Viitorul lumii nu arată bine. Ce îi îngrijorează pe experţi

Viitorul lumii nu arată bine. Ce îi îngrijorează pe experţi

Majoritatea covârşitoare  a experţilor din întreaga lume sunt îngrijoraţi cu privire la viitor, potrivit unui sondaj recent al Forumului Economic Mondial. 

Specialişti din domeniul afacerilor, din cel politic şi din cel academic se tem că, pe fondul pandemiei de Covid-19, care a intrat deja în al treilea an, redresarea economică inegală ar putea adânci discrepanţele la nivelul societăţii şi pe cele dintre ţări, relatează CNN.

Mai mult de 84 la sută dintre respondenţi se arată pesimişti în legătură cu următorii ani, 12 la sută dintre ei au o perspectivă pozitivă şi doar 4 la sută sunt optimişti.

ADVERTISING

“Majoritatea respondenţilor se aşteaptă ca următorii trei ani să se caracterizeze fie printr-o volatilitate consistentă şi surprize multiple, fie prin traiectorii divizate care îi va delimita pe câştigători de învinşi”, spun autorii sondajului.

În condiţiile în care doar jumătate din populaţia globului este vaccinată cu schema completă, această inegalitate creează o redresare economică divergentă, care ameninţă să accentueze inegalităţile sociale şi tensiunile geopolitice, potrivit Forumului Economic Mondial.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Doar 11 la sută dintre cei aproape 1.000 de experţi şi de lideri care au participat la sondaj se aşteaptă ca ritmul redresării economice să accelereze în următorii trei ani la nivel global. Cu excepţia Chinei, ţările în curs de dezvoltare vor rămâne şi mai în urmă faţă de economiile avansate.

Peste 40 la sută dintre respondenţi vin din sectorul afacerilor, 16 la sută din cel al guvernării şi 17 la sută din cel academic. Aproximativ 45 la sută dintre ei locuiesc în Europa, 15 la sută în America de Nord şi 13 la sută în Asia.   

ADVERTISING

“Efectele pandemiei asupra economiei se adaugă dezechilibrelor de pe piaţa muncii, protecţionismului şi adâncirii discrepanţelor în plan digital, educaţional şi al competenţelor, riscând să împartă lumea pe traiectorii divergente”, avertizează reprezentanţii organizaţiei.

“Criza climatică rămâne una dintre cele mai mari ameninţări pe termen lung la adresa umanităţii. Nu este prea târziu pentru guverne şi companii să acţioneze şi să desfăşoare o tranziţie economică inovatoare, hotărâtă şi incluzivă care să protejeze economiile şi oamenii”, spune Peter Giger, director management riscuri în cadrul Zurich Insurance Group şi coautor al sondajului.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇