Ziua 1138 Rușii au atacat Kievul cu rachete (Foto & Video) Zi de doliu național în Ucraina. Nouă rundă de negocieri SUA-Rusia

<span style="color:#990000;">Ziua 1138</span> Rușii au atacat Kievul cu rachete (Foto & Video) Zi de doliu național în Ucraina. Nouă rundă de negocieri SUA-Rusia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1138 de război, Rusia a lansat încă din zori un atac cu rachete balistice asupra Ucrainei.

Kievul a fost lovit, iar explozii puternice au avut loc în mai multe cartiere, unde s-au înregistrat victime, clădiri distruse și incendii. Primul bilanț al autorităților indică un mort și trei răniți.

O rachetă rusească a distrus parţial o clădire care adăposteşte birourile canalelor publice ucrainene care emit programe în limbi străine, fără a provoca răniţi.

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 13 rachete și a neutralizat peste 90 de drone lansate de armata rusă asupra regiunilor Kiev, Sumî, Harkov, Hmelnîțkîi, Cerkasî și Nikolaiev.

Polonia și-a mobilizat avioanele și apărarea antiaeriană ca răspuns la atacul masiv cu rachete rusești asupra Ucrainei.

Atacul Rusiei a venit în ziua în care în Ucraina este doliu național, ca urmare a atacului rusesc asupra orașului Krivoi Rog, din centrul ţării, oraşul natal al preşedintelui său Volodimir Zelenski, atac care a provocat moartea a cel puțin 19 persoane, inclusiv 9 copii.

Pe de altă parte, ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a declarat că Ungaria acționează în favoarea intereselor rusești, plasându-se „în echipa lui Putin” și nu în cea europeană. Declarațiile lui Tsahkna evidențiază o ruptură tot mai adâncă în cadrul blocului comunitar.

Iar Rusia și SUA vor avea o nouă rundă de negocieri săptămâna viitoare, potrivit emisarului economic special al președintelui rus Vladimir Putin, Kiril Dmitriev. După ce a fost în SUA, el spune că „se observă începutul unui dialog respectuos” cu Washingtonul, că „gheața a fost spartă” și „există acum o speranță fragilă că dialogul va fi restabilit”.

Ce se întâmplă pe front

  • Rușii au atacat Kievul cu rachete - Rusia a lansat duminică dimineață un atac cu rachete balistice asupra capitalei Ucrainei. Mai multe explozii puternice au avut loc la Kiev. S-au auzit explozii violente și s-a văzut fum gros în cartierele Darnițki și Lukianivka. Ambulanțele au fost trimise de urgență, iar echipele de intervenție sunt în teren, scrie Kiev Independent. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat că în cartierul Darnițki s-au înregistrat victime și că o clădire de birouri a fost parțial distrusă. O persoană a murit, iar trei persoane au fost rănite, două fiind spitalizate. Un magazin de mobilă este incendiat, iar flacăra se extinde la un depozit din apropiere, a informat Serviciul de Stat de Urgență.
  • Birouri ale posturilor TV publice, avariate - O rachetă rusească a distrus parţial, în cursul nopţii, o clădire care adăposteşte birourile canalelor publice ucrainene care emit programe în limbi străine, fără a provoca răniţi, a anunţat duminică un post de televiziune. Niciun angajat nu a fost rănit în atac, a adăugat acesta. Ultimele trei etaje ale centrului de afaceri în care îşi aveau sediul posturile de televiziune „au fost complet distruse, cu un crater mare în apropiere”, a menționat Freedom TV. Potrivit postului, mai multe canale de televiziune se mutaseră în această clădire după un alt atac, în februarie, împotriva sediului care le găzduia la acea vreme.
  • Ploaie de drone și rachete - Rusia a lansat noaptea trecută 23 de rachete și 109 drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus 13 rachete și 40 de drone. 53 de drone au dispărut de pe radar din cauza bruiajului, au comunicat dimineață Forțele Aeriene ale Ucrainei. Atacul a vizat regiunile Kiev, Sumî, Harkov, Hmelnîțkîi, Cerkasî și Nikolaiev, potrivit sursei citate de Ukrainska Pravda.
  • Polonia a ridicat avioanele - Polonia și-a mobilizat avioanele și apărarea antiaeriană ca răspuns la atacul masiv cu rachete rusești asupra Ucrainei, au anunțat Forțele Armate poloneze într-o postare pe rețelele de socializare.
  • Rusia revendică un avans rar în Sumî - Rusia a anunţat că a cucerit duminică un sat din regiunea ucraineană Sumî (nord-est), care se învecinează cu teritoriul său şi unde revendică foarte rar avansuri, scrie AFP. Ministerul rus al Apărării a precizat într-un comunicat că soldaţii săi au cucerit satul Bassivka, foarte aproape de Rusia. Regiunea Sumî fusese parţial ocupată la începutul ofensivei ruse de acum trei ani, dar trupele ruse s-au retras în primăvara anului 2022.

Atacul de la Krivoi Rog

  • Zi de doliu național în Ucraina - Duminică este zi de doliu național în Ucraina, iar steagurile sunt coborâte în bernă, ca urmare a atacului rusesc asupra orașului Krivoi Rog, din centrul ţării, oraşul natal al preşedintelui său Volodimir Zelenski, care a provocat moartea a cel puțin 19 persoane, inclusiv 9 copii. Viceprim-ministrul pentru Reconstrucție și ministrul Dezvoltării Comunităților și Teritoriilor al Ucrainei, Oleksii Kuleba, a anunțat pe Telegram, potrivit Ukrinform, ziua de doliu național. „Toate centrele regionale ale Ucrainei, comunitățile mari și mici sunt alături de Krivoi Rog. În solidaritate cu victimele și familiile acestora, este declarată zi de doliu. De la Kiev la Odesa, de la Kramatorsk la Ujhorod, steagurile vor fi în bernă și se va păstra liniștea”, a spus el. Kuleba a reamintit că 74 de persoane au fost rănite, iar 19 au murit, după ce o rachetă a lovit zone rezidențiale din Krivoi Rog, pe 4 aprilie. Nouă dintre cei care au murit erau copii.
  • ONU denunță disprețul fără limite al Rusiei - Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului a denunțat duminică „disprețul fără limite al Rusiei pentru viața civililor”, după bombardamentul asupra orașului Krivoi Rog, informează AFP. „Utilizarea de către Federația Rusă a unei arme explozive cu rază de acțiune mare într-o zonă dens populată - și fără nicio prezență militară aparentă - demonstrează un dispreț fără limite pentru viața civililor”, a scris Volker Turk într-un comunicat, evocând posibilitatea ca aceste atacuri să constituie o crimă de război. O echipă a Înaltului Comisariat s-a deplasat la locul atacului sâmbătă, la o zi după atac, a documentat pagubele și a stabilit numele și identitatea copiilor uciși. „Acesta este atacul cel mai sângeros contra unor copii constatat după declanșarea invaziei la scară mare în februarie 2022. Este o oroare inimaginabilă: nouă copii au fost uciși, majoritatea în timp ce se jucau într-un parc, de schije ale armei militare care a explodat deasupra lor”, și-a exprimat Turk indignarea. El respinge total justificarea avansată de Rusia privind o prezență militară în acel loc.
  • Macron cere „acțiuni ferme", dacă Rusia refuză pacea - Președintele francez Emmanuel Macron a cerut, duminică, „acțiuni ferme" dacă Rusia continuă „să refuze pacea". „Gândurile mele sunt alături de copiii și toate victimele civile ale atacurilor sângeroase efectuate de Rusia, inclusiv pe 4 aprilie la Krivoi Rog", a scris Macron pe platforma X, în franceză și ucraineană. „Este nevoie de un armistițiu cât mai curând posibil. Și de acțiuni ferme dacă Rusia continuă să încerce să câștige timp și să refuze pacea", a adăugat președintele francez.

Alte informații relevante

  • Estonia acuză: Ungaria joacă în echipa lui Putin - Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a declarat că Ungaria acționează în favoarea intereselor rusești, plasându-se „în echipa lui Putin” și nu în cea europeană, într-un interviu acordat publicației germane Rheinische Post, citat de Kyiv Independent. Afirmația vine pe fondul relațiilor strânse dintre Budapesta și Moscova, care contrastează puternic cu poziția generală a Uniunii Europene față de Rusia. Declarațiile lui Tsahkna evidențiază o ruptură tot mai adâncă în cadrul blocului comunitar. „Ca să fim împărțiți, ar trebui să existe două tabere mari. Avem Ungaria, o țară slabă, care joacă în echipa lui Putin, nu în echipa noastră europeană,” a spus oficialul estonian.
  • Trump, „greșeală istorică" - Donald Trump ar comite o „greșeală istorică" dacă negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina ar duce la recunoașterea pretențiilor teritoriale ale Rusiei, avertizează președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul polonez, Paweł Kowal. Kowal a subliniat că recunoașterea juridică a extinderii granițelor Rusiei cu teritoriile ocupate în războiul cu Ucraina ar însemna depășirea „liniei roșii" atât pentru Polonia, cât și pentru alte state din Europa Centrală, conform Polska Agencja Prasowa. El a avertizat că permisiunea ca Putin să extindă granițele „Rusiei imperiale" „ar fi oribil" și ar crea un precedent periculos. Kowal a reamintit că după destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia a recunoscut Ucraina cu granițele sale, inclusiv Crimeea și Donbas, acest fapt constituind baza principiilor dreptului internațional în regiune.
  • Noi negocieri Rusia - SUA - Rusia și SUA vor avea o nouă rundă de negocieri săptămâna viitoare, a declarat duminică, după revenirea de la Washington, emisarul economic special al președintelui rus Vladimir Putin, Kiril Dmitriev, relatează agențiile AFP și EFE. „Vor fi săptămâna viitoare”, a spus el la postul public rus de televiziune Rossiya 1, unde a fost întrebat despre viitoarele negocieri ruso-americane. Kiril Dmitriev, care este primul oficial rus de rang înalt ce a vizitat SUA de la începutul războiului din Ucraina, a semnalat că „se observă începutul unui dialog respectuos” cu Washingtonul și o „dinamică pozitivă” în relațiile ruso-americane. „Cred că în SUA colegii noștri înțeleg că este necesară restabilirea dialogului cu Rusia și că Rusia a rezistat în fața încercării administrației președintelui (Joe) Biden de a-i provoca o înfrângere strategică”, a mai spus Kiril Dmitriev, conform căruia în relațiile ruso-americane „gheața a fost spartă” și „există acum o speranță fragilă că dialogul va fi restabilit”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇