În ziua 1067 de război, am aflat că Trump ia în considerare cumpărarea de armament american pentru Ucraina cu bani obținuți din activele rusești înghețate, așa cum i-a propus recent președintele Volodimir Zelenski. „Aceasta e una din piesele puzzle-ului care trebuie discutate și va fi pe agenda discuțiilor președintelui. Dar nu este piesa care va rezolva întregul puzzle”, a spus Keith Kellogg, trimisul pentru pace al lui Trump pentru Ucraina și Rusia. În prezent, în băncile occidentale sunt înghețate active rusești în valoare de 300 de miliarde de dolari. Acești bani nu pot fi folosiți, dar în schimb ar putea fi utilizate sumele obținute din dobânzi, în jur de 3,2 miliarde de dolari anual.
În ce privește potențialele negocieri pentru încetarea războiului, Volodimir Zelenski atrage atenția că acestea nu se pot desfășura fără ca Ucraina să fie la masă, în timp ce Vladimir Putin repetă de câte ori are ocazia că nu va discuta decât cu SUA, fără Ucraina, fără UE.
În context, Zelenski l-a acuzat pe Putin că încearcă să îl „manipuleze” pe Donald Trump, spunându-i că e dispus la pace, în timp ce vrea, de fapt, să continue războiul.
Iar președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mers la Kiev, unde a discutat cu președintele Ucrainei inclusiv situația din Transnistria. Zelenski a spus că Ucraina poate furniza Tiraspolului cărbune chiar și gratuit. Acest cărbune ar putea alimenta centrala electrică de la Cuciurgan (Transnistria), care furniza 70% din energia electrică din R. Moldova înainte de tăierea gazului rusesc. Iar Transnistria ar putea să dea energie Ucrainei, ale cărei infrastructuri energetice au fost puternic afectate de bombardamente.
Cele mai importante informații și evenimente din ziua 1067 de război în Ucraina
- Cum vrea Trump să facă bani - Administrația Trump ia în considerare cumpărarea de armament american pentru Ucraina cu bani obținuți din activele rusești înghețate, a declarat Keith Kellogg, trimisul pentru pace al lui Trump pentru Ucraina și Rusia, relatează publicația The Kyiv Independent, care citează FoxNews. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declara, într-un interviu acordat pe 6 ianuarie, că i-a făcut această propunere lui Donald Trump, spunând că o astfel de măsură ar reprezenta o „garanție de securitate”. „Ideea ca activele rusești să fie folosite pentru a veni în sprijinul nevoilor de apărare a Ucrainei „rămâne pe masă. Am discutat de mai multe ori asta - să folosim activele rusești pentru a cumpăra armament SUA. Aceasta e una din piesele puzzle-ului care trebuie discutate și va fi pe agenda discuțiilor președintelui. Dar nu este piesa care va rezolva întregul puzzle”, a spus Kellogg. În prezent, în băncile occidentale sunt înghețate active rusești în valoare de 300 de miliarde de dolari. Acești bani nu pot fi folosiți, dar în schimb țările occidentale se gândesc să folosească sumele obținute din dobânzile de la aceste depozite, în jur de 3,2 miliarde de dolari anual.
- Maia Sandu, la Kiev - Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sosit, sâmbătă, la Kiev, unde va avea discuții cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu prim-ministrul Dens Shmîhal şi cu preşedintele Parlamentului, Ruslan Stefanciuk. „Aduc un mesaj puternic de sprijin pentru Ucraina și poporul său. Curajul lor ne asigură pacea”, a spus Maia Sandu. Discuțiile vor fi securitate, energie, infrastructură, comerț și sprijin reciproc pe calea UE. Un subiect important de pe agendă se referă la criza energetică provocată de Rusia, care a majorat preţurile la energie pe malul drept al Nistrului, a lăsat cetăţenii de pe malul stâng fără căldură şi electricitate, ceea ce poate avea consecinţe asupra securităţii regionale.
- Proteste în Transnistria, se termină gazul - Locuitorii regiunii separatiste Transnistria, rămaşi fără gaz de la 1 ianuarie, au ieşit vineri dimineaţă pentru prima dată în stradă, nemulţumiţi de „acţiunile autorităţilor de la Chişinău, care au impus o blocadă energetică regiunii”. Protestele au avut loc simultan în mai multe localităţi din regiunea transnistreană, inclusiv la Tighina, Rîbniţa şi Dubăsari, puncte de trecere către regiunea controlată de guvernul central. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a acuzat că protestele au fost organizate de aşa-zisele autorităţi transnistrene, „dirijate de Moscova”. Protestatarii, purtând drapele, inclusiv ale Rusiei, şi pancarte cu mesaje, printre care „,Moldova este vinovată de decesul oamenilor transnistrieni”, au scandat: ,„Moldova, permite furnizarea gazului!”, a relatat NewsMaker. Dincolo de lipsa gazelor şi căldurii, regiunea suportă zilnic pene de curent de patru-cinci ore.
- Cărbune gratuit de la Ucraina - Ucraina a propus sâmbătă să trimită cărbune „gratuit” către centralele termice din Transnistria, relatează AFP. „Avem cărbune pe care îl putem să-l furnizăm Republicii Moldova, la Tiraspol. Dacă într-adevăr vor ca oamenii să aibă electricitate”, a explicat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei întâlniri cu omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu, adăugând că partea ucraineană este „gata să discute un preț mic sau chiar gratuit”. Acest cărbune ar putea alimenta centrala electrică de la Cuciurgan din Transnistria, care furniza 70% din energia electrică din Republica Moldova înainte de tăierea gazului rusesc. Zelenski a evocat, de asemenea, posibilitatea ca Transnistria să furnizeze, la rândul său, energie electrică Ucrainei, ale cărei infrastructuri energetice au fost afectate de bombardamentele intense ale Rusiei.
- Lavrov acuză R. Moldova - Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Republica Moldova că foloseşte criza energetică pentru a „rezolva cu forţa problema transnistreană” şi a avertizat că Moscova „va răspunde în mod adecvat oricăror provocări” şi îi va proteja pe cetăţenii ruşi din Transnistria, precum şi contingentul militar rus din regiunea separatistă. În replică, prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, a declarat că problema din Transnistria ar putea fi rezolvată numai dacă producătorul rus de gaz Gazprom ar relua livrările către Moldova sau dacă regiunea separatistă pro-rusă ar fi de acord să plătească pentru gazul asigurat de pe pieţele europene.
- Zelenski îl acuză pe Putin - Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe Vladimir Putin că încearcă să îl „manipuleze” pe Donald Trump, după ce omul forte de la Kremlin a salutat revenirea miliardarului republican la putere la Casa Albă și s-a declarat pregătit să se întâlnească pentru a negocia asupra Ucrainei. „Vrea să manipuleze dorința președintelui SUA de a se ajunge la pace”, a afirmat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic pe rețelele de socializare. Potrivit președintelui ucrainean, Vladimir Putin, care a lansat invazia masivă a Ucrainei în februarie 2022, este de fapt dispus să continue războiul și să „manipuleze liderii internaționali”. „Sunt convins că nicio manipulare rusă nu poate reuși acum”, a ținut el să sublinieze. Detalii AICI.
- Orban blochează sancțiunile UE pentru Rusia - Ungaria a amânat din nou, vineri, reînnoirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei, introducând o cerere de ultim moment pentru Ucraina de a-şi redeschide conductele şi de a permite gazului rusesc să circule spre vestul continentului. „Acum că problema prelungirii sancţiunilor este pe ordinea de zi, am tras frâna de mână şi le-am cerut liderilor europeni să înţeleagă că acest lucru nu mai poate continua”, a declarat premierul Viktor Orbán, vorbind la postul public de radio. „Ungaria nu poate fi pusă să plătească preţul sancţiunilor în asemenea proporţii”, a adăugat el, citat de POLITICO. Comentariile lui Orbán au fost făcute cu câteva momente înainte ca oficialii europeni să se întâlnească la Bruxelles pentru a încerca să reactualizeze pachetul masiv de sancţiuni al UE împotriva Rusiei, care restricţionează sever comerţul acestei ţări şi îngheaţă aproape 200 de miliarde de euro din activele sale suverane. Toate cele 27 de ţări ale UE trebuie să îşi dea acordul pentru reactualizarea sancţiunilor la fiecare şase luni. Detalii AICI.
- Zelenski vrea Ucraina la masă - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat vineri că discuțiile de pace cu Rusia nu pot avea „rezultate reale” fără Ucraina și le-a cerut aliaților săi să găsească un format pentru convorbiri în acest sens, relatează vineri AFP. „Este imposibil ca Ucraina să fie exclusă din orice platformă de negociere. Sau această platformă de negociere nu va avea rezultate reale”, a explicat președintele ucrainean în cadrul unei întâlniri la Kiev cu omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu. „Înainte de orice întâlnire, orice ar fi, este important să stabilim un format pe hârtie: cum putem ajunge la o pace dreaptă? Cred că ar trebui să ne concentrăm pe acest punct astăzi”, a continuat el.
- Putin zice pas - În cadrul unui interviu pentru canalele de televiziune ruseşti de stat, președintele Vladimir Putin a transmis că este puţin probabil ca Rusia să ia parte la negocieri de pace în viitorul apropiat, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Ukrainska Pravda. El a spus că războiul din Ucraina face parte dintr-un conflict mai amplu între Rusia şi Occident și a afirmat că negocierile privind războiul pot fi purtate doar între SUA şi Rusia, fără implicarea directă a Ucrainei. Analiştii ISW constată faptul că, prin acest interviu, Putin a încercat să influenţeze şi elitele ruse care doresc ca războiul să se încheie.