În ziua 1033 de război, Rusia a atacat Ucraina cu sute de drone, în zona Kievului și a altor orașe. De partea cealaltă, sistemele ruse de apărare au distrus în timpul nopţii 42 de drone ucrainene pe teritoriul a cinci regiuni ruseşti. Unul dintre atacuri a declanşat un incendiu la un depozit de combustibil care deservește armata rusă, dar și conducta de petrol Drujba către Europa.
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multe „distrugeri” în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş din centrul Rusiei.
Și l-a primit la Kremlin pe pe premierul slovac Robert Fico, unul dintre puţinii lideri europeni care i-au rămas apropiaţi, a anunţat preşedinţia Rusiei, pe fondul incertitudinilor privind viitorul tranzitului de gaz rusesc către UE.
În timpul ăsta, Volodimir Zelenski a spus că aderarea Ucrainei la NATO este „realizabilă”, dar Kievul va trebui să lupte pentru a convinge ţările membre ca acest lucru să se întâmple. Şeful statului ucrainean a adăugat că aliaţii trebuie să ştie ce poate aduce Ucraina în NATO şi modul în care aderarea sa ar stabiliza relaţiile globale.
Iar premierul italian Giorgia Meloni a declarat că Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare, având capacitatea de a utiliza imigrarea ilegală şi alte probleme pentru a submina blocul comunitar.
Ce se întâmplă pe front
- Rusia a atacat cu sute de drone - Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 52 din cele 103 drone ruseşti lansate peste noapte asupra Kievului şi altor oraşe ale ţării, a anunţat armata ucraineană, duminică, transmite Reuters. Armata a pierdut urma a 44 de drone, iar o altă dronă a părăsit teritoriul Ucrainei îndreptându-se spre Belarus. Autorităţile militare au raportat și daune provocate de atacurile ruseşti în regiunile Herson, Nikolaev, Cernihiv, Sumî, Jîtomîr şi Kiev, inclusiv la companii private şi clădiri de apartamente. Din primele informaţii, fără victime.
- Prizonieri de război, executați - Rușii au executat cinci prizonieri de război ucraineni, a declarat duminică comisarul parlamentar al Ucrainei pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, potrivit Reuters. Lubinets a scris pe Telegram că trupele ruse i-au împușcat pe cei cinci militari după ce i-au capturat, deși prizonierii nu era înarmați. Ucraineanul nu a oferit alte detalii, dar a anunțat că Ucraina va trimite dovezile la ONU. Rușii nu au comentat acuzațiile. Anterior, ei au negat toate acuzațiile asemănătoare.
Ce se întâmplă în Rusia
- Ucraina atacă infrastructura - Ministerul Apărării din Rusia a declarat duminică că sistemele sale de apărare antiaeriană au distrus în timpul nopţii 42 de drone ucrainene pe teritoriul a cinci regiuni ruseşti, transmite Reuters. Potrivit ministerului, 20 de drone au fost doborâte în regiunea Oryol, opt în regiunile Rostov şi Bryansk, cinci în regiunea Kursk şi una în Krasnodar Krai, conform unei postări pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Unul dintre atacuri a declanşat un incendiu la o instalaţie de infrastructură de combustibil din satul Stalnoi Kon, a anunţat guvernatorul regiunii Oryol, Andrei Klychkov. Acest depozit de combustibil din apropierea satului Stalnoi Kon fusese atacat cu o săptămână în urmă. Armata Ucrainei a justificat atacul afirmând că rezervoarele deservesc armata rusă. Totuşi, depozitul aprovizionează şi conducta de petrol Drujba către Europa, transmite Reuters.
- Putin promite mai multe distrugeri - Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă „distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş din centrul Rusiei, transmite AFP. „Oricine încearcă să distrugă ceva în ţara noastră, oricât de mic, se va confrunta cu o distrugere mult mai mare în propria ţară şi va regreta ceea ce a încercat să facă ţării noastre", a declarat şeful statului rus în comentarii asupra atacului de sâmbătă împotriva oraşului Kazan, situat la aproximativ 1.000 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Atacul a vizat clădiri rezidenţiale fără a provoca victime, potrivit autorităţilor locale.
Alte informații relevante
- Zelenski crede că aderarea la NATO este posibilă - Aderarea Ucrainei la NATO este „realizabilă”, dar Kievul va trebui să lupte pentru a convinge ţările membre ca acest lucru să se întâmple, a afirmat duminică preşedintele Volodimir Zelenski, într-un discurs rostit în faţa diplomaţilor ucraineni, transmite Reuters. Ucraina a cerut NATO în mod repetat să o invite să adere la organizaţie. NATO a declarat că Ucraina va fi membră a sa, dar nu a avansat o dată şi nu a adresat o invitaţie în această privinţă. Rusia a menţionat că perspectivele de aderare a Ucrainei la NATO constituie unul dintre principalele motive ale invaziei începute în februarie 2022. Ucraina susţine că aderarea sa la Alianţă sau o formă echivalentă de garantare a securităţii sale ar fi esenţială pentru orice plan de pace, pentru a se asigura că Rusia nu va ataca din nou ţara vecină. Şeful statului ucrainean a adăugat că aliaţii trebuie să ştie ce poate aduce Ucraina în NATO şi modul în care aderarea sa ar stabiliza relaţiile globale.
- Meloni, despre amenințarea Rusiei - Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare, având capacitatea de a utiliza imigrarea ilegală şi alte probleme pentru a submina blocul comunitar, a declarat duminică prim-ministrul italian Giorgia Meloni, transmite Reuters. Pericolul pentru securitatea UE din partea Rusiei sau altor surse nu se va opri odată cu încheierea conflictului din Ucraina, iar UE trebuie să fie pregătită pentru acest lucru, a mai spus Meloni. „Este vorba despre democraţia noastră, despre influenţarea opiniei publice, despre ce se întâmplă în Africa, despre materiile prime, despre instrumentalizarea migraţiei. Trebuie să ştim că este o viziune foarte largă asupra securităţii", a adăugat Meloni. Finlanda a găzduit liderii Italiei, Suediei şi Greciei, precum şi pe şeful afacerilor externe al UE, în regiunea sa nordică Laponia, pentru a discuta despre securitatea din regiunea nordică şi Mediterana, precum şi despre provocările migraţiei din sudul Europei.
- Fico, la Kremlin - Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit duminică la Kremlin pe premierul slovac Robert Fico, unul dintre puţinii lideri europeni care i-au rămas apropiaţi, a anunţat preşedinţia Rusiei, pe fondul incertitudinilor privind viitorul tranzitului de gaz rusesc către UE, relatează AFP. Această vizită rară a unui lider occidental la Moscova nu fusese anunţată oficial. 1La Kremlin are loc o întâlnire între Vladimir Putin şi premierul slovac Robert Fico, care se află într-o vizită de lucru la Moscova", a precizat preşedinţia rusă pe canalul său de Telegram. Mesajul este însoţit de un videoclip care îi arată pe cei doi bărbaţi zâmbind şi dându-şi mâna înainte de a se aşeza unul lângă celălalt. Robert Fico, care conduce guvernul Slovaciei, stat membru al UE şi al NATO, din toamna anului 2023, a decis să oprească orice ajutor militar pentru Ucraina şi face apel la negocieri de pace. De asemenea, acesta acuză Kievul că pune în pericol aprovizionarea ţării sale cu gaz rusesc, de care depinde în mare măsură.