Ziua 1041 Ucrainenii au distrus un cartier general rusesc (Video). Slovacia îndeamnă Kievul să accepte concesii teritoriale. Letonia dă 1.000 de drone

<span style="color:#990000;">Ziua 1041</span> Ucrainenii au distrus un cartier general rusesc (Video). Slovacia îndeamnă Kievul să accepte concesii teritoriale. Letonia dă 1.000 de drone
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1041, Serviciul de Informații al Ucrainei a anunțat că a distrus cartierul general al trupelor ruse din regiunea Zaporojie. Serviciul ucrainean a difuzat și înregistrarea video a atacului soldat cu șase morți și trei răniți.

Ucraina a doborât noaptea trecută 21 din cele 43 de drone lansate de Rusia. Resturile dronelor doborâte au avariat clădiri rezidențiale în regiunile Harkov și Odesa, dar nu s-au înregistrat victime.

Între timp, ministrul slovac al apărării a declarat că Ucraina nu conştientizează că nu se va afla niciodată între Germania şi Elveţia, ci va împărţi întotdeauna cea mai lungă graniţă a sa cu Federaţia Rusă. Este important ca, mai presus de toate, oamenii să nu mai moară, așa că Kievul ar trebui să accepte concesii teritoriale pentru a pune imediat capăt războiului, a spus oficialul.

În schimb, Letonia nu dă sfaturi Kievului, ci arme. Peste 1.000 de drone de producție letonă vor fi transferate în Ucraina.

Iar Statele Unite vor furniza Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de 3,4 miliarde de dolari, a anunţat luni secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, după ce preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, anunţase mai devreme de asemenea un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Cartier general rusesc, distrus de ucraineni - Forțele ucrainene au depistat și distrus un un cartier general al trupelor ruse din regiunea Zaporijie și i-au eliminat pe militarii aflați în interior, a anunțat Serviciul de Informații al Ucrainei (DIU). Agenții serviciului, în cooperare cu Grupul Strategic Operațional Tavria, au lansat o rachetă asupra țintei. Șase soldați au fost uciși, iar trei au fost grav răniți, a transmis sursa citată de Ukrainska Pravda. Serviciul ucrainean a difuzat și înregistrarea video a atacului.
Знищили ворожий штаб разом з окупантами
  • Drone doborâte - Ucraina a doborât noaptea trecută 21 din cele 43 de drone lansate de Rusia, au informat luni dimineață Forțele Aeriene Ucrainene. Dronele au fost interceptate în regiunile Harkov, Poltava, Cernigău, Odesa, Donețk și Dnipropetrovsk. Celelalte 22 de ținte erau drone-momeală și au dispărut de pe radar, a anunțat sursa citată de Kyiv Independent. Resturile dronelor doborâte au avariat clădiri rezidențiale în regiunile Harkov și Odesa, dar nu s-au înregistrat victime.
  • Cuplu rănit într-un atac cu dronă - Un bărbat în vârstă de 62 de ani și soția lui au fost internați în spital cu răni în urma unei explozii provocată de o dronă rusească lansată duminică seara în Antonivka, din regiunea Herson, relatează ukrinform.net. Ambele victime au fost internate pentru îngrijiri medicale. Potrivit RMA, bărbatul a fost diagnosticat cu o leziune și răni la picioare provocate de schije, iar soția lui a suferit comoție cerebrală și o fractură la tibie.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Moscova nu e mulțumită de propunerile lui Trump - Rusia se opune unei eventuale desfăşurări a unui contingent european în Ucraina în caz de pace cu Moscova, a declarat luni şeful diplomaţiei ruse, într-un moment în care europenii şi americanii se gândesc la perioada post-conflict, informează AFP. "În mod cert, nu suntem mulţumiţi de propunerile formulate în numele reprezentanţilor echipei preşedintelui ales (american Donald Trump) ce vizează amânarea cu 20 de ani a aderării Ucrainei la NATO, precum şi introducerea unui contingent de menţinere a păcii format din 'forţe britanice şi europene' în Ucraina", a declarat Lavrov într-un interviu pentru agenţia de presă TASS, publicat luni pe site-ul ministerului său.

Alte informații relevante

  • Slovacia îndeamnă Kievul să accepte concesii teritoriale - Ministrul slovac al apărării, Robert Kalinak, a declarat că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze unele teritorii din cauza realităţilor de pe teren, a relatat agenţia slovacă TASR, potrivit The Kyiv Independent. Într-un interviu televizat, Kalinak a susţinut că prioritatea Slovaciei este încetarea imediată a focului şi negocierile de pace. Deşi a afirmat că Rusia este în mod incontestabil agresorul în conflict şi a încălcat dreptul internaţional, el a spus că stabilitatea postbelică este mai importantă decât graniţele sale precise. "Ucraina nu conştientizează că nu se va afla niciodată între Germania şi Elveţia, ci va împărţi întotdeauna cea mai lungă graniţă a sa cu Federaţia Rusă. Este important ca, mai presus de toate, oamenii să nu mai moară", a spus el.
  • Letonia dă 1.000 de drone Ucrainei - Letonia va transfera peste 1.000 de "drone de luptă de diferite tipuri" în Ucraina prin intermediul coaliției internaționale de drone, a anunțat ministrul Apărării al țării, Andris Spruds, pe rețelele de socializare. Dronele sunt produse în Letonia și vor fi administrate prin intermediul coaliției de drone conduse de Regatul Unit și Letonia, care își propune să întărească arsenalul de vehicule aeriene fără pilot (UAV) Ucrainei. Letonia a anunțat anterior că în 2025 va oferi și fonduri de 20 de milioane de euro (20,8 milioane de dolari) coaliției, notează Kyiv Independent. Letonia, unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei, s-a angajat să ofere sprijin militar la nivelul de 0,25% din PIB-ul său în fiecare an și va furniza mii de drone. În august, s-a angajat să acorde sprijin militar de 112 milioane de euro Ucrainei în acest an, pe lângă contribuția sa la extinderea inițiativei coaliției de drone.
  • Ajutor suplimentar de la SUA - Statele Unite vor furniza Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de 3,4 miliarde de dolari, a anunţat luni secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, după ce preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, anunţase mai devreme de asemenea un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, pentru a susţine această ţară în războiul cu Rusia, relatează Reuters.Noul ajutor bugetar este destinat susţinerii cheltuielilor de funcţionare a statului ucrainean, în special plata salariilor. Deşi administraţia pe final de mandat a preşedintelui Biden nu mai are autoritatea să aprobe noi fonduri pentru Kiev, secretara Trezoreriei a susţinut că acest ajutor a fost şi rămâne condiţionat de reforme prin care Ucraina să combată corupţia, să consolideze statul de drept şi să-şi eficientizeze cheltuielile guvernamentale. În perioada scursă de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Congresul american a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca asistenţă financiară şi militară pentru Kiev. La rândul ei, Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit Ucrainei de atunci şi până în septembrie anul acesta o asistenţă în valoare de 118 miliarde de euro ca ajutor militar şi economic.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇