Vâlcea: O tânără cu dizabilităţi a fost ținută patru luni cu piciorul rupt netratat. Autoritățile au încercat să ascundă cazul

Vâlcea: O tânără cu dizabilităţi a fost ținută patru luni cu piciorul rupt netratat. Autoritățile au încercat să ascundă cazul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Centrul de Resurse Juridice a anunțat, vineri, că a sesizat Parchetul, Ministerul Muncii şi autorităţile din domeniul asistenţei sociale privind „relele tratamente şi tortura” la care este supusă o tânără instituţionalizată la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni (Vâlcea), având dizabilităţi intelectuale şi fiind nevăzătoare. Reprezentanţii CRJ afirmă că au găsit-o pe aceasta cu fractură la un picior netratată corespunzător şi cu o malnutriţie severă, solicitând ca ea să primească îngrijiri medicale.

În scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă, ministrului Muncii, Marius Budăi, şi preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Florica Cherecheş, reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ) afirmă că au fost sesizaţi, printr-un telefon anonim, în 23 noiembrie, despre situaţia unei tinere cu dizabilităţi intelectuale şi nevăzătoare „care de patru luni suferă în urma unei fracturi de femur, survenită în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni şi pentru care nici medicul şi nici conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea (DGASPC) nu au luat măsuri pentru a-i atenua suferinţa”.

Vă rugăm să citiți acest apel:

Publicată de Centrul de Resurse Juridice pe Vineri, 3 decembrie 2021

Aceştia arată că au mers în centrul de la Zătreni în 25 noiembrie şi au găsit-o pe tânără cu malnutriţie gravă, gemând de durere, cu piciorul drept rupt din luna iulie.

ADVERTISING

"Tânăra avea braţele şi picioarele imobilizate şi nu se poate exprima. Împotriva voinţei personalului medical aflat în centru, CRJ a solicitat la 112 un echipaj medical care să îi acorde tinerei ajutor. Echipajul UPU a informat CRJ că este nevoie ca medicul centrului din Zătreni să anunţe medicul coordonator al UPU că este o urgenţă. A fost nevoie de mai bine de o oră de discuţii între CRJ şi medicul coordonator, asistentele şi medicul centrului din Zătreni, pentru ca într-un final să fie transportată la Spitalul Municipal din Drăgăşani. În tot acest timp, directorul general al DGASPC Vâlcea, domnul Badea, îl soma pe şeful centrului Zătreni să scoată afară echipa CRJ", susţin reprezentanţii CRJ.

Potrivit sursei citate, la centru au ajuns directoarea adjunctă a DGASPC Vâlcea, Jana Diaconu, şi un şef de centru din Băbeni, delegat de directorul DGASPC Vâlcea pentru a-l reprezenta, care "şi-au manifestat indignarea privitor la  vizita inopinată a CRJ în Zătreni".

ADVERTISING

"Câteva ore mai târziu, directoarea adjunctă ne-a transmis telefonic că tânăra a fost consultată de medicul din UPU Drăgăşani că i s-a făcut «chiar şi o ecografie» şi i s-a montat o atelă, dar că nu prezenta urgenţă medicală şi nu a fost internată în spital. Directoarea adjunctă a promis că se va ocupa personal ca tânăra să primească îngrijirile medicale corespunzătoare. Din informaţiile CRJ a reieşit că medicul din UPU e recomandat «intervenţie chirurgicală într-o secţie de ortopedie»", adaugă CRJ.

Aceeaşi sursă adaugă că tânăra de 33 de ani a fost instituţionalizată toată viaţa, trecând dintr-un centru de plasament într-un centru rezidenţial în care în mod frecvent sunt instituţionalizate persoane în vârstă.

Centrul de Resurse Juridice consideră că tânăra, Georgiana, este "victima unui lung şir de rele tratamente, inumane şi degradante", astfel că a sesizat, în 2 decembrie, conducerea Ministerului Muncii, ANDPDCA, ANPIS, DGASPC Vâlcea şi a denunţat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti "relele tratamente şi tortura la care aceasta a fost supusă din lipsa de interes a DGASPC Vâlcea".

ADVERTISING

"Vrem să fie conştienţi toţi cei care poartă răspunderea pentru viaţa aceste tinere că în clipa în care ne-am întors ochii de la ea, ea este în pericol. Nu vorbim de un pericol oarecare, ci acela de a îşi pierde viaţa, o viaţă care în ultimele luni a însemnat durere continuă, atroce şi o lipsă criminală de atenţie, chiar intenţionată. Vorbim de un caz de neglijare şi rele tratamente cu urmări devastatoare asupra unei persoane extrem de vulnerabile – cu dizabilitate intelectuală gravă, nonverbală, fără văz, imobilizată la pat (...)", afirmă Georgiana Pascu, manager de program în cadrul CRJ.

Potrivit CRJ, în România sunt peste 16.000 de adulţi cu dizabilităţi instituţionalizaţi în sute de centre, înghesuiţi chiar şi câte 8 într-o cameră.

"Fără personal specializat în asistenţă socială, psihologie, sănătate mintală şi consiliere vocaţională. Fără acces la un telefon pentru a cere ajutor sau lipsiţi de capacitatea de a se plânge sau de a conştientiza abuzul emoţional, fizic sau sexual. Comisia Europeană şi guvernele României au alocat zeci de milioane de euro pentru dezinstituţionalizarea pe hârtie a acestor persoane. Toate guvernele au fost conştiente că banii nu sunt cheltuiţi nici după 4 ani de la alocare dar au preferat să tot amâne termenele de finalizare ale proiectelor chiar dacă viaţa oamenilor este în joc. Pentru că persoanele cu dizabilităţi închise în centrele rezidenţiale sunt invizibile – apar doar uneori în rapoarte, plângeri, hotărâri ale CEDO şi în ştirile din presă", mai susţin reprezentanţii CRJ.

Procurorii au deschis dosar penal

Procurorii vâlceni au deschis dosar penal şi fac cercetări, între altele, pentru abuz în serviciu şi supunere la rele tratamente în cazul unui tinere cu handicap grav de la Centrul de Îngrijiri şi Asistenţă Zătreni.

Într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, magistraţii vâlceni informează că dosarul a fost constituit, vineri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti, la sesizarea Fundaţiei Centrul de Resurse Juridice, fiind ulterior preluat de Parchetul Vâlcea.

"Preluarea cauzei a avut în vedere complexitatea dosarului dată de gravitatea faptelor şi pentru a se asigura soluţionarea cu celeritate a acestuia, în scopul unei mai bune înfăptuiri a actului de justiţie", se arată în comunicatul Parchetului Vâlcea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇