul (rus), dar în plus rapid", a subliniat Sikorski.
- Vulnerabilitatea sistemelor rusești Panțir - Sistemele antiaeriene Panțir-S1, livrate de Rusia Irakului, nu au reușit să intercepteze un val de drone kamikaze, care au vizat baze militare pe 24 iunie, după anunțarea unui armistițiu între Iran și Israel. Atacul, nerevendicat, a expus vulnerabilitatea sistemelor rusești, forțând autoritățile irakiene să ia în calcul alternative sud-coreene. O dronă a căzut la 10 km de Aeroportul Internațional din Bagdad, în apropierea forțelor americane.
- Meloni cere SUA fermitate față de Rusia - Premierul italian Giorgia Meloni i-a transmis lui Donald Trump, în cadrul summit-ului NATO de la Haga, că Statele Unite trebuie să manifeste aceeași hotărâre în privința războiului din Ucraina ca și în relația cu Iranul. Ea a salutat armistițiul dintre Israel și Iran, dar a subliniat că Rusia rămâne inflexibilă în agresiunea sa, afirmând recent că "toată Ucraina ne aparține", scrie Kiev Independent.
- China găzduiește miniștrii Apărării din Rusia și Iran - În timp ce NATO crește cheltuielile militare, China a organizat o întâlnire între miniștrii Apărării din Rusia și Iran în orașul Qingdao, pe fondul armistițiului fragil dintre Israel și Iran. Reuniunea reflectă o reconfigurare a alianțelor globale, cu China promovând o axă de cooperare militară în afara sferei occidentale.
- UE: Europa trebuie să producă milioane de drone pentru a se apăra - Comisarul european pentru Apărare, Andrius Kubilius, a avertizat că UE trebuie să fie pregătită să construiască o „armată de drone”, în eventualitatea unui atac rusesc. Rusia ar putea avea până la 5 milioane de drone, iar experiența de pe frontul ucrainean arată eficiența acestora. Kubilius estimează că dronele sunt responsabile pentru 80% din pierderile Rusiei pe linia frontului.
- Ce spune Moscova despre creşterea cheltuielilor NATO - Decizia NATO de a creşte cheltuielile de apărare nu va afecta semnificativ securitatea Rusiei, a declarat joi ministrul de externe Serghei Lavrov, citat de Reuters. „Ştim ce obiective urmărim, nu le ascundem, le anunţăm deschis, sunt absolut legale din punctul de vedere al oricărei interpretări a principiilor Cartei ONU şi a dreptului internaţional şi ştim prin ce mijloace vom asigura întotdeauna aceste obiective”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.
- Ucisă de Rusia, premiată postum în Marea Britanie - Victoria Amelina, scriitoare ucraineană ucisă într-un atac cu rachete în 2023, a primit postum premiul Orwell pentru scriitură politică. Cartea ei, „Privind femeile, privind războiul”, oferă o perspectivă profundă asupra traumei provocate de conflict. Recunoașterea operei sale vine într-un context în care Ucraina a pierdut peste 200 de artiști în război, iar vocile culturale încearcă să mențină vie memoria agresiunii ruse.
- Coreea de Nord suplimentează trupele în Rusia - Coreea de Nord ar putea desfășura trupe suplimentare în Rusia în lunile iulie sau august, potrivit unei informări a serviciilor secrete sud-coreene. Deputatul Lee Seong-kweun a declarat că această posibilitate este legată de o presupusă pregătire a Rusiei pentru un atac la scară largă în Ucraina. Phenianul continuă să livreze rachete și muniție Moscovei, în schimbul unor consultanțe tehnice în domeniul spațial și al ghidării rachetelor.
- Rusia a capturat principalul zăcământ de litiu din Ucraina - Rușii au ocupat satul Șevcenko din Donbas, punând mâna pe cel mai important zăcământ de litiu din Ucraina, relatează AFP. Deși pare o localitate anonimă, Șevcenko adăpostește un zăcământ de 40 de hectare de „aur alb” - cum este supranumit litiul, metal esențial pentru bateriile vehiculelor electrice. Ministerul rus al Apărării a confirmat capturarea satului, iar platforma ucraineană DeepState arată că, până pe 24 iunie, aproape întreaga zonă era sub control rusesc, cu excepția unor terenuri aflate încă în zona gri. Studiile premergătoare invaziei din 2022 arătau că Ucraina are rezerve estimate la 500.000 de tone de litiu. Din cele patru situri identificate, două - Șevcenko și Kruta Balka - sunt acum controlate de Rusia.
- Ucraina va primi primele vehicule tactice Ermine - Ministerul Apărării din Olanda va finanța producția a 20 de vehicule tactice Ermine pentru Ucraina, a anunțat marți compania germană Rheinmetall. Contractul a fost semnat în timpul summitului NATO de la Haga și marchează prima comandă pentru această nouă platformă militară. Ucraina va deveni astfel prima țară din lume care va opera vehiculul Ermine, proiectat de Rheinmetall Defence Nederland pentru evacuări rapide de pe linia frontului. Vehiculele ușoare sunt extrem de manevrabile și capabile să transporte răniți din zonele de conflict. Ermine combină un motor diesel cu un propulsor electric care permite funcții de „mișcare și supraveghere silențioasă”, având o autonomie de până la 1.200 km și o capacitate de transport de o tonă.