Ziua 1018 a războiului din Ucraina aduce noi informații despre victimele atacului rusesc în regiunea Zaporojie. Bilanțul a crescut la 10 morți și 20 de răniți, inclusiv trei copii. Au fost distruse o benzinărie, vehicule și clădiri, iar unele zone au rămas fără curent.
În paralel, Ucraina a prezentat „Peklo”, o nouă rachetă-dronă cu o rază de 700 km, menită să lovească în adâncul teritoriului rus. Este a doua armă de acest tip dezvoltată local, marcând eforturile Kievului de a-și întări capacitățile militare independente.
De asemenea, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a primit un al doilea lot de avioane F-16 de la Danemarca. „Dacă toți aliații noștri ar fi la fel de hotărâți, am fi reușit deja să facem imposibilă teroarea rusă”, a spus președintele ucrainean.
Situația de pe front
- Atac mortal în Zaporojie: Bilanțul atacului rusesc de vineri asupra regiunii Zaporojie din sudul Ucrainei a crescut la 10 morți și 20 de răniți, printre care se numără și trei copii, conform serviciilor de salvare. Atacul a lovit o benzinărie, provocând incendii care au cuprins șase mașini, un garaj și o stație de service; aceste incendii au fost ulterior stinse. De asemenea, unele zone din regiune au suferit pene de curent. Atacurile rusești asupra Zaporojie, oraș care avea aproximativ 710.000 de locuitori înainte de război, au devenit din ce în ce mai intense.
- Racheta-iad: Ucraina a prezentat recent o nouă „rachetă-dronă” denumită „Peklo” (care înseamnă „iad” în ucraineană), dezvoltată local, cu o rază de acțiune de 700 km și capabilă să atingă viteze de până la 700 km/h. Această armă, a doua de acest tip dezvoltată de Kiev, face parte din eforturile Ucrainei de a-și spori capacitatea de a lovi adânc în teritoriul rus. Detaliile tehnice complete nu au fost dezvăluite, pentru a nu furniza informații utile Moscovei.
- Ucis la 19 ani că nu a vrut să lupte - Un ofițer rus a împușcat mortal un soldat recrutat în vârstă de 19 ani, Artem Antonov, pentru că a refuzat să meargă să lupte în Ucraina. Acesta ar fi motivul care l-a determinat pe ofițer să deschidă focul în tabăra de antrenament pe 21 octombrie. Potrivit dosarului de anchetă, Antonov, originar din Tatarstan, fusese trimis să întărească unitățile care acopereau frontiera în regiunea rusă Kursk, scrie La Repubblica. În timpul unei lecții despre mânuirea armelor, locotenentul - a cărui identitate nu a fost dezvăluită - a scos siguranța de la pușca sa de asalt AK-12 și a tras o rafală în soldați, ucigându-l pe loc pe tânărul de 19 ani. Rudele au declarat că știu numele locotenentului care a deschis focul, dar se tem să îl facă public.
- Pierderile Rusiei - Pierderile Rusiei, calculate de Ucraina, în ultima zi.
Alte informații relevante
- Mai multe F-16 în Ucraina - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă primirea celui de-al doilea lot de avioane de luptă F-16 din Danemarca, relatează EFE şi Reuters. „Acesta este leadership când vine vorba de protejarea vieţilor oamenilor, lucru ce diferenţiază Danemarca. Acum, scutul nostru aerian a fost consolidat suplimentar. Dacă toţi aliaţii noştri ar fi la fel de hotărâţi, am fi reuşit deja să facem imposibilă teroarea rusă", a afirmat Zelenski pe Telegram.
- Scholz, despre ce va face Trump - Cancelarul german Olaf Scholz se aşteaptă să ajungă la un acord cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, cu privire la viitoarea abordare a conflictului din Ucraina, relatează sâmbătă dpa. Într-un interviu publicat sâmbătă, Scholz spune că a avut discuţii telefonice ample cu Donald Trump şi contacte directe cu oficiali din echipa acestuia responsabili de politica de securitate. Întrebat dacă Ucraina ar trebui să cedeze teritorii în schimbul păcii, Scholz a subliniat că nimic nu ar trebui decis peste capul ucrainenilor. El a mai spus că Germania este de departe cel mai puternic susţinător al Ucrainei în Europa şi aşa va rămâne.