Președintele american Donald Trump a afirmat marți că este favorabil ideii ca Elon Musk să preia TikTok, dacă patronul X, SpaceX și Tesla dorește să cumpere rețeaua de socializare a companiei chineze ByteDance, interzisă în Statele Unite de duminică.
Președintele SUA a semnat luni un decret prin care dispune guvernului său să suspende aplicarea legii timp de 75 de zile, pentru a încerca să găsească o soluție, notează AFP.
- Ce ordine executive a semnat Trump în prima zi – de la starea de urgență la graniță la OMS, eoliene, TikTok, transgender și mașini electrice
- Cum a reușit Trump să bage TikTok la loc în priză: "Fie că vă place sau nu TikTok, o să facem o grămadă de bani!"
El a mai sugerat de la Casa Albă ca entitatea care va cumpăra TikTok să ”dea jumătate Statelor Unite” în schimbul unei ”licențe”.
Legea în cauză, adoptată de Congres în 2024 și intrată în vigoare duminică, impune companiei-mamă a platformei să o vândă sub sancțiunea de a fi interzisă pe teritoriul american. Ea a făcut ca rețeaua socială să fie inaccesibilă pentru câteva ore în weekend.
Legea prevede amenzi foarte mari pentru furnizorii de internet și magazinele de aplicații, până la 5.000 dolari pe utilizator pentru cele din urmă.
Sancțiunile ar urma să fie impuse de Departamentul de Justiție, căruia Donald Trump i-a ordonat să nu intervină timp de două luni și jumătate, timp pentru ”a se consulta cu consilierii săi”, potrivit textului decretului.
Măsura a fost suficientă pentru a liniști Oracle, compania americană care găzduiește TikTok pe serverele sale computerizate, dar nu și Apple și Google, care au scos duminică rețeaua de socializare de pe platformele lor de descărcare a aplicațiilor mobile.
Prin urmare, cei 170 de milioane de utilizatori care au deja TikTok în Statele Unite pot continua să o folosească, dar nu mai pot actualiza regulat platforma ca de obicei.
Donald Trump mai intenționează să folosească acest termen pentru a evalua riscurile de securitate prezentate de TikTok și acționarul său chinez și 'să determine dacă măsurile deja luate de TikTok sunt suficiente'.
Congresmenii americani au justificat adoptarea legii prin necesitatea de a împiedica autoritățile chineze să acceseze datele utilizatorilor americani ori să manipuleze opinia publică în Statele Unite.
Însă noul șef al statului, care a dorit și el să interzică TikTok în timpul primului său mandat în numele securității naționale, a minimizat de data aceasta riscurile prezentate de rețeaua socială.
”Sunt atât de multe produse care sunt fabricate în China și singurul de care se plâng este TikTok”, a declarat Donald Trump luni, referindu-se la congresmeni.
Marți, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, el a spus că va fi deschis ideii ca Elon Musk să achiziționeze platforma dacă dorește.
Săptămâna trecută, Bloomberg a raportat că guvernul chinez ar fi deschis unei preluări de către Elon Musk, un scenariu pe care TikTok l-a numit pură ficțiune.