Ziua 1059 Atac cu drone peste Dunăre, atac cu rachetă în Krivoi Rog (Video). Sute de percheziții în Ucraina. Avocații lui Navalnîi, condamnați la închisoare

<span style="color:#990000;">Ziua 1059</span> Atac cu drone peste Dunăre, atac cu rachetă în Krivoi Rog (Video). Sute de percheziții în Ucraina. Avocații lui Navalnîi, condamnați la închisoare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1059 de război Rusia a lansat 50 de drone și două rachete balistice asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus 33 de drone în 11 regiuni, inclusiv în Izmail, peste Dunăre de satul tulcean Plauru.

Mai multe drone au dispărut de pe radar, iar una s-a îndreptat spre România. Autoritățile din țara noastră au transmis că aceasta s-ar fi prăbușit în apropierea localității tulcene Plauru.

O dronă rusească a atacat dimineață satul Antonivka din regiunea Herson, ucigând un bărbat aflat într-o stație de autobuz. Iar un băiat de 12 ani a fost rănit în urma atacului cu drone care a vizat regiunea Kiev.

Pe front continuă luptele, iar rușii avansează în regiunea Donețk. Potrivit analiștilor militari ucraineni, inamicul a ocupat încă trei sate din zonă și s-a apropiat de alte șase.

La rândul lor, forțele ucrainene au reușit o lovitură importantă, distrugând radarul unui sistem avansat de apărare aeriană din regiunea rusă Belgorod. De asemenea, au fost lovite pozițiile unui regiment din Belgorod, mai multe echipamente și vehicule fiind avariate, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene.

Poliția ucraineană a anunțat vineri că efectuează peste 200 de percheziții în 19 regiuni, operațiune care vizează rețele ce permit fuga în străinătate a bărbaților care se opun mobilizării militare.

Iar în Rusia trei avocați ai fostului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi au fost găsiți vinovați de apartenență la o grupare extremistă de către un tribunal din Rusia și condamnați la pedepse de până la 5,5 ani de închisoare.

Pe de altă parte, NATO are de înfruntat o provocare imposibilă, consideră un căpitan din marina militară daneză. Potrivit acestuia, Alianța nu poate să protejeze toate infrastructurile subacvatice sensibile, cablurile și conductele având în vedere amploarea rețelei.

ADVERTISING

Premierul britanic Keir Starmer a declarat joi că Marea Britanie va juca un „rol deplin” în eforturile de menținere a păcii în Ucraina, inclusiv printr-o posibilă participare cu trupe de menținere a păcii, dacă va fi necesar.

Iar două țări au anunțat că vor oferi Kievului ajutoare militare importante.

Situația pe front

  • Drone doborâte - Rusia a lansat noaptea trecută două rachete balistice Iskander-M și 50 de drone. Apărarea aeriană a distrus 33 de drone în 11 regiuni, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Nouă drone cu rol de momeală au dispărut de pe radar, iar alta s-a îndreptat spre România, a transmis sursa citată fără a preciza dacă rachetele au fost neutralizate. MApN a anunțat că au fost semnalate încălcări ale spațiului aerian, iar o dronă rusească s-ar fi prăbușit în România, în apropierea localității tulcene Plauru. Au fost ridicate avioane de luptă de la sol - detalii AICI. Infrastructura portului Izmail, situat peste Dunăre de satul Plauru, a fost ținta atacului nocturn cu drone rusești. Fațadele mai multor clădiri au fost avariate, însă nu s-au înregistrat victime, a anunțat Oleh Kiper, șeful administrației militare regionale.
  • Copil rănit, bărbat ucis - O dronă rusească a atacat dimineață satul Antonivka din regiunea Herson, ucigând un bărbat aflat într-o stație de autobuz, a anunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale, citat de Ukrainska Pravda. În regiunea Kiev, dronele lansate noaptea trecută au provocat un incendiu, iar un copil a fost rănit, a anunțat Mîkola Kalașnîk, șeful interimar al administrației militare regionale, citat de Kyiv Independent. Unitățile de apărare aeriană ucrainene au interceptat ținte deasupra unui oraș din regiunea Kiev, a afirmat el. Resturi de drone doborâte au rănit un băiat de 12 ani. Băiatul a fost internat în spital și primește îngrijiri medicale. Resturile care au căzut au provocat, de asemenea, un incendiu într-o cafenea. Flăcările, care au afectat o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, au fost stinse. Explozia a spart ferestrele unei clădiri din apropiere.
  • Rușii au mai luat trei sate - Grupul ucrainean de analiză militară DeepState a anunțat noaptea trecută că trupele ruse au ocupat încă trei localități din regiunea Donețk. Este vorba de satele Pișceane, Slovianka și Iasenove, situate la sud de Pokrovsk. Inamicul s-a apropiat, totodată, de cinci localități, precum și de orașul Ceasiv Iar, lângă Bahmut, menționează analiștii citați de Ukrainska Pravda.
  • Atac cu rachete în Krivoi Rog - Patru persoane au murit, vineri, în urma unui atac cu rachete rusești care a avariat o instituție de învățământ în orașul ucrainean Krivoi Rog, a declarat guvernatorul regional, citat de Reuters. Cel puțin alte cinci persoane au fost rănite, iar trei dintre acestea sunt în stare gravă la spital, scrie Serhii Lîsak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, pe Telegram. Două clădiri cu cinci etaje au fost avariate, iar una a luat foc, mai transmite el. Mai multe explozii au fost resimțite în oraș, după ce forțele aeriene ucrainene au avertizat cu privire la amenințarea unui atac cu rachete balistice din Crimeea ocupată de Rusia, spun martorii pe rețelele sociale.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Radar lichidat - Forțele ucrainene au lovit echipamentul radar al unui sistem avansat de apărare aeriană S-400 din regiunea Belgorod, a anunțat vineri Statul Major de la Kiev într-un comunicat. Potrivit armatei ucrainene, pozițiile diviziei de rachete antiaeriene din Rusia din cadrul regimentului 568 au fost supuse ieri "unui foc cu rază lungă de acțiune". "A fost înregistrată lichidarea stației radar 92H6 a sistemului de rachete antiaeriene S-400, ceea ce indică lovirea cu succes a țintei", se arată în comunicat. Forțele ucrainene au atacat, de asemenea, pozițiile batalionului de inginerie radio al regimentului 336 din regiunea Belgorod, avariind echipamente și vehicule, a anunțat sursa citată.
  • Avocații lui Navalnîi, închiși - Trei avocați ai fostului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi au fost găsiți vinovați de apartenență la o grupare extremistă de către un tribunal din Rusia și condamnați la pedepse de până la 5,5 ani de închisoare, a relatat site-ul Mediazona, transmite Reuters. Vadim Kobzev, Igor Sergunin și Aleksei Liptser au fost arestați în octombrie 2023, iar în luna următoare au fost adăugați pe lista oficială de "teroriști și extremiști". Mediazona a menționat că Sergunin a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare într-o colonie penitenciară, Lipster a primit 5 ani, iar Kobzev 5,5 ani. Procesul lor s-a desfășurat cu ușile închise.
  • Oaspete la Moscova - Președintele Iranului a sosit la Moscova într-o vizită oficială, relatează Nexta. Vladimir Putin și Massoud Pezeshkian vor avea astăzi discuții la Kremlin și vor semna un tratat de parteneriat strategic cuprinzător, a informat presa de stat rusă.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Sute de percheziții în Ucraina - Poliția ucraineană a anunțat vineri că efectuează peste 200 de percheziții care vizează rețele ce permit fuga în străinătate a bărbaților care se opun mobilizării militare, informează AFP. "Poliția (…) a început să efectueze percheziții în 19 regiuni ale Ucrainei la locuințele persoanelor implicate", se arată într-un comunicat. Săptămâna trecută, poliția a anunțat că efectuează peste 600 de percheziții, primul pas într-o "operațiune specială" menită să destructureze rețelele care îi ajută pe cei ce vor să evite armata să treacă ilegal granița. Bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani le este interzis să-și părăsească țara, cu unele excepții. Cei care vor să scape de o eventuală mobilizare trec granița ilegal. Estimările neoficiale indică faptul că mii sau chiar zeci de mii de ucraineni au reușit să plece ilegal datorită traficanților, actelor false sau mitei plătite polițiștilor de frontieră. Zeci dintre ei și-au pierdut viața încercând să înoate peste râurile de graniță.
  • NATO nu poate apăra tot - Este "imposibil" pentru țările membre NATO să își protejeze de un posibil sabotaj toate infrastructurile subacvatice sensibile, cablurile și conductele având în vedere amploarea rețelei, a declarat joi pentru AFP un oficial NATO specializat în astfel de probleme. "Nu puteți plasa o navă pe fiecare milă nautică de conductă sau cablu. Este o sarcină imposibilă. Sunt aproximativ 50.000 de nave de mari dimensiuni în lume care pot deteriora infrastructura prin aruncarea ancorei", afirmă Niels Markussen, căpitan în marina daneză, care conduce Centrul maritim al NATO pentru securitatea infrastructurilor critice subacvatice. Liderii țărilor NATO care se învecinează cu această vastă zonă maritimă, prezentată ca fiind una dintre zonele-cheie pentru Alianță, s-au reunit marți în Finlanda pentru a discuta despre modalitățile de creștere a securității în această zonă. NATO a decis să desfășoare nave, avioane și drone ca răspuns la pagubele de care Moscova este suspectată că le-a provocat. Potrivit Alianței, această operațiune este programată să dureze o perioadă nedeterminată. O mică flotă de drone navale de suprafață va fi desfășurată "pentru a îmbunătăți supravegherea și descurajarea", a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte.
  • Marea Britanie poate trimite trupe - Premierul britanic Keir Starmer a declarat joi că Marea Britanie va juca un „rol deplin” în eforturile de menținere a păcii în Ucraina, inclusiv printr-o posibilă participare cu trupe de menținere a păcii, dacă va fi necesar. „Acest conflict nu este doar despre suveranitatea Ucrainei, ci și despre valorile noastre, libertatea noastră și democrația noastră”, a declarat Starmer pentru Sky News. Premierul a subliniat că agresiunea Rusiei are implicații de lungă durată pentru întreaga Europă, inclusiv pentru Marea Britanie, afectând și criza costului vieții.
  • Ajutor olandez - Ministrul olandez de Externe Kaspar Veldkamp a anunțat un nou ajutor de 27 de milioane de euro destinat Ucrainei. Anunțul a fost făcut de ministerul ucrainean de Externe în urma vizitei pe care Veldkamp a făcut-o joi la Kiev. Olanda a oferit în decembrie o contribuție de 22 de milioane de euro pentru întărirra sistemelor de apărare, iar anterior a furnizat Ucrainei mai multe lansatoare Patriot, ultimele trei fiind livrate în noiembrie.
  • Armament modern din Italia - Ucraina va primi un nou pachet de ajutor din Italia, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, după întâlnirea de joi cu omologul său italian Guido Crosetto. "Pachetul de ajutor militar este deja pe drum spre Ucraina. Este armament modern care îi va ajuta pe soldații noștri să dea lovituri puternice inamicului", a spus Umerov. Italia a oferit până acum zece pachete de ajutor militar Kievului, acestea incluzând sisteme avansate de luptă precum unitățile de apărare aeriană SAMP/T.
  • Ucraineni salvați - Doi cetăţeni ucraineni care au cerut ajutorul joi autorităţilor române după ce au rămas blocaţi în Munţii Maramureşului, pe unde au trecut graniţa, au fost găsiţi de salvamontişti şi poliţiştii de frontieră într-un adăpost părăsit. Acţiunea de evacuare a durat mai multe ore, după care cei doi ucraineni, în vârstă de 36 de ani şi 22 de ani, au fost predaţi autorităţilor competente.
  • Avion francez, luat la țintă de ruși - Un avion aparţinând Marinei franceze, la bordul căruia se afla un jurnalist AFP, a fost ţinta armatei ruse în timp ce survola Marea Baltică, anunţă o sursă militară franceză. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇